Проблеми української адвокатури дослідили на конференції у Відні | НААУ

Проблеми української адвокатури дослідили на конференції у Відні

Гарантії діяльності
10:35 Ср 14.02.24 9970 Переглядів
Версія для друку

Днями у Віденському палаці Ферстеля пройшла 52-а Європейська конференція президентів юридичних організацій, яку традиційно організовує Австрійська асоціація адвокатів (ÖRAK).

Більше двохсот представників європейських та міжнародних організацій адвокатів, суддів, політиків та академічних кіл з сорока країн світу зібралися у юридичному центрі Європи, аби обговорити актуальні питання верховенства права та проблеми реалізації фундаментальних прав і свобод людини.

Українську делегацію представили голова Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Лідія Ізовітова, її заступник Валентин Гвоздій та голова Молодіжного комітету НААУ UNBA Next Gen Сергій Барбашин.

В ході своєї доповіді очільниця НААУ зупинилася на проблемах української адвокатури в умовах воєнного стану. Професійна організація, яка об’єднує всіх адвокатів України, останнім часом отримує повідомлення про факти ганебного тиску, що чиняться на захисників. Так, якщо стороні обвинувачення не подобається надто активна позиція адвоката у кримінальній справі, а процесуальних (законних) інструментів відстоювання правової позиції немає, до зали судового засідання раптово з’являються представники військової влади (ТЦК) і  вручають адвокату повістку про мобілізацію.

Судді, прокурори, їхні помічники, правоохоронці а також усі інші працівники системи правосуддя мають броню від мобілізації. Втім адвокати не мають жодних гарантій у цьому питанні. Хоча відповідно до Конституції України саме на них покладено функцію надання правничої допомоги, а інститут визнано складовою правосуддя.

Л.Ізовітова акцентувала увагу на ризиках у питаннях захисту прав громадян та відсутності норми про бронювання адвокатів в урядовому законопроекті №10449 про посилення мобілізації, внесеному 30 січня цього року. Проект було прийнято Верховною Радою у першому читанні  надзвичайно  швидко без урахування позиції адвокатури, направленої НААУ до парламенту. Вже  наступного  дня Рада адвокатів України зібралася на позачергове засідання і ухвалила подати суб’єктам законодавчої ініціативи відповідні правки.

Голова НААУ, РАУ  наголосила, що у даному випадку йдеться не тільки про дотримання принципу справедливого правосуддя, рівність учасників судочинства та гарантій адвокатської діяльності, але передусім про забезпечення права на правничу допомогу для незахищених верств населення та інших громадян України, в тому числі, військовослужбовців. Л.Ізовітова висловила сподівання на підтримку у цьому питанні.

Також під час конференції із доповідями виступили перший заступник голови Європейського парламенту Отмар Карас, президент Ради адвокатів і юридичних товариств Європи (CCBE) П’єр-Домінік Шупп, ректор Лінцського університету ім. Йоганна Кеплера Лукас Майнхард, директор Центру штучного інтелекту та цифрової політики (США), професор Марк Ротенберг та інші поважні гості.

В.Гвоздій у ці дні провів низку робочих зустрічей із керівниками європейських барів з питань подальшого налагодження співробітництва та надання допомоги українським адвокатам, які зазнали втрат унаслідок воєнних дій на території нашої країни.

Після конференції федеральний міністр Австрії з питань ЄС та Конституції Кароліна Едтштадлер запросила учасників конференції до федеральної канцелярії. А федеральний міністр юстиції Альма Задіч провела прийом у Палаці Траутсон.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 2955

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 7815

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 4622

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 6934

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 5752

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 5682

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 6980

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 8278

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл