Які виклики стоять перед юристами IT-права? (вебінар) | НААУ

Які виклики стоять перед юристами IT-права? (вебінар)

Навчання
11:57 Чт 01.02.24 2735 Переглядів
Версія для друку

IT-право зазнає значних змін і вимагає не тільки гнучкості та постійного оновлення знань юристів у цій сфері, але і законодавчого врегулювання.

На цьому наголосив голова Комітету НААУ з питань ІТ-права Олег Дерлюк під час вебінару на тему «IT-право».

Захід був присвячений обговоренню актуальних питань у галузі IT-права, його взаємодії з іншими галузями права, а також майбутньому розвитку цієї сфери.

Спікер зазначив, що у сучасному світі цифровізації процесів галузь IT-права охоплює широкий спектр суспільно-правових відносин.

«У нас немає IT-кодексу, немає якихось специфічних суспільних відносин, які були би суто характерними для IT-права. IT-право може бути частиною, наприклад, господарського, цивільного, податкового, корпоративного права. Тобто, у всіх цих галузях права є дуже великий елемент IT і дуже велика кількість інститутів, які є специфічними щодо IT», - сказав О. Дерлюк.

Голова Комітету НААУ переконаний, що у майбутньому з'являться специфічні інститути для регулювання нових відносин у сфері галузі IT-права як відповідь на запит у суспільному виробництві.

«На мій погляд, з одного боку, ми будемо бачити більше специфічних інститутів, які намагатимуться врегулювати нові відносини, що починають існувати і активно бути представленими у суспільному виробництві. З іншого боку, вся економіка і всі компанії будуть поступово ставати IT-компаніями. Тобто, якщо ще 10-15 років тому ми не могли собі уявити компанію, у якої, наприклад, немає сайту в Інтернеті, то через 10 років ми вже не будемо мати можливість навіть працювати з компанією, яка немає нічого в Інтернеті. Це буде нонсенс», - зазначив спікер.

Вебінар охопив низку тем:

  • Особливості IT-права як галузі права. Було розглянуто предмет і метод IT-права.
  • Звʼязок IT-права з іншими галузями права. Обговорювалася взаємодія IT-права з податковим, корпоративним, валютним та антикорупційним правом. Особлива увага була приділена складності контролю безтоварних операцій і визначенню місця здійснення господарської діяльності IT-компаній, яке впливає на корпоративний податок.
  • Особливості джерел IT-права. Розглядалися джерела IT-права, зокрема, важливість договорів у цій сфері, на прикладі правил Visa та MasterCard, угод користувачів Meta.
  • Сфери практики IT-юриста. Були обговорені різні сфери практики для IT-юристів, включаючи Low та High області, продуктові компанії, аутсорсинг, а також технологічні компанії.
  • Проблеми ліцензування в ракурсі транскордонності. Обговорювалися складнощі, пов'язані з ліцензуванням певних видів господарської діяльності, особливо в контексті транскордонних операцій.

О. Дерлюк вказав і на важливість розуміння юристами того, як одні й ті самі правила у сфері IT можуть тлумачитися по-різному залежно від індустрії.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1297

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2589

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4004

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4259

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5703

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13660

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл