Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів попередив голова Комітету НААУ | НААУ

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів попередив голова Комітету НААУ

Дискусія
13:21 Пн 22.04.24 3615 Переглядів
Версія для друку

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

Таку думку висловив голова Комітету НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права Віктор Кобилянський під час обговорення на тему «Захист прав територіальних громад на землі лісогосподарського призначення», організованого Асоціацією об’єднаних територіальних громад.

Дискусія була присвячена доопрацьованому проекту Закону «Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

В. Кобилянський наголосив, що наслідки цієї монополії вже існують: численні спроби відібрати землі і у приватних власників (як фізичних, так і юридичних осіб), і у територіальних громад під приводом того, що вони нібито є землями лісогосподарського призначення. На сьогодні державні лісгоспи вже мають надзвичайні пільги – мінімальне податкове навантаження (земельний податок в розмірі всього 0,1 % від нормативної грошової оцінки) та спрощений порядок підтвердження прав на землю. Попри це галузеві лобісти намагаються протягнути цей законопроект, який, серед іншого, пропонує автоматичне виникнення права постійного користування у «Лісів України» без відповідних рішень розпорядників землі, без формування земельних ділянок і без реєстрації прав на землю.

«Свого часу законодавець дуже логічно написав, що землями комунальної власності територіальних громад вважаються усі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів, крім земель – і далі перелік виключень. І зараз у цей перелік виключень хочуть додати землі лісогосподарського призначення. Це створення монополії з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають», - попередив адвокат.

Крім того, за словами голови Комітету НААУ, законопроект несе додаткові ризики для громад через втрату податкових надходжень і надходжень від бізнесу, сприяє формуванню локальних монополій і розвитку корупції, збільшує тиск на бізнес, має слабку технічно-правову підготовку.

«Згаданий законопроект неприйнятний категорично. Треба переглядати державну політику в цій галузі, в першу чергу – на користь громад», – вважає В. Кобилянський.

Ці та інші рекомендації, озвучені в ході заходу, будуть систематизовані та направлені Державному агентству лісових ресурсів, парламентського Комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної регуляторної служби.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 1274

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 1267

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 1467

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 2915

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 2833

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 2858

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 2700

Видання

Опубліковано черговий номер Вісника НААУ за квітень 2024 року

Вісник НААУ за квітень 2024 року доступний на сайті.

16:57 Ср 01.05.24 101

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл