Нормотворчі ініціативи щодо політичних партій дослідили на круглому столі | НААУ

Нормотворчі ініціативи щодо політичних партій дослідили на круглому столі

Дискусія
15:43 Ср 12.06.24 10458 Переглядів
Версія для друку

Інститут політичних партій у демократичному суспільстві є колективним інструментом вираження політичної волі. І партії повинні мати можливість повною мірою реалізовувати право на свободу об’єднань і вільне висловлювання думок.

Про реформування законодавства говорили учасники круглого столу на тему: «Аналіз нормотворчих ініціатив щодо політичних партій в Україні», організованого комітетами НААУ з питань виборчого права та з питань верховенства права.

Представники НААУ, члени Центральної виборчої комісії України, науковці, представники Міжнародної фундації виборчих систем «IFES» та Громадянської мережі ОПОРА дослідили підготовлений в Україні проект Закону «Про політичні партії», який раніше вже оцінювали у Венеційській комісії та Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Голова Комітету з питань верховенства права Марина Ставнійчук окреслила сучасні виклики, які стосуються реформування законодавства. Вона наголосила на актуальності питання приведення законодавства до відповідних стандартів та дотримання принципу системності. Додатково, голова Комітету окреслила необхідність встановлення параметрів, які б визначали цілі та напрями контролю за фінансуванням партій. Заступник голови ЦВК Сергій Дубовик звернув увагу на необхідності використання сучасних механізмів у частині реформування процесу функціонування партій та взаємодії з різноманітними реєстрами під час контролю за фінансуванням партій.

Член ЦВК та ради Комітету з питань виборчого права Андрій Євстігнєєв озвучив необхідність вдосконалення інституційно-функціонального механізму фінансування партій. Член ради Комітету з питань виборчого права Тетяна Сав'як окреслила головні новели законопроекту та проаналізувала ризики його прийняття у частині забезпечення захисту персональних даних. Член ради Комітету з питань виборчого права Борис Сікліцький дав характеристику процесу фінансування партій, назвав параметри звітності та варіанти реформування законодавства.

Радник з політичних та правових питань IFES в Україні Олександр Клюжев наголосив на необхідності дотримання міжнародних стандартів, забезпечення спрощення процедури реєстрації, автономності та самоврядування партій. Старша радниця з юридичних питань ОПОРА Ольга Коцюруба озвучила потребу зміни підходу до режиму фінансування партій та необхідність продовження подальшої нормотворчої роботи.

Голова комітету з питань виборчого права Алла Басалаєва підвела підсумки круглого столу та наголосила на готовності до участі представників НААУ у напрацюванні ініціатив з реформування законодавства.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи

В умовах війни, коли від швидкості отримання інформації часто залежить життя громадян, особливого значення набуває функціонування електронних комунікаційних мереж. Тому випадки їх свавільного демонтажу мають бути усунуті. Але крім законодавчої заборони, також повинна бути і відповідальність.

17:36 Чт 20.06.24 5966

Законодавство

Закон про критерії малозначних спорів прийнято

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах» (проект №11026 від 19.02.2024).

16:41 Чт 20.06.24 7010

Законодавство

Ухилянтам пом’якшать покарання. Чому це правильно пояснили в НААУ

У санкції статті 336 (Ухилення від призову на військову службу) Кримінального кодексу, яка сьогодні передбачає лише позбавлення волі від трьох до п’яти років, можуть з’явитися штраф, а також громадські та виправні роботи.

16:58 Ср 19.06.24 8327

Законодавство

Доплати місцевим службовцям за рахунок грантів: складне, але…

Потреба у створенні інструментів фінансового заохочення публічних представників, які можуть працювати над залученням грантових та інвестиційних коштів на місцевому та регіональному рівні впирається у обмеження на додаткові виплати, передбачені реформою публічної служби в Україні.

12:13 Ср 19.06.24 7783

Дискусія

Як змінився ринок юридичних послуг розповів голова Комітету НААУ

Ситуація на ринку юридичних послуг, якщо порівнювати із 2022 роком, значно покращилась. Водночас, не спостерігається і значного дефіциту правників.

15:57 Вт 18.06.24 9214

Законодавство

Коли в Україні зʼявиться Містобудівний кодекс?

Робоча група при Комітеті ВР з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провела публічні обговорення, розробила пропозиції та розпочала підготовку Концепції Містобудівного кодексу України.

14:43 Вт 18.06.24 9116

Доступ до професії

Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації…

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифікату (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов’язку, до дисциплінарної відповідальності.

17:36 Пт 14.06.24 12096

Дискусія

Як захистити права добросовісних набувачів у спорах про повернення…

Осіб, які придбали майно у власників, що не мали права на відчуження цього майна, називають «добросовісними набувачами». Як захистити їхні права у категорії спорів про повернення цього майна у державну власність?

11:58 Чт 13.06.24 11647

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл