Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК | НААУ

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

Гарантії діяльності
14:12 Чт 09.05.24 18101 Переглядів
Версія для друку

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова підписала розпорядження про утворення з числа членів Ради адвокатів України робочої групи, яка опрацює наявні матеріали, проаналізує законодавство та розробить відповідний алгоритм. Також очільниця НААУ звернулася до голів рад адвокатів регіонів з проханням опрацювати це питання на засіданнях рад та надати відповідні пропозиції.

Нагадаємо, останнім часом набувають поширення випадки затримання співробітниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки адвокатів, які виконують свої професійні обов’язки в рамках захисту клієнтів та надання їм професійної правничої допомоги. Одне з останніх порушень було вчинено 3 травня в Одеській області, коли адвоката, що брав участь у слідчій дії, після погроз з боку представника правоохоронного органу затримали та силоміць доставили до ТЦК. Адвокати інформують і про інші випадки цинічного та грубого втручання в їхню професійну діяльність безпосередньо під час надання правничої допомоги клієнтам. НААУ відомо про такі випадки на Харківщині, Миколаївщині, Закарпатті, Чернігівщині, Чернівеччині та Одещині. У зв’язку із цим було підготовлено та направлено суб’єктам законодавчої ініціативи проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за перешкоджання праву особи на захист».

Передбачається, що методичні рекомендації для адвокатів уключатимуть поради щодо належної фіксації технічними засобами відеозапису фактів порушень гарантій адвокатської діяльності та алгоритм подальших дій адвокатів, зокрема, повідомлення на гарячі лінії, підготовки заяв до правоохоронних органів, а також заходи контролю з боку органів адвокатського самоврядування.

Порушення прав адвокатів під час здійснення ними адвокатської діяльності неможливо виправдати воєнним станом. Конституція надає кожному право на професійну правничу допомогу і визнає незалежність інституту адвокатури.

Тож порушення державними органами, зокрема ТЦК, прав адвокатів не лише свідчить про тиск та втручання в професійну діяльність, але й унеможливлює належний захист прав та свобод людини і громадянина.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1304

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2596

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4011

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4266

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5710

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13663

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл