Вироки у корупційних справах пересилатимуть через месенджери? | НААУ

Вироки у корупційних справах пересилатимуть через месенджери?

Законодавство
12:18 Чт 04.04.24 6630 Переглядів
Версія для друку

Попри наявність прямої норми закону, лише 10% корупціонерів сьогодні притягаються до дисциплінарної відповідальності. Аби виправити ситуацію, Кабмін пропонує закріпити можливість пересилання судами відповідних вироків і постанов до уповноважених органів будь-якими засобами звʼязку.

Відповідні пропозиції удосконалення антикорупційного законодавства містить урядовий проект Закону №11060 від 04.03.2024 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України щодо надсилання копій судових рішень у справах про корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення». Його проаналізували у Комітеті НААУ з питань антикорупційної політики та комплаєнсу.

Відповідно до Закону «Про запобігання корупції» особа, яка була притягнута до кримінальної чи адміністративної відповідальності за корупційне чи пов’язане з корупцією правопорушення, також притягається до дисциплінарної відповідальності.

Для цього за правилами ст. 285 Кодексу України про адміністративні правопорушення сьогодні відповідна постанова суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, у триденний строк з дня набрання нею законної сили направляється відповідному органу. У Кримінальному процесуальному кодексі схожа за змістом норма міститься у ст. 376, яка передбачає, що копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції проаналізували інформацію з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення а також матеріали узагальнення перевірок, та дійшли висновку, що на практиці дисциплінарні провадження відкриваються не більше ніж у 10% випадках вчинення таких правопорушень. Тож у відомстві і підготували проект закону (який згодом Кабмін і вніс до Парламенту), що передбачає необхідні доповнення згаданих статей КУпАП та КПК. Зокрема пропонується закріпити, аби постанови суду або копії судових рішень (вироків, ухвал про закриття кримінального провадження) в таких випадках надсилалися уповноваженим на притягнення до дисциплінарної відповідальності субʼєктам електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв’язку.

Але, застерігають у НААУ, ні факс-копія судового рішення, ні електронний файл рішення, наприклад у месенджері (які сьогодні є найпопулярнішим засобом звʼязку) не відповідають критеріям офіційного документа (див. ДСТУ ДП «УкрНДНЦ» від 01.07.2020 № 144 ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів»).

Усі мінуси практики спілкування з органами влади через месенджери вже відчули наші громадяни. Так, надсилання органами досудового розслідування письмових повідомлень про підозру, повісток про виклики до слідчого, прокурора, клопотань про продовження строків дії процесуальних обов’язків і строків досудового розслідування стали реаліями сьогодення, як і зростання кількості пов’язаних з такими повідомленнями випадків порушення права на захист. Конфлікти між правоохоронцями і громадянами, які не відреагували на виклики (повідомлення) через месенджери, нерідко закінчуються безпідставними оголошеннями в розшук, зверненнями до слідчих суддів з ініціативою про затримання, арешт, іншими обмеженнями прав і свобод громадян.

Тож впровадження на законодавчому рівні можливості надсилати документи  «іншим засобом зв’язку» призведе до порушень у сфері документообігу, зростання рівня правової конфліктності. 

На думку Комітету з питань антикорупційної політики та комплаєнсу, в законі необхідно закріпити варіанти надсилання (отримання) судового рішення:

а) особисте одержання стороною (учасником) судового процесу паперової копії;

б) направлення засобами поштового (спеціального) зв’язку;

в) направлення на офіційну електронну адресу адресата із застосуванням ЕЦП;

г) розміщення в інформаційно-телекомунікаційній системі «Електронний суд».

Повністю зауваження і пропозиції до проекту Закону №11060 можна переглянути за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 4674

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 4537

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 4770

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 6241

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 6143

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 6173

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 5968

Видання

Опубліковано черговий номер Вісника НААУ за квітень 2024 року

Вісник НААУ за квітень 2024 року доступний на сайті.

16:57 Ср 01.05.24 214

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл