Під час карантину до адвокатів почали відкрито ставитися як до перешкоди для винесення обвинувальних вироків – Лідія Ізовітова | НААУ

Під час карантину до адвокатів почали відкрито ставитися як до перешкоди для винесення обвинувальних вироків – Лідія Ізовітова

Різне
12:51 Пт 18.09.20 2294 Переглядів
Версія для друку

Адвокати почали стикатися з відкритими проявами дискримінації їхніх права у судових процесах, які відбуваються під час карантину. Особливо відчутно ця тенденція проявилася у Вищому антикорупційному суді.

На цьому наголосила Голова НААУ Лідія Ізовітова під час міжнародної дискусії «Правове регулювання незалежної професійної діяльності адвоката в Україні».

«Ми в черговий раз зіткнулися з нерозумінням ролі адвокатури в системі правосуддя з боку так званих органів антикорупційної інфраструктури. При цьому до антикорупційної інфраструктурі рік тому додалася ще одна інституція – це Вищий антикорупційний суд. Він уже став майданчиком дискримінації захисту. Ми бачимо, що в судових засіданнях судді шляхом тиску на обвинувачених фактично змушують їх відмовитися від своїх захисників, інакше їм загрожує зміна запобіжного заходу», - констатувала Голова НААУ.

В цілому, у практиці судів спостерігається обвинувальний ухил, який є викликом для реалізації прав захисту і гарантій адвокатської діяльності.

«Ми зіткнулися з тим, що до адвокатів почали ставитися як до перешкоди для винесення обвинувальних вироків, і це особливо гостро проявилося під час карантину, введеного з березня цього року. Як не прикро, саме до такого формулювання вдалася голова Верховного суду, подаючи публічний приклад суддям нижчих інстанцій: «поки адвокатура буде сильніше прокуратури, Верховний суд не зможе забезпечувати винесення обвинувальних вироків». Одна така цитата перекреслює довіру до суду, змагальність процесу і рівність сторін, власне, і сам фундаментальний принцип верховенства права», - нагадала Голова НААУ.

Говорячи про рівень порушень прав адвокатів в Україні, Лідія Ізовітова повідомила про тисячі офіційно зафіксованих фактів. Так, у 2019 регіональні ради адвокатів повідомили про 3 523 випадки порушень прав адвокатів. До Ради адвокатів України як вищого органу адвокатського самоврядування звернулися 106 адвокатів за фактом порушення їх професійних прав. 2 адвокатів були вбиті. На 3 адвокатів здійснені замаху на вбивство.

У 2 кварталі 2020 року в Україні сталося 42 санкціоновані обшуки і затримань адвокатів.

За даними регіональних рад, одним з найбільш частих порушень прав адвокатів є відмова в наданні інформації на адвокатський запит. У Київській області про таку відмову повідомили 92 адвоката, у м.Києві - 82. Всього по країні в II кварталі в РАР надійшло 313 звернень адвокатів про ненадання інформації на адвокатський запит, який є гарантованим законом інструментом роботи захисту.

У 2020 році Рада адвокатів України прийняв 9 рішень, що стосуються порушень прав адвокатів з боку правоохоронних органів і судів.

При цьому більшість цих рішень передбачають звернення до міжнародних організацій, оскільки стосуються абсолютно кричущих порушень прав наших колег державними органами. Це кримінальні справи проти адвокатів Володимира Богатиря; розслідування проти екс-віце-президента ПАРЄ, адвоката Георгія Логвинського і інших адвокатів; тиск на захисників в резонансних справах з боку суддів Вищого антикорупційного суду.

Дискусія «Правове регулювання незалежної професійної діяльності адвоката в Україні» є третім спільним заходом, організованим НААУ з Міжнародною комісією юристів.

У травні МКЮ опублікувала звіт «Між молотом та ковадлом: напади на адвокатів в Україні», до якого  включено результати місії в Україні з 4 по 8 березня 2019 року для оцінки ситуації щодо безпеки та незалежності діяльності адвокатів. За висновками міжнародних експертів, адвокати в Україні продовжують залишатися під прицілом через систему правосуддя з неприйнятних причин, незважаючи на різні реформи судової та правоохоронної систем. Адвокатів продовжують ототожнювати з їхніми клієнтами, вони стикаються з перешкодами у діяльності не лише з боку насильницьких екстремістських праворадикальних груп, але також як наслідок зловживання по відношенню до них юридичними процедурами. Детальніше із звітом можна ознайомитися тут

З 2018 року НААУ та МКЮ розвивають співпрацю на підставі спільного меморандуму.

 

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1490

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2782

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4197

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4451

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5895

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13680

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл