Вибори у післявоєнний час: виклики організації обговорили в Острозі | НААУ

Вибори у післявоєнний час: виклики організації обговорили в Острозі

Дискусія
16:46 Чт 11.07.24 9032 Переглядів
Версія для друку

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Судовий захист політичних та громадянських прав і свобод у довоєнний, воєнний і післявоєнний час».

Участь у заході взяла голова Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань виборчого права Алла Басалаєва.

Конференція, що проходила 4 - 5 липня, була організована до Днів адміністративної юстиції Касаційним адміністративним судом ВС спільно з проектами РЄ «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», «Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні», «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», «Посилення соціального захисту в Україні», проектом ОБСЄ «Підтримка Верховного Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни», проектом ЄС «Право-Justice», Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва і Національним університетом «Острозька академія».

Судді, науковці, юристи-практики, представники органів державної влади і місцевого самоврядування, а також представники зарубіжних країн і міжнародних організацій обговорили питання розгляду адміністративними судами справ щодо захисту політичних та громадянських прав і свобод в умовах особливого правового режиму, прав на свободу об’єднання, мирні публічні зібрання; перехідного правосуддя у постконфліктних державах щодо захисту та обмеження політичних і громадянських прав, перспективи застосування прийнятих підходів адміністративними судами в післявоєнний період; застосування практики ЄСПЛ та Суду справедливості ЄС щодо захисту політичних і громадянських прав, зокрема в умовах особливого правого режиму.

Виступаючи на сесії «Передумови й виклики під час організації та проведення виборів у післявоєнний час», А.Басалаєва окреслила практику та проблеми застосування імперативного мандату. Зокрема, вона зупинилася на питаннях дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад за ініціативою місцевої організації партії, яка його висунула, та відповідній судовій практиці.

Голова Комітету НААУ зазначила, що з урахуванням практичного досвіду застосування процедури відкликання депутатів місцевої ради у зв’язку з ініціативою місцевої організації партії можна виокремити два основних проблемних питання. Вони стосуються визначення моменту припинення повноважень депутата місцевої ради в такому випадку та відсутності законодавчого механізму відновлення за особою статусу депутата, як і підстав для втрати надалі статусу іншим депутатом у разі скасування в судовому порядку рішення вищого керівного органу партії про відкликання депутата за народною ініціативою. Безумовно, вирішення останнього питання неможливе без внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства, щоб судді однаково застосовували положення щодо можливості поширення юрисдикції на правовідносини з питань прийняття рішення вищим керівним органом партії про відкликання депутата місцевої ради.

З матеріалами заходу можна ознайомитися за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Чому втрату свідоцтва адвоката не завжди можна оскаржити у ВС

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду відмовив у відкритті касаційного провадження у справі щодо перегляду рішення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про позбавлення особи права на заняття адвокатською діяльністю.

11:41 Ср 14.08.24 383

Cудова практика

Коли суд не повинен зважати на помилки в ордері - позиція ВС

Держава не має чинити правових чи практичних перешкод для реалізації особою права звернутися до суду. Застосовуючи процесуальні норми, суди повинні уникати як надмірного формалізму, так і надмірної гнучкості.

14:36 Вт 13.08.24 1961

Cудова практика

Земельні спори: огляд практики Верховного Суду

Для юристів, які практикують у сфері земельного права, аналіз судової практики завжди залишається важливим інструментом розробки стратегій захисту інтересів клієнтів та підготовки до судових процесів. А свіжа практика відображає зміни у підходах судів до трактування земельного законодавства.

15:56 Пн 12.08.24 3280

Cудова практика

Грошове забезпечення військовослужбовців: огляд судової практики

Сьогодні військовослужбовці жертвують своїм життям і здоров'ям заради безпеки країни. Одним із основних способів визнання їхнього внеску є грошове забезпечення, яке, у тому числі, допомагає сім'ям військових зберігати стабільність, покриваючи базові потреби.

13:08 Пт 09.08.24 8593

Законодавство

Проект про захист добросовісного набувача є дискримінаційним, -…

Коли держава не забезпечила непорушність права власності при витребуванні майна у добросовісного набувача, завжди є ті, хто має відповідати за прийняті рішення чи бездіяльність. І таких випадках важливо дотримати баланс між інтересами держави та приватного власника.

12:14 Чт 08.08.24 9586

Взаємодія

ВРП залучила Валентина Гвоздія до розробки заходів із забезпечення…

До складу робочої групи з питань розроблення і впровадження заходів забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя включено заступника голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентина Гвоздія.

12:17 Ср 07.08.24 11356

Cудова практика

Україна не розслідує порушення прав адвокатів - рішення ЄСПЛ

Непомірно довга затримка правоохоронних органів у розслідуванні побиття адвокатів під час виконання ними своїх професійних обовʼязків несумісна з обов’язками держави відповідно до статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

16:12 Вт 06.08.24 12720

Законодавство

«Спрощення» на ринку електричної енергії створюють додаткові…

Окремі положення проекту Закону №11392 від 02.07.2024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення господарської діяльності» у частині приєднання замовників до електричних мереж потребують доопрацювання.

15:21 Вт 06.08.24 12039

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл