Коли в Україні зʼявиться Містобудівний кодекс? | НААУ

Коли в Україні зʼявиться Містобудівний кодекс?

Законодавство
14:43 Вт 18.06.24 9220 Переглядів
Версія для друку

Робоча група при Комітеті ВР з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провела публічні обговорення, розробила пропозиції та розпочала підготовку Концепції Містобудівного кодексу України.

Проміжний звіт щодо діяльності робочої групи заслухали під час останнього засідання Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань будівельного права.

До складу групи, утвореної у червні 2023 року, входять народні депутати, представники профільних державних органів та організацій, дотичних до містобудування, а також представники НААУ (голова Комітету з питань будівельного права Олег Поваляєв та членкиня комітету Надія Гніздовська). Адвокати брали безпосередню участь у формуванні пропозицій робочої підгрупи МБК Г-4 «Будівельне право».

Після затвердження концепції робоча група планує вже до кінця цього року розробити текст проекту кодексу, презентувати його на профільному комітеті ВР та провести парламентські слухання.

Фінальна редакція документу з’явиться лише в 2025 році. Після реєстрації проекту обіцяють провести публічні обговорення правок до першого і другого читання, після чого Містобудівний кодекс має бути ухвалений у цілому як закон.

Задачами ухвалення кодексу у робочій групі вбачають

  • систематизацію містобудівного законодавства. Планується зібрати та кодифікувати українське законодавство, пов’язане з містобудуванням, в єдиний комплексний законодавчий акт.
  • збалансування інтересів зацікавлених сторін. Обіцяють забезпечити справедливий баланс інтересів між усіма зацікавленими сторонами міського розвитку, сприяючи справедливому та інклюзивному зростанню.
  • впровадження кращих європейських практик. Українські стандарти міського розвитку приведуть у відповідність до кращих європейських практик, підтримуючи прагнення України до членства в ЄС.
  • підвищення стандартів міського розвитку. Йдеться про створення безпечних, функціональних, сталих, екологічних та естетично привабливих міст.

З текстом проміжного звіту можна ознайомитися за посиланням.

Також нагадаємо, 13 грудня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (на базі проекту №5655 від 11.06.2021). Втім, його так і не підписав Президент України.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 119

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 380

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 1311

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 824

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 1868

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 1935

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 2018

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3279

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл