БПД потребує невідкладної допомоги, – Валентин Гвоздій | НААУ

БПД потребує невідкладної допомоги, – Валентин Гвоздій

БПД
16:21 Пт 29.03.24 10666 Переглядів
Версія для друку

Дванадцять років існування в Україні системи безоплатної правничої допомоги достатньо для того, щоб зрозуміти нездатність Міністерства юстиції ефективно керувати цим напрямом.

На цьому наголосив заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій, оцінюючи висновки Звіту з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні.

Нагадаємо, звіт був підготовлений Комітетом НААУ з питань БПД. Документ демонструє причинно-наслідкові зв’язки, що визначають існування семи основних проблем в системі БПД та пропонує шляхи їх вирішення:

1. Моніторинг якості надання БПД.

2. Розподіл та виконання доручень про надання БВПД.

3. Оплата послуг адвокатів.

4. Призначення адвоката для участі в окремій процесуальній дії.

5. Участь адвокатів у кримінальних провадженнях in absentia.

6. Ототожнення адвоката з клієнтом.

7. Припинення надання БВПД у зупинених кримінальних провадженнях.

«Ми бачимо, що [Мін’юсту] не вдалось. Отже, потрібно щось робити, - зауважив заступник голови НААУ, РАУ. – Можливо слід вивести [систему] зі сфери управління міністерства і створити незалежну юридичну особу публічного права, назвати її, наприклад, Фонд правничої допомоги. І дана юридична особа повинна керуватися незалежною радою, до складу якої, крім адвокатів, на нашу думку, повинні входити представник Омбудсмена, Міністерства фінансів».

Йдеться виключно про гарантування та забезпечення права на отримання правничої допомоги. «Завдання держави в даному випадку – гарантувати та оплатити правничу допомогу тим, хто має на неї право. А не надавати її самостійно через посадових осіб держорганів», - вважає В.Гвоздій. Останнє конфліктує з принципом існування системи правничої допомоги. Держава володіє позитивним примусом, який необхідний для організації суспільства. «Однак, володіючи інструментами позитивного примусу у вигляді правоохоронної та судової системи, держава не може одночасно надавати послуги, які спрямовані на захист від такого примусу. Це прямий конфлікт інтересів, який нівелює гарантоване Конституцією право людини на захист», - пояснив він.

Серед інших змін, які слід запровадити, було названо забезпечення реалізації права на вільний вибір захисника. «Всі адвокати країни, які бажають надавати послуги громадянам у системі БПД, мають послуговуватися тарифами, які затверджуються незалежним органом. І це має стати правом адвоката, працювати за цим тарифом чи ні. Саме так працюють провідні системи БПД в світі. Саме цим забезпечується прозорість, якість і вільне право вибрати собі захисника, - зауважив заступник голови НААУ, РАУ. - Потрібно використовувати максимально цифрові рішення… І це буде основним фокусом наших пропозицій, що призведе до значної економії державних коштів».

Надзвичайно важливим, на думку В.Гвоздія, також є прозорість та контроль витрат держави. Систематичний збір даних про кількість договорів, категорії справі і витрати, дозволить ефективно планувати бюджетні витрати, забезпечувати високий рівень прозорості використання таких коштів. Фонд матиме свій бюджет і може управлятися через Незалежну раду на підставі збалансованого представництва залучених суб'єктів. «Тобто, не тільки за рахунок державного бюджету, вони [кошти] можуть бути надані, і приватним сектором, і донорами, і спонсорами. Адже ми розуміємо, що багато хто з наших міжнародних партнерів сьогодні, можливо і хотів би профінансувати таку допомогу, водночас вони сумніваються в цьому, коли бачать тендери на ремонти приміщень, дисбаланс у витратах тощо. І вони не вірять, що ці кошти дійдуть до громадян, які потребують такої правової допомоги», - прокоментував він.

Також В.Гвоздій послався на нещодавній допис президента Юридичної спільноти Англії та Уельсу (Law Society of England and Wales) Ніка Емерсона (візаві НААУ у Великій Британії), який поширив публікацію про те, що безоплатна правнича допомога сама потребує негайної допомоги. Адже за кордоном також занепокоєні порушенням прав людини через низькі стандарти БПД.

«Картинка наочно демонструє тенденції і тренди на світовому рівні, що відбувається з наданням безоплатної допомоги. Я думаю, що її можна сьогодні легко застосувати і для ілюстрації змісту презентації стану БПД в Україні», - зауважив заступник голови НААУ, РАУ.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 2101

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 3256

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 3514

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3292

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3162

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2168

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3162

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3487

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл