Отримати компенсацію за нерухомість на ТОТ стане простіше | НААУ

Отримати компенсацію за нерухомість на ТОТ стане простіше

Законодавство
16:21 Вт 25.06.24 4248 Переглядів
Версія для друку

У Верховній Раді схвалили ідею компенсації за знищене або пошкоджене майно на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ в обмін на відмову від права власності. Втім, пропонована процедура не позбавлена недоліків.

Відповідний проект Закону №11161 від 10.04.2024 «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» щодо компенсації знищеного чи пошкодженого майна, що знаходиться на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією» був прийнятий за основу 4 червня і зараз готується до другого читання.

Проектом пропонується доповнити ст. 4 Закону нормою про те, що у разі розташування об’єкту нерухомого майна на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією (щодо яких не визначено дати припинення активних бойових дій або тимчасової окупації) отримувач подає заяву за загальною процедурою. Але при цьому не подаватимуться документи (у тому числі матеріали фото- і відеофіксації) самого об’єкта нерухомого майна до і після знищення або пошкодження. Також при цьому не проводитимуть фізичний огляд об’єктів.

Утім, під час заповнення заяви про надання компенсації за пошкоджене чи знищене нерухоме майно, особі доведеться відмовитися від права власності на таке майно на користь держави, «шляхом вчинення дій, які свідчать про її відмову від права власності».

У Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань будівельного права, проаналізувавши проект, погодилися із необхідністю захисту такої категорії громадян, які внаслідок окупації чи ведення активних бойових дій втратили житло. Відтак, вважають у НААУ, перелік отримувачів компенсації за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна, визначений ст. 2 Закону, має бути доповнений фізичними особами, які є власниками нерухомого майна на таких територіях.

Також адвокати звернули увагу на те, що ст. 347 Цивільного кодексу передбачає два види відмови від власності: подання заяви та вчинення дій, які про це свідчать. Оскільки законодавець не конкретизував перелік дій, які має вчинити особа, щоб підтвердити відмову від права власності, реалізація закону у запропонованій редакції його проекту призведе до неоднозначного тлумачення та ймовірних наступних зловживань як з боку отримувачів компенсації, так і з боку суб’єктів владних повноважень. Тому варто було б замінити «вчинення дій, які свідчать про її відмову» на «написання письмової заяви про відмову від права власності на користь держави».

Повністю із зауваженнями і пропозиціями НААУ до проекту Закону №11161 можна ознайомитися за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 1608

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 1888

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 2880

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 2333

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 3308

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 3398

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 3457

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3322

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл