Правові наслідки війни в Україні обговорили європейські адвокати | НААУ

Правові наслідки війни в Україні обговорили європейські адвокати

За кордоном
18:00 Ср 10.05.23 1337 Переглядів
Версія для друку

Воєнні злочини, а також злочини проти людяності у контексті війни в Україні стали предметом обговорення адвокатів на весняній конференції Європейської асоціації адвокатів з кримінального права (ЕСВА).

Захід проходив у Варшаві (Польща) 6 травня 2023 року за участі адвокатів з тридцяти однієї країни, включаючи Україну.

Під час тематичної панельної дискусії заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій представив доповідь, присвячену проблемам та перспективам притягнення винних до кримінальної відповідальності за міжнародні злочини, що вчиняються на території України.

Зокрема, він зауважив, що сьогодні є всі ознаки вчинення на території України чотирьох найтяжчих міжнародних злочинів, які визначені у Римському статуті Міжнародного кримінального суду: злочину геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та злочину агресії. Для того, щоб покарати всіх злочинців, надважливими є не лише проведення ефективного розслідування та правильна кваліфікація їхніх діянь, а й створення дієвого механізму притягнення до відповідальності.

Адже притягнення до відповідальності всіх винних – це не лише питання відновлення справедливості для постраждалих українців, а й виклик для усього цивілізованого світу у боротьбі за дотримання міжнародного правопорядку. Зокрема, недопущення практики використання війни як безкарного способу вирішення міждержавних спорів та задоволення амбіцій держав-агресорів.

Зважаючи на те, що ці злочини не мають строку давності та є об’єктом універсальної юрисдикції, є підстави сподіватися, що правосуддя здійсниться щодо всіх винних осіб незалежно від того скільки часу на це знадобиться та де ці особи будуть знаходитися.

Участь у цій панельній дискусії також взяли голова ЕСВА Вінсент Асселіно та президент Асоціації адвокатів Міжнародного кримінального суду Марі-Елен Пруль.

На інших сесіях весняної конференції ЕСВА обговорювалися проблеми захисту прав людини, верховенства права та незалежності юридичної професії.

Нагадаємо, минулорічна конференція була присвячена темам конфіскації та арешту активів у кримінальному провадженні, діяльності європейської прокуратури та відносинам адвокат-клієнт.

Довідково: Європейська асоціація адвокатів з кримінального права (European Criminal Bar Association, ЕСВА) - це асоціація, членами якої є незалежні адвокати з країн-членів Європейського Союзу та Ради Європи, а також з інших країн.

Асоціація була заснована в 1992 році і з того часу стала провідною організацією адвокатів у Європі. Вона об’єднала адвокатів у кримінальних справах та експертів з кримінального права в Європі, які захищають фундаментальні права осіб, що перебувають під слідством, підозрюваних, обвинувачених, а також засуджених осіб.

Популярні новини

Призначення

Гендерний Комітет отримав нового очільника

Головою Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань гендерної політики призначено адвоката, члена РАУ від Чернівецької області Анатолія Тельмана. Тетяна Андріанова, яка очолювала цей комітет, стала заступником голови.

16:21 Ср 03.07.24 199

Дискусія

Кого торкнеться економічне бронювання пояснив голова Комітету НААУ

Поява законопроектів щодо «економічного бронювання» - вже крок уперед, який дасть можливість українській економіці вижити. Проте для всіх мають існувати чіткі правила.

10:58 Ср 03.07.24 621

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 1979

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 2246

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 3239

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 8190

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 8356

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 257

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл