Інструменти розшуку активів у цифрову епоху обговорили експерти | НААУ

Інструменти розшуку активів у цифрову епоху обговорили експерти

Дискусія
12:09 Чт 10.10.24 850 Переглядів
Версія для друку

Іноді фото улюбленого собаки, розміщене у соцмережі, може дати зачіпку для виявлення прихованих активів недобросовісного боржника. А для ефективного стягнення необхідний доступ до відповідних реєстрів та баз даних країн ЄС.

4 жовтня відбулася конференція «Цифрова економіка: сучасні методи розшуку активів за кордоном». Захід був організований Національною асоціацією адвокатів України спільно з Національною асоціацією арбітражних керуючих України та Асоціацією приватних виконавців України за підтримки Інституту економіко-правових досліджень НАН України ім. В.Мамутова та Фундації Кларк для юридичної освіти.

Голова АПВУ Оксана Русецька відзначила важливість проведення таких заходів з міжнародними партнерами, взаємодії професійних спільнот в ствердженні законності і своєчасності виконання судових рішень в Україні, а приватний виконавець Марія Фесик розповіла про правові підстави виконання рішень українських судів за кордоном.

Голова НААКУ Олександр Бондарчук зауважив, що арбітражні керуючі мають використовувати найсучасніші знання та технології при виконанні своїх обов’язків, а розвиток економічних відносин та технологій диктує нові виклики, які неможливо подолати без здобуття міжнародного досвіду.

Італійський адвокат Массіміліано Бласоне розповів про практику виконання транскордонних рішень в Італії та описав можливості використання міждержавної платформи по торгівлі арештованим майном, яка впроваджена міністерствами юстиції країн ЄС. Окремо він звернув увагу на мережу Connexx, яка працює в транскордонних виконавчих провадженнях у Європі. Також він підкреслив важливість доступу до реєстрів та баз даних для ефективного виконання заходів щодо примусового стягнення боргів. Доступ до таких реєстрів може бути відкритим для громадськості або доступним лише для агентів примусового виконання. Важливі приклади включають реєстри боржників у Чехії, Угорщині, Естонії, Австрії та Бельгії, а також реєстри активів і специфічних даних, таких як банківські рахунки, нерухомість, автомобілі, доходи, корпоративні акції, податкові звіти, борги, транзакції Western Union, онлайн-казино та електронні гаманці.

Цікаві кейси розшуку активів від сторінки домашньої собаки в Інстаграмі до виявлення активів прихованих в криптовалютах недобросовісних боржників навів директор з розслідувань та врегулювання спорів міжнародної компанії S-RM Септімус Кнокс. Він розкрив механізми та методики, які застосовуються в різних юрисдикціях.

Про методику відстеження та ідентифікації активів розповів керуючий партнер міжнародної консалтингової групи Parker Russell Джейсон Паркер. Важливу роль відіграє законодавство, яким у Великій Британії є Акт про прибутки від злочинів (POCA). Під час таких розслідувань використовуються різні методи, зокрема фінансовий аудит, цифрова криміналістика та співпраця з міжнародними правоохоронними органами. Основною метою є не тільки вилучення незаконних активів, а й попередження майбутніх злочинів, аби показати, що злочини не приносять прибутків. У цьому контексті важливою є міжнародна співпраця, що ґрунтується на таких угодах, як Конвенція ООН проти корупції (UNCAC), Конвенція ООН проти транснаціональної організованої злочинності (UNTOC), Європейська конвенція про взаємну допомогу у кримінальних справах та ініціатива StAR (Stolen Asset Recovery Initiative), що сприяє поверненню викрадених активів. Також сьогодні застосовуються двосторонні та багатосторонні угоди для розслідувань і відстеження активів у різних юрисдикціях.

Захід проводився як частина проекту «Соціальна справедливість та цифрова економіка», що спрямований на залучення кращих міжнародних експертів та практиків до обміну досвідом з українськими колегами, яким опікуєтеся Голова Комітету НААУ з питань примусового виконання Олександр Черних.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Самоврядування

Як має діяти КДКА, якщо суд скасував її рішення у дисциплінарній…

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури регіону продовжує розглядати дисциплінарну скаргу після скасування судом рішення КДКА по суті дисциплінарної справи, якщо рішення про порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката є діючим.

14:56 Чт 10.10.24 620

Дискусія

Інструменти розшуку активів у цифрову епоху обговорили експерти

Іноді фото улюбленого собаки, розміщене у соцмережі, може дати зачіпку для виявлення прихованих активів недобросовісного боржника. А для ефективного стягнення необхідний доступ до відповідних реєстрів та баз даних країн ЄС.

12:09 Чт 10.10.24 851

Cудова практика

За подачу однотипних заяв суд може накласти штраф – нагадали у ГСК

Синхронна подача однотипних заяв як однією особою, так і від імені різних осіб, можуть визнаватися зловживанням процесуальними правами, із притягненням винних осіб до відповідальності у вигляді штрафу.

18:17 Ср 09.10.24 1871

За кордоном

Як українському адвокату почати практику у Чехії

Аби почати практикувати міжнародне право та право рідної країни у Чеській Республіці, українському адвокату необхідно набути статус іноземного адвоката в цій країні і потрапити до реєстру Асоціації адвокатів Чехії.

13:32 Ср 09.10.24 2131

Війна

Захист прав осіб з інвалідністю під час мобілізації: адвокати…

Мобілізація осіб з інвалідністю проти їх волі та з порушенням установленого порядку звісно неприпустима. І хоча подальше звернення до суду забезпечує поновлення прав, утім це завжди зайві витрати часу, додатковий стрес та моральна шкода.

12:23 Ср 09.10.24 2245

Дискусія

Чому українці побоюються штучного інтелекту пояснив експерт…

Попри швидкоплинність процесу розповсюдження штучного інтелекту в світі, в Україні більшість людей побоюються використовувати новітні технології на практиці. Це пов’язано необізнаністю та відсутністю правового регулювання використання ШІ.

11:36 Ср 09.10.24 1779

Дискусія

Проблеми увʼязнених у суді дослідили на круглому столі

Тема участі ув’язнених в судових засіданнях, хоча нині широко не обговорюється, проте є болючою для правозахисників. Застосування режиму відеоконференції, перебування поза межами приміщення суду, знаходження увʼязненого у кайданках у скляному боксі - проблеми, що відомі багатьом адвокатам.

12:37 Вт 08.10.24 2950

Привітання

Вітаємо з Днем юриста!

Шановні колеги!

10:04 Вт 08.10.24 3943

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл