Юлія Гончаренко. Власний досвід | НААУ

Головна цитата

«Допомагати усім серцем з душею, бути наполегливим і цілеспрямованим і все обов’язково вдасться»

Публікація

Юлія Гончаренко. Власний досвід

15:04 Вт 16.05.23 Автор : Юлія Гончаренко 1943 Переглядів Версія для друку

Продовжуючи знайомити молодих адвокатів та юристів із досвідом колег, цього разу своїми мотивами обрання професії, враженнями від участі у першому судовому засіданні, справи, що запам’яталася із власної практики та життєвим кредо поділилися адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen в Одеській області Юлія Гончаренко:

- Ще з дитинства основним покликанням серця завжди вважала, що допомога людям - бути корисним у всьому, максимально віддаватися настільки, наскільки це можливо в певній ситуації. Цікаві уроки в гімназії з правознавства, відстоювання своєї позиції підкріпилися крутим навчанням у юридичній академії, де жага до знань з юриспруденції лише зростала, і тоді була впевнена, що хочу присвятити своє життя кримінальному праву та процесу. Становленню як адвоката насамперед завдячую своєму наставнику, вчителю, великому науковцю та адвокату Пашковському Миколі Івановичу, людині з невимовно щирим серцем, яка відкрила мені шлях в адвокатську кар’єру. Його поради, настанови лише надихали йти до кінця і розбиратися навіть у тому, у чому була не зовсім впевнена, і перемагати, не опускати руки, а ще готувати і вичитувати документи до досконалості (якщо можна так мовити), як змісту, так і оформлення. Цей найцінніший досвід адвокатської практики, починаючи з ролі помічника адвоката, здобула в адвокатському об’єднанні, де постійно вчилася та вдосконалювалась з кожним днем, прислухалась до порад колег, які радо ділилися досвідом і допомагали адаптуватися студентці, яка ще тільки-но вливалася в адвокатську спільноту. Саме тут і отримала перший досвід участі в судових засіданнях.

Безпосередньо адвокатом стала відносно нещодавно, лише в серпні 2021 року. Найпершими і найлегшими (але на той час я ще так не вважала) були звичайні скарги на бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, де намагалася адаптуватися в залі судового засідання, привернути увагу слідчих суддів і жодним чином не показати, що я, жах, як хвилююся та переживаю. Однак всі ці хвилювання просто розсіюються з досвідом, точніше – не зовсім, просто відходять на мінімум, особливо, коли поруч з тобою на засіданні клієнт, який тобі вірить і довірив свою життєву ситуацію, розраховуючи, що ти знайдеш з неї вихід. Один із таких найперших більш серйозних виступів у суді, ніж скарги, отримала в апеляційному суді, де потрібно було відстояти рішення суду першої інстанції, яким було закрите кримінальне провадження щодо нашого клієнта. Особливе вирішальне значення в моїй поведінці в суді відігравала фізична присутність клієнта на засіданні, адже саме тоді ти забуваєш про себе та свої переживання, а максимально налаштований допомогти і перемогти, як би там не було.

Справа, яка запам’яталася і яка напрочуд мене вразила, це представництво інтересів третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт. Цікавість полягала в тому, що на майно нашої клієнтки було тричі накладено арешт: у рамках виконавчого провадження та двічі різними слідчими суддями одного суду майже в один той самий день, у декілька днів різниці між датами постановлення ухвал. Хоча клопотання про скасування арешту майна не вирішили цього питання, однак апеляційні скарги були задоволені, а такі ухвали скасовані.

На сьогодні в адвокатській діяльності практикую не лише справи в рамках кримінального провадження, як мені колись бажалося, а й активно займаюся оскарженням у межах адміністративного процесу, цивільними справами, справами про адміністративні правопорушення.

Життєве кредо моє не змінилося: «Допомагати усім серцем з душею, бути наполегливим і цілеспрямованим і все обов’язково вдасться». На все свій час.

***

Цей матеріал підготовлений у межах проекту «Власний досвід у професії» Молодіжного комітету НААУ - UNBA NextGen та Комітету з питань гендерної політики, з метою реалізації Програми з розвитку жіночого лідерства в адвокатурі та стимулювання дівчат і жінок до вибору адвокатської професії.

Про власний досвід у професії раніше також розповідали Тетяна Андріанова, Юлія Сергет, Тетяна Рабко, Алла Філатова, Ольга Якименко, Вікторія Пінчук, Олена Краснопьорова та Іванна Блохіна.

Автор публікації: Юлія Гончаренко

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл