Порушенням прав адвоката порушуються і права людини, яка довірила свою таємницю, – думка | НААУ

Порушенням прав адвоката порушуються і права людини, яка довірила свою таємницю, – думка

Гарантії діяльності
10:05 Ср 12.07.23 2354 Переглядів
Версія для друку

Останнім часом на практиці все частіше зустрічаються випадки грубого втручання правоохоронних органів у адвокатську діяльність та порушення адвокатської таємниці. Видання FEMIDA.UA публікує відгуки українських адвокатів щодо такого явища.

За словами адвоката, секретаря Ради адвокатів України Ігоря Колесникова, сьогодні порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності з боку правоохоронних органів трапляються чи не щодня. На регіональному рівні питаннями захисту адвокатів займаються представники рад адвокатів областей, у столиці – Комітет НААУ з питань захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

«Нагадаю, що за правилом ст. 23 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, має бути присутній представник органу адвокатського самоврядування. Трапляються випадки, коли ця норма закону ігнорується і службова особа, яка проводить відповідну слідчу дію, завчасно не повідомляє раду адвокатів.

Іноді слідчим діям штучно надається статус невідкладних і вони проводяться без дозволу суду. Так, у квітні вчинило Державне бюро розслідувань. Ми довели, що насправді обшуки планувалися заздалегідь і це є зловживання службовим становищем.

Коли представники НААУ виїжджають на місце, вони досить часто фіксують різноманітні порушення гарантій адвокатської діяльності. Наприклад, 16 червня співробітники Національної поліції та СБУ провели обшук у адвоката, стосовно якого суд не надавав дозволу. Згідно із ухвалою, приміщенням за вказаною адресою користувалося адвокатське об’єднання. Водночас, офіс належав зовсім іншому адвокатові. Слідчим навіть показали відповідний договір. Але це їх не зупинило», – зазначає пан Колесников.

Безумовно найчастіше йдеться про втручання в адвокатську таємницю. Це ті випадки, коли правоохоронці вилучають адвокатські досьє та інші носії інформації, в тому числі, комп’ютерну техніку, смартфони адвокатів. Хоча закон прямо забороняє проводити огляд, розголошувати, витребувати чи вилучати документи, пов’язані із здійсненням адвокатської діяльності! КПК також забороняє доступ до листування або інших форм обміну інформацією між захисником та його клієнтом або будь-якою особою, яка представляє його клієнта, у зв’язку з наданням правової допомоги.

«Але, на жаль, порушують права адвокатів не лише наші процесуальні опоненти, а іноді і самі судді. Так, наприкінці червня детективи Національного антикорупційного бюро провели обшук в офісному приміщенні одного із столичних адвокатських об’єднань. За інформацією, встановленою на місці нашими колегами, суддя в ухвалі надав дозвіл на вилучення адвокатських досьє. Тим самим він легалізував протиправні дії детективів, які відкривали та оглядали всі матеріали адвокатських справ, шукали ті, що були їм необхідні.

Тут не зайвим буде згадати, що статтею 397 Кримінального кодексу передбачена відповідальність за втручання службових осіб у діяльність захисника. Однією із форм діяння є порушення встановлених законом гарантій діяльності та професійної таємниці. Отже, сам факт прийняття та підписання ухвали, де йдеться про вилучення носіїв інформації, що становить адвокатську таємницю, є злочином.

Також ми не повинні забувати, що порушенням прав адвоката порушуються і права людини, яка довірила свою таємницю, що стала адвокатською.

Тенденція ігнорування адвокатської таємниці прямо пов’язана з іншим порушенням, яке стало досить масовим. Це ототожнення адвоката з клієнтом. Коли правоохоронні органи ставляться до адвоката, як до співучасника злочину. І в таких випадках адвокати іноді зазнають навіть фізичного насильства.

Так, кричущий випадок стався навесні цього року, коли шестеро працівників Служби безпеки під час обшуку напали на двох адвокатів. Причиною агресивної поведінки стали клієнти, які підозрюються у колабораційній діяльності.

Серед допустимих форм протидії свавіллю в Національній асоціації адвокатів України застосовують звернення до компетентних органів (зокрема, Офіс Генпрокурора, Уповноважений ВР з прав людини) з вимогою дати належну оцінку та розслідувати ці порушення. Відповідні рішення ухвалює зокрема і Рада адвокатів України.

За згаданим інцидентом щодо побиття прокуратура вже відкрила кримінальне провадження. Аналогічним чином ситуація вирішується і за іншими фактами», – резюмує адвокат.

Популярні новини

Дискусія

Як діяти, коли орган опіки і піклування не надсилає письмовий…

Сімейний кодекс України покладає, в тому числі на орган опіки та піклування, обов'язок подати письмовий висновок щодо розв'язання спору. Проте не рідко державний орган ігнорує це зобов’язання.

15:23 Пт 17.05.24 2038

Етика

Валентин Гвоздій: Чому адвокат не може свідчити проти свого клієнта

Коли адвокат без згоди клієнта розголошує довірену йому інформацію (наприклад, аби досягти угоди у кримінальному провадженні і зменшити собі покарання), це містить ознаки дисциплінарного правопорушення.

13:52 Пт 17.05.24 2146

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 3252

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 3656

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 4444

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 7165

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 5328

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 5042

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл