У НААУ відбулося експертне обговорення проблем захисту дітей, що постраждали від злочину | НААУ

У НААУ відбулося експертне обговорення проблем захисту дітей, що постраждали від злочину

Різне
17:47 Чт 17.06.21 1317 Переглядів
Версія для друку

У НААУ за ініціативою Секції захисту прав дитини Комітету захисту прав людини відбувся круглий стіл на тему: «Зміцнення захисту дітей, які постраждали вiд злочину».

Відкриваючи захід, модератор, адвокат, Голова Комітету захисту прав людини Ганна Колесник акцентувала увагу на його актуальності, зазначивши, що останнім часом відбулося дуже багато змін у кримінально-процесуальному законодавстві. Відповідні зміни стосуються посилення захисту прав дітей, яких переслідують правоохоронні органи або які є підозрюваними обвинуваченими тощо. Водночас зовсім мало уваги приділяється захисту прав дітей, які саме постраждали від злочину.

Доповідачі розкрили питання, що стосуються порушень у сфері захисту прав дітей, які постраждали від злочину, а також пошуку шляхів посилення захисту дітей-жертв злочинів. Крім того, експерти розповіли про порушення, зафіксовані в  юридичній практиці, щодо недотримання вимог національного законодавства й міжнародних стандартів у сфері захисту прав дитини-жертви злочину.

Адвокат, член Комітету захисту прав людини Ганна Круглякова розповіла про особливості ідентифікації дитини саме як потерпілого в кримінальному провадженні та охарактеризувала загальні положення національного й міжнародно-правового регулювання забезпечення захисту прав дитини в кримінальному провадженні.

До обговорення долучився й адвокат, Голова секції відновного правосуддя Комітету захисту прав людини Ігор Свєтлічний, який акцентував увагу на такому: «Під час досудового розслідування варто уникати додаткового травмування як потерпілого, так і підозрюваного. Позиція «проти підозрюваного» і «за жертву» вкорінює модель віктимної  поведінки, що є недопустимим. Найкращим варіантом є відновлення спілкування та взаєморозуміння жертви зі злочинцем».

Адвокат, член комітету захисту прав людини Ірина Смірнова закцентувала увагу на особливостях допиту дитини-потерпілої, зазначивши: «На етапі досудового розслідування ефективною є методика допиту дитини «Зелена кімната», розроблена з метою впровадження найкращого досвіду допиту дитини, одночасно не травмуючи останню та забезпечуючи можливість зібрати всі необхідні докази у справі. На жаль, на практиці допит дитини за такою методикою використовують рідко, зважаючи на невелику кількість таких кімнат». Крім того, адвокатка зауважила, що українське законодавство передбачає проведення допиту дитини в кримінальному провадженні у присутності законного представника, педагога або психолога, а за необхідності – лікаря. Із цього положення законодавства витікає, що обов’язкова участь адвоката не передбачена при допиті дитини-потерпілої.

Правозахисник, заступник Голови Комітету захисту прав людини Сергій Старенький розповів про необхідність залучення законного представника для проведення процесуальних дій за участі дитини-потерпілої  від злочину.

Також участь в обговоренні взяла адвокат, член Комітету захисту прав людини Мирослава Сорока, яка  розповіла про необхідність залучення експертів до процесуальних дій із метою ефективного захисту прав дитини-потерпілої у кримінальному провадженні: «Слідчі дії є травматичним та стресовим досвідом для неповнолітніх осіб. Основне завдання учасників процесу під час будь-якої слідчої дії – забезпечити відчуття безпеки та довіри й не травмувати дитину повторно. На сьогодні можна  говорити про те, що участь малолітніх та неповнолітніх осіб у статусі як свідка, так і потерпілого є недостатньо врегульованою на рівні закону. Існує достатня кількість рекомендацій для тих чи інших учасників процесу про те, як проводити допит чи слідчі дії осіб та в чому особливість таких дій. Але жодні рекомендації не маю сили закону, а отже, й застосовуються слідчими, прокурорами, суддями на власний розсуд. Така ситуація часто призводить до повторного або ж посиленого  травматизму дитини-потерпілої під час процесуальних дій. Коло осіб, що передбачені у ст. 226 КПК, є недостатнім для ефективного захисту неповнолітніх осіб, оскільки лише незацікавлена особа, яка має відповідні знання та кваліфікацію може виступати гарантом дотримання прав дитини під час процесуальних дій» – зауважила доповідач.

Адвокат, заступник Голови Комітету захисту прав людини, голова Секції захисту прав дитини Комітету Тетяна Гнатюк повідомила про особливості захисту прав дітей-жертв сексуального насильства. Доповідачка акцентувала увагу на необхідності залучення до процесуальних дій за участі неповнолітніх саме захисника-адвоката, а не законного представника, обґрунтовуючи це тим, що: «законний представник може бути тією особою, яка вчиняє злочин проти прав та інтересів дитини, і, представляючи інтереси неповнолітнього-потерпілого, намагається захистити себе та уникнути покарання». Крім того, Тетяна Гнатюк розповіла про створення за ініціативою Уповноваженого Президента України з прав дитини та у співпраці з Офісом Генерального прокурора Центру дитячого правосуддя його роль і функції, а також  продемонструвала відео про те, як саме працює подібний Центр у США.

Також до участі в обговоренні долучилися адвокати, члени Комітету захисту прав людини: Сергій Старенький, Ольга Новікова, Олена Гайдай.

Завершуючи захід, Ганна Колесник подякувала всім доповідачам та зазначила, що нині дійсно проблем у сфері захисту прав дитини-потерпілої від злочину дуже багато, і їх необхідно вирішувати шляхом унесення змін до чинного законодавства та приведення його у відповідність до міжнародних стандартів.

Текст і фото підготовлено командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 245

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1418

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1709

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2949

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3057

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2140

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3141

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3476

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл