Звіт МКЮ: Адвокати в Україні продовжують лишатися під прицілом через систему правосуддя з неприйнятних причин | НААУ

Звіт МКЮ: Адвокати в Україні продовжують лишатися під прицілом через систему правосуддя з неприйнятних причин

Різне
19:11 Ср 13.05.20 2949 Переглядів
Версія для друку

Адвокати в Україні продовжують лишатися під прицілом через систему правосуддя з неприйнятних причин, незважаючи на різні реформи судової та правоохоронної систем. Їх продовжують ототожнювати з їхніми клієнтами, вони стикаються з негативними наслідками не лише від рук насильницьких екстремістських праворадикальних груп, але також як наслідок зловживання по відношенню до них юридичними процедурами.

Про це, зокрема, йдеться у звіті Міжнародної комісії юристів (МКЮ) «Між молотом та ковалдом: напади на адвокатів в Україні» за результатами проведення тижневої місії в Україні з 4 по 8 березня 2019 року для оцінки ситуації щодо безпеки та незалежності діяльності адвокатів.

У звіті представлені висновки та рекомендації щодо безпеки адвокатів, випадків вбивств, утисків адвокатів через застосування правових механізмів, проблем, з якими стикаються адвокати під час захисту прав людини, незалежності та реформи адвокатури в Україні, роботи адвокатів на непідконтрольних територіях.

МКЮ, зокрема, зазначила, що Конфлікт 2014 року суттєво вплинув на систему правосуддя, а окремі адвокати опинилися на лінії фронту конфлікту або ідеологічних наслідків в тій чи іншій формі. Незважаючи на те, що кожний адвокат зазнав впливу у своїй діяльності, ті, хто працюють над політично чутливими справами, потерпають від нападів та утисків, а в деяких випадках стають жертвами вбивств. Це не може не посилати серйозні сигнали всім адвокатам про наслідки, з якими вони можуть зіткнутися за активний захист своїх клієнтів та справляє «сковуючий» ефект на адвокатуру.

У звіті підкреслено, що політичне схвалення насильницьких екстремістських праворадикальних груп, що оперують в ім’я патріотизму, призвело до послаблення верховенства права та значущого рівня безкарності за вчинення нападів на адвокатів. Не лише адвокатура, але й судді та система правосуддя в цілому, підірвана систематичними та регулярними атаками та безкарністю за них. Адвокати зачасту залишаються наодинці з проблемою без ефективного правового захисту від груп та індивідів, що залякують, погрожують, нападають та іншим чином утискають їх та втручаються у їхню професійну діяльність. Найбільш непоправними наслідками таких нападів стають вбивства адвокатів, за які зловмисників не було притягнуто до відповідальності.

МКЮ визнала та поставила схвальну оцінку тому, що НААУ бере на себе активну роль у моніторингу таких випадків, попри те, що прогресу у оперативному та повному розслідуванні мало.

Нагадаємо, у березні 2019 року керівництво НААУ зустрілось з делегацією Міжнародної комісії юристів під час їхньої місії в Україні. Темою зустрічі стало дотримання прав адвокатів в Україні. У зв’язку з цим було обговорено власне причини появи законопроекту «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055, а також закладені у ньому загрози для здійснення адвокатами ефективного захисту, надання правничої допомоги усім громадянам України, існування незалежного адвокатського самоврядування.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 206

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1388

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1679

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2921

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3026

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2139

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3141

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3475

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл