Проект 10449: НААУ подає правки щодо бронювання адвокатів | НААУ

Проект 10449: НААУ подає правки щодо бронювання адвокатів

Законодавство
13:54 Чт 08.02.24 28394 Переглядів
Версія для друку

З метою забезпечення конституційної гарантії права кожного на правничу допомогу, у проекті Закону №10449 про посилення мобілізації необхідно передбачити бронювання адвокатів. Відповідні правки будуть направлені суб’єктам, залученим до процесу підготовки проекту до другого читання.

Таке рішення ухвалила Рада адвокатів України під час засідання 8 лютого.

Верховна Рада вчора, 7 лютого, ухвалила за основу проект Закону №10449 від 30.01.2024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Згідно з регламентом, у народних депутатів є два тижні на подання профільному комітету парламенту зауважень і пропозицій (правок) щодо доопрацювання документу і його підготовки до другого читання.

Проект зокрема передбачає зміни до ст. 25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», згідно з якими бронюванню підлягатимуть в тому числі військовозобов’язані, які працюють або проходять службу в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування. Пропонується закріпити, що порядок та організацію бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних визначатиме Кабмін.

У НААУ вважають, що перелік військовозобов’язаних осіб, які підлягають бронюванню, необхідно доповнити адвокатами України.

«Усім відомо, що судді, прокурори, які діють в системі правосуддя, мають броню від мобілізації. І не тільки вони – їх помічники, інші працівники суду та прокуратури, працівники інших правоохоронних органів. Проте щодо адвокатів, які захищають права людей, надаючи правничу допомогу, питання не вирішене», - зауважила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

Вона нагадала, що НААУ вже неодноразово відзначала, що порядок бронювання військовозобов’язаних має передбачати також адвокатів як осіб, які входять до організації системи правосуддя, і зверталася з цього приводу до Кабміну та парламенту.

«Якщо законопроект прийнято навіть без пропозицій профільного комітету ВР, то це означає, що наша позиція з цього приводу наразі не розглядалася, - пояснила Л.Ізовітова. – З огляду на існуючу законодавчу процедуру підготовки проекту до другого читання, пропоную подати наші конкретні пропозиції доповнення статей проекту щодо бронювання адвокатів до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки а також спікеру парламенту, депутатам-адвокатам та Уповноваженому ВР з прав людини, як суб'єктам законодавчої ініціативи».

За підрахунками заступника голови НААУ, РАУ Олексія Кухаря, йдеться про 7 – 10 тисяч військовозобов’язаних адвокатів. «З одного боку, така кількість чоловіків абсолютно не вплине на обороноздатність країни, якщо вони отримують бронь. З іншого, - це найбільш активна частина адвокатів, - зауважив він. - Це той «прошарок» адвокатів-чоловіків, які можуть бути на слідчих діях десь на фронті, близько до нього виїхати для того, щоб проводити слідчі дії, куди жінкам важко потрапити і важко там перебувати. Тож їх мобілізація суттєво знизить захист громадян, що необхідно враховувати».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 246

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 3271

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 1763

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 2894

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 3097

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 3058

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 6563

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 7748

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл