БПД у Великій Британії: низькі гонорари адвокатів ведуть до занепаду системи | НААУ

БПД у Великій Британії: низькі гонорари адвокатів ведуть до занепаду системи

За кордоном
12:00 Чт 21.09.23 1462 Переглядів
Версія для друку

У Великій Британії констатують занепад системи безоплатної правничої допомоги. У зв’язку із цим Міністерству юстиції рекомендують терміново виділити додаткові кошти. Також викликає сумніви ефективність розподілу гонорарів структурою Мін’юсту.

Такими є проміжні висновки Юридичної спільноти Англії та Уельсу (Law Society of England and Wales) в рамках урядового дослідження надання правничої допомоги з питань цивільного права.

Це дослідження розпочалося в країні у березні 2023 року і триватиме до кінця 2024 року. Тож до того часу Уряд не робитиме жодних висновків. А виконання рекомендацій потребуватиме ще більшого часу, - говорять в Law Society.

Втім, первинна правнича допомога відіграє життєво важливу роль у запобіганні ескалації проблем, допомагаючи зменшити рівень бездомності, втрати майна та пов'язаних з цим проблем психічного здоров'я, - йдеться у висновку. - Але така допомога занепадає, люди не можуть отримати необхідну пораду тоді, коли вони потребують її найбільше.

Так, за останні десять років кількість розпочатих цивільних справ у системі правничої допомоги скоротилася на 77%. Це значною мірою пов'язано зі скороченням обсягу правничої допомоги, а також з тим, що ті сфери, що залишилися, є фінансово непривабливими для надавачів допомоги. Останній раз тарифи підвищували в 1996 році, тобто понад 25 років тому. У 2011 році було запроваджено ще одне скорочення гонорарів на 10%. Це означає реальне скорочення гонорарів на 49,4%. Виплати на такому рівні є згубними для системи, а зниження рівня правової допомоги відобразиться на всіх державних службах.

«Аби підтримати систему безоплатної правничої допомоги до цього часу (завершення урядового дослідження наприкінці 2024 року, - прим. Ред.), міністр юстиції повинен запровадити проміжне підвищення гонорарів на 15% (11,3 млн. фунтів стерлінгів) для надавачів первинної правничої допомоги вже зараз», - зауважила президент Юридичного товариства Лубна Шуя.

Крім цього, Law Society реокомендує:

  • розширити сферу правничої допомоги у справах із соціального забезпечення та сімейного права, що дозволить зменшити зайві фінансові, соціальні та медичні витрати через наслідки невирішених проблем;
  • зменшити бюрократію у системі та застосовувати альтернативні способи правового захисту, такі як медіація. Це заощадить час суду для більш складних справ;
  • інвестувати у набір і утримання персоналу (сьогодні студенти-юристи в Англії не вважають БПД привабливим варіантом кар’єри).

Окремо в Law Society дослідили роботу Агентства з правничої допомоги (Legal Aid Agency, LAA), що фінансується Міністерством юстиції.

Практикуючі юристи висловили занепокоєння, що LAA виконує суто операційну роль, не враховуючи стратегічну мету забезпечення доступу до правосуддя. Агентство функціонує як контролер фінансування правничої допомоги, його роль полягає в управлінні коштами на основі пріоритетів, визначених Мін'юстом. Однак серед надавачів послуг існує поширена думка, що насправді LAA є бар'єром на шляху фінансування, а не нейтральним адміністратором.

Адже чиновники вбачають успіх своєї діяльності з точки зору ефективності та результативності в межах існуючих та обмежених критеріїв, визначених Законом про правничу допомогу під час винесення вироків і покарання правопорушників. Незважаючи на свою місію «забезпечити, аби наші послуги відповідали потребам кожного, хто ними користується, включаючи найбільш вразливі верстви населення», LAA не здатне зрозуміти ці потреби, або оцінювати їхній рівень.

Тож якщо під час урядового дослідження ці проблеми будуть вирішуватися, також слід розглянути питання відокремлення Агентства з правничої допомоги від Міністерства і його функціонування як незалежного органу.

Проблема фінансування системи БПД у Великій Британії піднімається не вперше. Раніше її вже досліджували в аспекті кримінального процесу і Law Society звертала увагу керівництва держави на необхідність підвищення тарифів на правничу допомогу. Оскільки відповідних заходів чиновниками ужито не було, Юридична спільнота ініціювала оскарження бездіяльності Уряду в судовому порядку.

Юридична спільнота Англії та Уельсу (Law Society of England and Wales) – професійна асоціація, заснована у 1825 році, що представляє адвокатів та виконує регуляторні функції.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 2843

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 1609

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 2588

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 2948

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 2912

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 6408

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 7716

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8429

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл