Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації прав людини, - НААУ | НААУ

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації прав людини, - НААУ

Гарантії діяльності
20:00 Вт 07.05.24 8419 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У НААУ відзначили, що подібні публікації мають ознаки порушення основних гарантій незалежності адвокатури та позбавлення громадян конституційного права на правовий захист, дискредитацію професії та статусу адвоката. Також вони несуть негативні наслідки не тільки для адвокатури, а для держави в цілому, оскільки викликають сумніви у дотриманні Україною принципів верховенства права та направленості політики на захист прав людини.

Нагадаємо, Служба звʼязків з громадськістю ТЦК повідомила про випадки, коли недоброчесні адвокати, користуючись емоційним станом родин загиблих воїнів, пропонують свої послуги ніби в допомозі з контролю над оформленням одноразової грошової допомоги  та призначення пенсій, а також що подібні дії адвокатів несуть корисливий характер. У ТЦК також наголосили, що всю інформацію можна самостійно і безкоштовно отримати у них.

Утім, самі ж громадяни в коментарях під дописом поставили у провину небажання чи ухилення від надання самими ТЦК правничої та соціальної допомоги постраждалим особам та їх родинам:

«Мій побратим… загинув ще у листопаді 23 року, так його дружина ледве одержала документи про смерть і до цього часу навіть статусу дружини загиблого не має, а про виплати наразі і не йдеться бо то ще той гіморой, а ви тут розказуєте що все можна оформити і все робиться так як закон пише, може досить локшину вішати, бо чесно можу розказати більше але…».

«А ви знаєте, скільки часу ваші підлеглі це оформлюють? Ви боїтесь адвокатів, оскільки саме вони здатні поставити вас на місце і притягнути до відповідальності. Тому свої жалюгідні комплекси не треба викладати як офіційну позицію ТЦК».

Але можливо саме непрофесійність працівників ТЦК, складнощі в отриманні необхідних документів та штучна бюрократизація процедури змушують людей звертатися за  правничою  допомогою до адвокатів? Між іншим, у Вищій школі адвокатури організовують спеціальні вебінари для адвокатів, які роз’яснюють законодавство з цих питань та покликані усунути існуючі проблеми. І надання правничої допомоги адвокатами безумовно усуває ті корупційні ризики, що можуть виникати під час оформлення документів у ТЦК.

У НААУ переконані, що застосовані в публікації висловлювання «недоброчесні адвокати», «дії адвокатів часто несуть корисливий характер» є неприпустимим грубим порушенням честі, гідності та ділової репутації представників адвокатської спільноти та спрямоване на підрив професійної репутації, авторитету та престижу кожного адвоката України.

Конституція декларує, що для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура. Згідно зі ст. 59 Основного Закону кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Тож, зафіксувавши це, держава надала адвокатурі право захищати громадян від порушення їхніх конституційних прав, свобод та інтересів.

НААУ закликала міністра оборони вжити передбачених законодавством заходів для запобігання будь-якому втручанню з боку працівників ТЦК, яке може перешкоджати громадянам отримувати професійну правничу допомогу, гарантовану Конституцією України.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1499

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2791

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4207

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4461

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5905

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13680

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл