27 травня НААУ провела круглий стіл: «Нові реалії фінмоніторингу для адвокатів, адвокатських бюро та адвокатських об’єднань» | НААУ

27 травня НААУ провела круглий стіл: «Нові реалії фінмоніторингу для адвокатів, адвокатських бюро та адвокатських об’єднань»

Різне
13:57 Чт 28.05.20 3710 Переглядів
Версія для друку

Національна асоціація адвокатів України 27 травня 2020 року під головуванням Голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової та за участі адвокатів і представників Міністерства юстиції України провели онлайн-круглий стіл на тему: «Нові реалії фінмоніторингу для адвокатів, адвокатських бюро та адвокатських об’єднань». Варто зазначити, що захід викликав велику зацікавленість серед адвокатів, оскільки в ньому взяли участь  більше 300 осіб.

Учасники обговорили актуальні для адвокатської спільноти проблеми, пов’язані з набранням чинності 28 квітня 2020 року Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № 361-ІХ від 06 грудня 2019 року.

Зокрема, під час круглого столу було розглянуто, такі важливі питання:

1) Як змінилося регулювання правового статусу адвоката як спеціально визначеного суб’єкта фінансового моніторингу після набрання чинності Законом України  № 361-ІХ від 06 грудня 2019 року?

 2) На що потрібно звернути увагу адвокату при роботі з клієнтами, щоб не порушувати ні законодавство про фінансовий моніторинг, ні адвокатську таємницю?

 3) Чи не перейшли законотворці тонку межу між незалежністю адвокатури та дотриманням нових стандартів здійснення діяльності, пов’язаної з фінансовим моніторингом?

На початку заходу Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до присутніх із вітальним словом, у якому закцентувала увагу на важливості та особливій ролі подібних зустрічей у висвітленні питань, що турбують усю адвокатську спільноту. За словами Лідії Ізовітової, оскільки НААУ є «регулятором» адвокатської професії в нашій державі й об’єднує всіх адвокатів країни, то вона й надалі буде належним чином відстоювати інтереси адвокатури при розробленні будь-яких нормативно-правових актів, що стосуються питань здійснення адвокатської діяльності органами державної влади, зокрема Міністерством юстиції України.

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій свій виступ присвятив питанню нових обов’язків адвокатів, які виникли в них, як у спеціально визначених суб’єктів первинного фінансового моніторингу з набранням чинності Законом України № 361-ІХ від 06 грудня 2019 року. Також він розповів про особливості застосування адвокатами ризик-орієнтованого підходу та критерії визначення таких ризиків. Особливу увагу було зосереджено на інформуванні про процедуру проведення ідентифікації, верифікації та вивчення клієнта, що звертається за допомогою до адвоката.

До обговорення також долучилася Надія Тарасова – адвокат, член Комітету з питань захисту бізнесу Ради адвокатів Київської області, комплаєнс-офіцер, радник із питань корпоративного управління в VODAFONE (Україна), яка поділилася з учасниками власним досвідом щодо здійснення фінансового моніторингу. Зокрема, доповідачка розповіла про специфіку практичної діяльності адвокатів у сфері корпоративного права, у тому числі й щодо визначення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи та вимог до розуміння структури власності. Доповідач наголосила на важливості постійно перевіряти актуальність інформації про кінцевого бенефіціарного власника і структуру  власності. в актуальному стані.

До обговорення порушеної проблеми долучився й Голова Комітету з адміністративного права та процесу, заступник Голови Комітету з кримінального права та процесу Юрій Бауман, який наголосив на  необхідності дотримання адвокатської таємниці при виконанні вимог законодавства у сфері фінмоніторингу, а також недопустимості обмеження будь-яких прав адвокатів. Також він детально розповів учасниками круглого столу про види відповідальності за порушення законодавства у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, окрему увагу приділивши питанню відповідальності саме адвокатів.

Із метою забезпечення відкритого діалогу та зважаючи на окреслені у темі заходу проблеми, до участі у круглому столі були запрошені й представники Міністерства юстиції України, оскільки саме до повноважень зазначеного центрального органу виконавчої влади належить надання методологічної, методичної й іншої допомоги адвокатським бюро й об’єднанням,  а також адвокатам, які здійснюють професійну діяльність індивідуально, щодо сфери дії та застосування Закону України № 361-ІХ від 06 грудня 2019 року, зокрема й підготовка рекомендацій та роз’яснень із питань застосування законодавства в цій сфері.

У своїх виступах представники Мін’юсту Олена Мартинюк – заступник директор департаменту - начальник Управління нормативно-правового забезпечення нотаріату Департаменту приватного права та Віра Бондаренко – заступник директора департаменту - начальник Управління нотаріату та фінансового моніторингу Департаменту нотаріату та державної реєстрації висловили окрему подяку НААУ за готовність співпрацювати з метою вирішення нагальних питань, пов’язаних зі здійсненням фінансового моніторингу. Окремо було відзначено активну діяльність Робочої групи з питань нормативно-правового забезпечення у сфері фінансового моніторингу, створену Мін’юстом України із залученням представників НААУ, що наразі розробляє оновлене Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство юстиції. Участь у круглому столі дала можливість представникам Міністерства краще зрозуміти, які саме питання хвилюють адвокатів, і вони висловили свою готовність до конструктивного діалогу з адвокатською спільнотою.

Представники НААУ та представники Міністерства юстиції домовилися, що обов’язково розглянуть усі поставлені запитання докладніше й окремим документом нададуть на них відповіді, що допоможуть краще зрозуміти визначені Законом України № 361-ІХ від 06 грудня 2019 року  права та обов’язки адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, адвокатських бюро та адвокатських об’єднань.

До обговорень указаних питань активно долучалися й інші учасники заходу та висловлювали власне бачення шляхів вирішення порушених проблем.

На завершення заходу Голова НААУ, РАУ  Лідія Ізовітова зазначила, що такий конструктивний діалог усіх зацікавлених осіб спонукає  працювати над належним вирішенням проблемних питань, що виникають між головним обов’язком адвоката – надавати захист клієнту, який звернувся до нього за правовою допомогою, та нововведеннями Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Лідія Ізовітова запевнила, що НААУ докладе всіх зусиль, спрямованих на протидію посягання на адвокатську таємницю, і надалі виступатиме за правову визначеність,  захист інтересів клієнтів та адвокатської спільноти, адже саме довіра між клієнтом та правозахисником  є основою здійснення успішної адвокатської діяльності.

Презентації:

Валентин Гвоздій "Нові реалії фінмоніторингу для адвокатів, адвокатських об'єднань і адвокатських бюро"

Надія Тарасова "Новий закон про фінмоніторинг. Що має врахувати адвокат з корпоративного права"

Юрій Бауман "Відповідальність за порушення законодавства та адвокатська таємниця"

Виджет Відео з Youtube: Нові реалії фінмоніторингу для адвокатів, адвокатських бюро та адвокатських об’єднань

 

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1159

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1575

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2862

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4443

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4693

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4065

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4710

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6155

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл