Спрощена система оподаткування для адвокатського бюро: що варто знати | НААУ

Спрощена система оподаткування для адвокатського бюро: що варто знати

Адвокатська практика
16:45 Чт 14.12.23 6932 Переглядів
Версія для друку

В Україні є дві основні системи оподаткування юридичних осіб: загальна (платник податку на прибуток та ПДВ або без такого) та спрощена (платники єдиного податку з ПДВ або без такого). Остання зазвичай найбільше підходить для адвокатського бюро.

При поданні документів про реєстрацію юридичної особи АБ може в заяві щодо державної реєстрації юридичної особи (форма №2) на додатковій сторінці 9, зазначити відомості про обрання системи оподаткування – спрощена (єдиний податок третя група, обрати ставку податку у %), зазначити місце провадження господарської діяльності, а також визначити бажану дату добровільної реєстрації платником податку на додану вартість (до досягнення обсягу реалізації в 1 млн грн). Порядок обрання та застосування спрощеної системи оподаткування зі сплатою єдиного податку встановлено розділом XIV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу України.

У разі якщо під час подання документів для державної реєстрації АБ не зазначило відомості про обрання спрощеної системи оподаткування, таке АБ буде зареєстроване як платник податків на загальних умовах (платник податку на прибуток). У подальшому для обрання спрощеної системи оподаткування слід подати заяву за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 №308.

Відповідно до абз. другого пп. 298.1.2 ПК, зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації. Перехід на спрощену систему оподаткування з обранням ставки єдиного податку можна здійснити на початку будь-якого кварталу, проте лише один раз на рік.

З урахуванням чинної редакції статті 293 ПК, адвокатське бюро може бути платником єдиного податку лише третьої групи. Для третьої групи платників єдиного податку встановлені наступні ставки:

  • 3% від доходу – у разі сплати ПДВ на загальних підставах;
  • 5% від доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку (більш зручна та проста у розумінні).

Звітний період для платників єдиного податку третьої групи – календарний квартал.

Строк подачі звітності – протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

Строк сплати єдиного податку – протягом 50 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

До речі, 15 грудня 2023 року - останній день подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування починаючи з I кварталу 2024 року.

Матеріал підготував заступник голови Комітету НААУ з питань адвокатської практики Дмитро Хуторний.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 350

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 3568

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 1797

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 3226

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 4712

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8127

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 15002

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 9723

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл