Українська влада має забезпечити адвокатам гарантії захисту - ECBA | НААУ

Українська влада має забезпечити адвокатам гарантії захисту - ECBA

Гарантії діяльності
12:00 Пт 12.05.23 2891 Переглядів
Версія для друку

Заборона ототожнення адвоката з клієнтом має виконуватися за будь-яких умов незалежно від категорії справ. Забезпечення цієї гарантії адвокатської діяльності є позитивним зобов’язанням кожної держави.

Про це йдеться у резолюції, ухваленій 6 травня Європейською асоціацією адвокатів з кримінального права (ECBA) за підсумками обговорення правових наслідків війни в Україні.

«Поділяючи обурення усіх свідомих громадян фактами масових військових злочинів і злочинів проти людяності, наголошуємо, що навіть за таких обставин верховенство права має дотримуватись, ідеться у документі. - Ми вітаємо наших колег з Національної асоціації адвокатів України за їхню відданість захисту права на справедливий суд, незалежно від того, наскільки жахливими є злочини, інкриміновані підзахисним особам. Така позиція є мужньою, адже на тлі дій агресора вона є непопулярною і часто складною для розуміння».

Європейські адвокати нагадали, що найвище покликання професії юриста полягає в тому, щоб усі люди, незалежно від тяжкості пред’явлених їм обвинувачень, отримували справедливе провадження, без залякувань і упередженого ставлення.

Натомість, відзначили у ECBA, сьогодні судові процеси в Україні супроводжуються тиском на адвокатів з боку суспільства, політиків та правоохоронних органів. Йдеться не лише про фізичні напади чи залякування, а й про спроби перешкоджати наданню кваліфікованого захисту, наприклад, шляхом спонукання до розірвання договорів, зокрема, у системі безоплатної правової допомоги.

«Ми є свідками численних обшуків українських адвокатів, які містять ознаки переслідувань і утисків. А це є глобальною проблемою, що загрожує незалежності професії, що не може бути виправдане навіть в умовах воєнного стану», - уточнюється у резолюції.

Згідно з п.18 Основних положень про роль адвокатів, прийнятих VIII Конгресом ООН по запобіганню злочинам 1 серпня 1990 року, адвокати не повинні ідентифікуватися з клієнтами та їх справами у зв'язку з виконанням професійних обов'язків.

Правило заборони ототожнення з клієнтом, наголошується у документі, має виконуватися за будь-яких умов незалежно від категорії справ (зрадники, військовополонені, колабораціоністи тощо). При цьому забезпечення цієї гарантії адвокатської діяльності є позитивним зобов’язанням кожної держави.

Тож ECBA закликала українську владу забезпечити захист адвокатів, а Офіс Генпрокурора та правоохоронні органи – вжити заходів для припинення будь-яких актів втручання в їхню професійну діяльність, засудити спроби тиску, неупереджено та ефективно розслідувати всі факти нападів на адвокатів.

Нагадаємо, системні факти перешкоджання професійній діяльності, порушення прав і гарантій адвокатської діяльності стали підставою для скликання 11 квітня позачергового засідання Ради адвокатів України. Також ця проблема обговорювалася 27 квітня під час круглого столу, організованого Національною асоціацією адвокатів України.

Довідково: Європейська асоціація адвокатів з кримінального права (European Criminal Bar Association, ЕСВА) - це асоціація, членами якої є незалежні адвокати з країн-членів Європейського Союзу та Ради Європи, а також з інших країн.

Асоціація була заснована в 1992 році і з того часу стала провідною організацією адвокатів у Європі. Вона об’єднала адвокатів у кримінальних справах та експертів з кримінального права в Європі, які захищають фундаментальні права осіб, що перебувають під слідством, підозрюваних, обвинувачених, а також засуджених осіб.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1876

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3158

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4567

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4825

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6272

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13692

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11034

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11074

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл