Проект 10449: НААУ подає правки щодо бронювання адвокатів | НААУ

Проект 10449: НААУ подає правки щодо бронювання адвокатів

Законодавство
13:54 Чт 08.02.24 28830 Переглядів
Версія для друку

З метою забезпечення конституційної гарантії права кожного на правничу допомогу, у проекті Закону №10449 про посилення мобілізації необхідно передбачити бронювання адвокатів. Відповідні правки будуть направлені суб’єктам, залученим до процесу підготовки проекту до другого читання.

Таке рішення ухвалила Рада адвокатів України під час засідання 8 лютого.

Верховна Рада вчора, 7 лютого, ухвалила за основу проект Закону №10449 від 30.01.2024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Згідно з регламентом, у народних депутатів є два тижні на подання профільному комітету парламенту зауважень і пропозицій (правок) щодо доопрацювання документу і його підготовки до другого читання.

Проект зокрема передбачає зміни до ст. 25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з якими бронюванню підлягатимуть в тому числі військовозобов’язані, які працюють або проходять службу в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування. Пропонується закріпити, що порядок та організацію бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних визначатиме Кабмін.

У НААУ вважають, що перелік військовозобов’язаних осіб, які підлягають бронюванню, необхідно доповнити адвокатами України.

«Усім відомо, що судді, прокурори, які діють в системі правосуддя, мають броню від мобілізації. І не тільки вони – їх помічники, інші працівники суду та прокуратури, працівники інших правоохоронних органів. Проте щодо адвокатів, які захищають права людей, надаючи правничу допомогу, питання не вирішене», - зауважила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

Вона нагадала, що НААУ вже неодноразово відзначала, що порядок бронювання військовозобов’язаних має передбачати також адвокатів як осіб, які входять до організації системи правосуддя, і зверталася з цього приводу до Кабміну та парламенту.

«Якщо законопроект прийнято навіть без пропозицій профільного комітету ВР, то це означає, що наша позиція з цього приводу наразі не розглядалася, - пояснила Л.Ізовітова. – З огляду на існуючу законодавчу процедуру підготовки проекту до другого читання, пропоную подати наші конкретні пропозиції доповнення статей проекту щодо бронювання адвокатів до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки а також спікеру парламенту, депутатам-адвокатам та Уповноваженому ВР з прав людини, як суб'єктам законодавчої ініціативи».

За підрахунками заступника голови НААУ, РАУ Олексія Кухаря, йдеться про 7 – 10 тисяч військовозобов’язаних адвокатів. «З одного боку, така кількість чоловіків абсолютно не вплине на обороноздатність країни, якщо вони отримують бронь. З іншого, - це найбільш активна частина адвокатів, - зауважив він. - Це той «прошарок» адвокатів-чоловіків, які можуть бути на слідчих діях десь на фронті, близько до нього виїхати для того, щоб проводити слідчі дії, куди жінкам важко потрапити і важко там перебувати. Тож їх мобілізація суттєво знизить захист громадян, що необхідно враховувати».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1936

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3216

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4625

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4883

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6330

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13696

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11035

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11076

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл