Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ на варті захисту прав дитини | НААУ

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ на варті захисту прав дитини

Дискусія
12:43 Пн 03.06.24 3656 Переглядів
Версія для друку

30 травня 2024 року Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ було проведено панельну дискусію на тему «Особливості здійснення прав дітей у сфері охорони здоров’я в умовах воєнного стану», присвячену Міжнародному дню захисту дітей (1 червня).

Основною метою заходу було обговорення проблемних питань при реалізації прав дітей у сфері охорони здоров’я крізь призму міжнародних стандартів і національного законодавства, а також вироблення практичних рекомендацій щодо захисту прав дитини у цій царині.

Модератором заходу була голова Комітету Ірина Сенюта, яка також виступила з доповіддю на тему «Конвенція ООН про права дитини: цінності та принципи для сфери охорони здоров’я». У своєму виступі Ірина Сенюта викристалізувала конвенційні цінності, а саме гідність дитини, життя і здоров’я дітей як категоріальний імператив, найкращі інтереси дитини, найвищий рівень здоров’я, а також безпека дитини-пацієнта. Наголосила, що стандартизація надання медичної допомоги не може виключати індивідуального підходу до надання медичної допомоги, відзначила окремі нормативні контроверзії у регламенті прав дитини, зокрема щодо вікового цензу здійснення права на відмову від лікування. Зазначила, що Цивільний кодекс України (ст. 284) та Основи законодавства України про охорону здоров’я (ст. 43) по різному визначають питання компетентності особи відмовлятися від надання медичної допомоги. Враховуючи ієрархію актів цивільного законодавства по горизонталі, то в статті 4 ЦК України закріплюється пріоритет норм ЦК (як основного регулятора приватних відносин) над нормами інших законів, отож, право відмовитись від надання медичної допомоги матиме повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними.

Юлія Миколаєць, член Ради Комітету, доєдналася до панельної дискусії, висвітливши тему проблемних питань надання медичної допомоги дітям ВПО (на прикладі Київської області). У виступі висвітлювалися питання кола суб’єктів, які мають право надавати згоду на медичні втручання щодо дітей ВПО, повноважень посадових осіб закладів охорони здоров’я на звернення щодо встановлення особи дитини та надання статусу ВПО дітям, влаштованим до цих закладів. Була також приділена увага неправомірності відмов у наданні медичної допомоги іноземцям ВПО, законності адресної благодійної допомоги, отриманої закладами охорони здоров’я від юридичних чи фізичних осіб на лікування дітей ВПО. Вікторія Валах, заступник голови Комітету, у своїй доповіді окреслила правове підґрунтя для надання психологічної допомоги в Україні, виявила його неузгодженості та колізії. Водночас наголосила, що на Одещині існує вельми розгалужена мережа закладів, які безкоштовно надають дітям Одеси та ВПО психологічну допомогу та підтримку під час війни.

Роман Майданик, член Ради Комітету, виступив із доповіддю «Посмертна репродукція в умовах воєнного стану: оборотоздатність репродуктивних клітин, визнання батьківства». Зокрема, відзначив, що право на постмортальну репродукцію є особистим немайновим правом фізичної особи на проведення зачаття дитини та її народження на випадок смерті одного або обох із батьків. Репродуктивні клітини є особливим об’єктом цивільних прав, які є предметом договорів, встановлених законодавством (зберігання, транспортування, медичні послуги тощо) з метою забезпечення репродуктивної функції цього анатомічного матеріалу та використання для репродукції людини. Репродуктивні клітини людини перебувають у цивільному обороті відповідно до положень ЦК про обороноздатність об’єктів цивільних прав (ст. 178 ЦК), якщо їх відчуження, або перехід від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином не заборонені законом.

З доповіддю на тему «Особливості реєстрації дітей, народжених у програмах сурогатного материнства в умовах воєнного стану» виступив член Ради Комітету Сергій Антонов. Він висвітлив особливості здійснення програм сурогатного материнства в особливий період, розкрив проблеми у реалізації таких програм та окреслив законопроектні перспективи у цьому напрямі.

Доповідачем був також член Ради Комітету Богдан Волчко, який окреслив тему щодо права дитини на охорону здоров’я, безоплатну кваліфіковану медичну допомогу.

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ і надалі спектрально працюватиме, аби забезпечувалися права дитини у сфері охорони здоров’я на належному рівні.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 527

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 2073

Законодавство

Сплата судового збору за позов немайнового характеру: що варто…

Спроба спростити правила сплати судового збору може призвести до ситуації правової невизначеності, коли на випадок подання позову з кількома вимогами немайнового характеру не буде регулюючої норми.

14:12 Пн 15.07.24 3438

Законодавство

Повноваження дізнавача мають враховувати форму досудового…

Кримінальний процесуальний кодекс дійсно потребує уточнення компетенції дізнавача, органу дізнання та керівника цього органу. Разом із тим їхні повноваження мають узгоджуватися із формою, в якій здійснюється розслідування кримінальних проступків.

9:49 Пт 12.07.24 8298

Гарантії діяльності

Споживачів грантів забронювали. А як щодо адвокатів?

На тлі рішення Кабміну про визнання критично важливими громадських організацій, які є виконавцями проектів міжнародної допомоги на іноземні гранти, та бронювання від мобілізації усіх їхніх співробітників, залишається незрозумілою позиція Уряду з цього питання щодо адвокатів.

8:56 Пт 12.07.24 9594

Дискусія

Вибори у післявоєнний час: виклики організації обговорили в Острозі

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Судовий захист політичних та громадянських прав і свобод у довоєнний, воєнний і післявоєнний час».

16:46 Чт 11.07.24 8930

Законодавство

Дезертирів звільнятимуть від відповідальності за двох умов

Законодавча ініціатива з упровадження механізмів звільнення військовослужбовців Збройних Сил від кримінальної відповідальності за вчинення військового кримінального правопорушення заслуговує на підтримку. Водночас, вона містить дискусійні положення.

15:58 Чт 11.07.24 9423

Видання

Бюлетень Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ підготував бюлетень за квітень - червень 2024 року.

13:43 Ср 10.07.24 7676

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл