Ухилянтам пом’якшать покарання. Чому це правильно пояснили в НААУ | НААУ

Ухилянтам пом’якшать покарання. Чому це правильно пояснили в НААУ

Законодавство
16:58 Ср 19.06.24 10399 Переглядів
Версія для друку

У санкції статті 336 (Ухилення від призову на військову службу) Кримінального кодексу, яка сьогодні передбачає лише позбавлення волі від трьох до п’яти років, можуть з’явитися штраф, а також громадські та виправні роботи.

Відповідний проект Закону про встановлення видів покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, зареєстрований у Верховній Раді за №11260.

Сьогодні ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Проектом пропонується передбачити чотири альтернативних види покарання, а саме:

  • штраф від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • громадські роботи на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин;
  • виправні роботи на строк від одного до двох років;
  • обмеження волі на строк від одного до двох років.

Автори проекту наводять три причини доцільності змін:

  1. Ухилянт не становить небезпеки для суспільства, оточення та окремих людей (саме така небезпека є однією із основних причин ізоляції особи).
  2. Це дозволить зекономити бюджетні, матеріальні та людські ресурси держави, спрямовуючи вивільнені у такий спосіб ресурси, зокрема, на забезпечення обороноздатності.
  3. Штрафи та виправні роботи - це додаткові надходження до бюджетів.

У Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань кримінального права та процесу, проаналізувавши положення проекту, підтримали таку ініціативу. Зокрема, там звернули увагу, що на практиці переважна більшість призначених покарань – це обмеження волі з іспитовим строком від одного до трьох років. Таке покарання не досягає мети, встановленої ст. 50 КК (кара, виправлення засуджених, запобігання вчиненню нових правопорушень), держава не отримує компенсації за кошти витрачені на досудове розслідування, судове провадження та виконання покарання (за даними Міністерства юстиції, вартість утримання в місці несвободи однієї особи в 2024 році становить 188,6 тис. грн.).

Крім того, виправлення і ресоціалізація особи, у тому числі для проходження надалі військової служби, значно зростає у випадку застосування більш м’якого виду.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 122

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 382

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 1315

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 829

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 1871

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 1938

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 2021

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3279

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл