Як зареєструвати адвокатське бюро | НААУ

Як зареєструвати адвокатське бюро

Адвокатська практика
12:48 Ср 21.02.24 4016 Переглядів
Версія для друку

Однією із форм здійснення адвокатської діяльності є адвокатське бюро – юридична особа з єдиним засновником, прізвище якого стоїть у найменуванні компанії. Як її створити?

За оцінками порталу «Дія», початкова інвестиція для створення та реєстрації АБ може складати до $5 тис. (орієнтовно 186 тис грн).

Державна реєстрація адвокатського бюро, як і будь-якої іншої юридичної особи, здійснюється відповідно до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» з урахуванням особливостей, передбачених Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Першим етапом стане складання документу (рішення) про створення АБ. Таке рішення має містити наступну інформацію:

  • назву та №, наприклад, «Рішення №1 учасника Адвокатського бюро «____»;
  • місце, дату складання;
  • ПІБ учасника, його РНОКПП, дані паспортного документу, адреса реєстрації;
  • рішення про створення АБ, його повне та скорочене найменування (за бажанням різними мовами);
  • призначення керівника АБ;
  • розмір статутного капіталу (який визначити – читайте тут);
  • місцезнаходження АБ;
  • надання повноважень учаснику або фізичній особі на проведення державної реєстрації АБ у відповідних органах виконавчої влади;
  • Іншу інформацію (наприклад, про оцінку майнових внесків до статутного капіталу, якщо вони здійснюються не в грошовому вигляді).

Також доведеться підготувати статут АБ. Що в ньому необхідно передбачити нами також розглядалося. Закон про держреєстрацію не містить вимоги щодо обов’язкового нотаріального посвідчення підписів засновників/учасників на установчих документах. Проте, у випадку відсутності нотаріального посвідчення підпису засновника/учасника в Статуті можуть виникнути проблеми з нотаріальним засвідченням копії такого Статуту в майбутньому. Отже, в даному випадку, все ж таки необхідно посвідчити підпис засновника/учасника у Статуті АБ.

Статтею 15 Закону про держреєстрацію встановлено вимоги до документів, що подаються для державної реєстрації, зокрема, «справжність підписів на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи нотаріально засвідчується з обов’язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів, крім рішень, створених на порталі електронних сервісів або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та підписаних з використанням кваліфікованого електронного підпису, а також інших випадків, передбачених законом». Таким чином, рішення про створення АБ має бути оформлено на спеціальному бланку для нотаріальних документів, а підпис учасника має бути посвідчений нотаріально.

Також слід визначитися із кодами видів економічної діяльності, які будуть внесені до Єдиного державного реєстру. Поради щодо обрання КВЕД ми давали тут.  

Після цього можна подавати документи на державну реєстрацію. Відповідно до ст. 17 Закону про держреєстрацію, для державної реєстрації створення юридичної особи заявником подаються наступні документи:

  1. Заява щодо державної реєстрації юридичної особи (форма №2).
  2. Примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення учасника про створення АБ.
  3. Установчий документ юридичної особи - один примірник Статуту АБ.
  4. Структура власності за встановленою формою.
  5. Копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство (підданство) особи, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи (нотаріально засвідчена або засвідчена кваліфікованим електронним підписом особи, уповноваженої на подання документів для державної реєстрації створення юридичної особи, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для громадян України).

Реєстраційний збір за реєстрацію новоствореної юридичної особи не справляється.

Строк розгляду документів, поданих для державної реєстрації щодо юридичних осіб здійснюється протягом 24 годин після надходження документів. Інформація про державну реєстрацію юридичної особи автоматично передається в ДПС України, Державну службу статистики України для взяття на відповідний облік, як платника податків та зборі, єдиного внеску. Отже, звертатись окремо до вищезазначених державних органів для взяття на облік не потрібно.

Після проведення державної реєстрації державний реєстратор має видати на руки (або надіслати поштою, якщо відповідний пункт відмітити в заяві) один примірник статуту, а також виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, яка містить інформацію в тому числі і про: ідентифікаційний код юридичної особи, місцезнаходження, ПІБ керівника, основний вид діяльності, дату та номер взяття на облік в органах державної фіскальної служби як платника податків та зборів, клас професійного ризику платника єдиного соціального внеску, дату взяття на облік органами статистики тощо.

Після реєстрації необхідно буде отримати печатку та штампи, що зараз не викликає труднощів. Багато років потому скасовано необхідність отримання в дозвільній системі МВС дозволу на виготовлення та затвердження ескізів печатки і штампів. Необхідно лише обрати дизайн печатки та оснащення, а виготовлення зараз дуже швидке, навіть за декілька годин.

Також доведеться відкрити поточні рахунки у банку. Поточний рахунок можна відкрити в будь-якому банку за вашим вподобанням, чи то в банку з українським чи то з іноземним капіталом. При відкритті поточних рахунків необхідно враховувати вимоги щодо наявності окремого рахунку в банку на який будуть зараховуватись кошти з фондів соціального страхування (наприклад, «лікарняні»).

В обов’язковому порядку для відкриття рахунку в банку необхідно посвідчити у нотаріуса підпис керівника та/або особи, що має право розпорядження банківським рахунком (вчиняти правочини та розпорядчі дії від імені АБ, якщо це передбачено Статутом), а також справжність відбитку печатки Бюро. Для цього використовується спеціальна форма картки підписів, яку вам необхідно буде отримати в банку (можуть різнитись форми, зазвичай вона предзаповнена) та дозаповнити її самостійно. Для заповнення такої картки може знадобитися така інформація: вид рахунку (поточний, депозитний, для виплат тощо), найменування банку та його місцезнаходження із урахуванням особливостей структури банку (філія, відділення банку (регіональне, обласне, територіальне) тощо. У відповідності з внутрішніми процедурами банку, після належної перевірки поданих документів та інформації протягом 1-3 робочих днів будуть відкриті рахунки.

Також додатково читайте про обрання системи оподаткування АБ та наймання працівників.

Матеріал підготував голова Комітету НААУ з питань адвокатської практики Богдан Кушнір.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 896

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 898

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 3789

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 6681

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8352

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 7582

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 7311

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 8669

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл