Як змінився ринок юридичних послуг розповів голова Комітету НААУ | НААУ

Як змінився ринок юридичних послуг розповів голова Комітету НААУ

Дискусія
15:57 Вт 18.06.24 9537 Переглядів
Версія для друку

Ситуація на ринку юридичних послуг, якщо порівнювати із 2022 роком, значно покращилась. Водночас, не спостерігається і значного дефіциту правників.

Таку думку висловив голова Комітету НААУ з питань інвестиційної діяльності та приватизації Андрій Шабельніков в ефірі Громадського Інтерактивного Телебачення.

«На початку війни ринок завмер, але не надовго. Якщо спочатку багато юристів та адвокатів перебували у стані очікування, хтось релокував свій бізнес, багато юристів стали на захист України. В перший час було важко знайти адвоката в Києві для виїзду на слідчі дії. Але згодом ситуація вирівнялася», - зазначив А.Шабельніков.

Адвокат наголосив, що війна сприяла появі нових напрямів розвитку професії. «На жаль, правових викликів не стає менше. Сьогодні юристи отримують все більше запитів від військових, а це досить специфічна сфера. Таким чином, з’являються адвокати, які концентруються на захисті прав військових та членів їхніх родин, - пояснює голова Комітету НААУ. - Зросла кількість запитів у питаннях сімейного права: розлучення, права опіки, розподіл майна тощо. Не можна й забувати, що повернення перевірок бізнесу контролюючими органами, а також збільшення фіскального тиску, кількості обшуків також не залишає без роботи представників юридичної спільноти».

На ринку юриспруденції 72% вакансій розміщені в 5 областях-лідерах, а на загальному ринку праці у цих же областях 62% пропозицій роботи юристом. «Основні вакансії для юристів зосереджені в столиці. Більшість вакансій, які сьогодні пропонує юридичний бізнес, знаходиться в Києві та Київській області, ще 6% вакансій – це Дніпропетровщина, 5% - Одещина, 4 % - Львівщина і десь так само Харківщина. Всі інші регіони сумарно складають 7% вакансій на ринку юридичних послуг. Зрозуміло, що це все пов'язано з війною. Особливо не варто сподіватися на розвиток юриспруденції у регіонах, де ведуться воєнні дії. Виключення – Харків, де бізнес попри все продовжує розвиватися», - зауважив адвокат.

Головний виклик професії юриста, як і у всіх, – це війна. «Вона охоплює все: і блекаути, і небезпека для життя працівників, і еміграція, і нові правові сфери. Окремим пунктом стоїть законодавство про мобілізацію, оскільки ще є багато невизначеності. І юристам, як і будь-якому іншому бізнесу, доводиться працювати в таких умовах. Сподіваємося, що ухвалення «економічного бронювання» зможе трохи урівноважити ринок праці. Юридичні компанії за рахунок економічного бронювання зможуть зберегти персонал і розвиватися», - підсумував А.Шабельніков.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 357

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 1266

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 787

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 1847

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 1914

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 1997

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3279

Cудова практика

Спадкування пенсій військовослужбовців: як гарантувати право на…

Конституційний Суд перевіряє конституційність припису Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» про спадкування сум пенсій, що підлягали виплаті пенсіонерові.

17:56 Вт 25.06.24 4518

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл