Міжнародна діяльність адвоката: ключові правила | НААУ

Міжнародна діяльність адвоката: ключові правила

Адвокатська практика
11:19 Пн 08.04.24 2323 Переглядів
Версія для друку

Зважаючи на постійне розширення географії українського бізнесу, а також інвестиційний потенціал нашого ринку для іноземних партнерів під час повоєнного відновлення країни, особливого значення набувають питання правового супроводження міжнародної діяльності.

Інтеграція в рамках Європейського Співтовариства і Європейського Економічного Простору, а також розширення міжнародної діяльності правників свого часу спричинили розробку загальних правил діяльності адвокатів, які займаються міжнародною практикою в ЄЕП. І 28 жовтня 1988 року на пленарній сесії Ради адвокатів та юридичних товариств Європи (CCBE) був ухвалений Кодекс поведінки європейських адвокатів.

Згідно із Кодексом, міжнародна діяльність адвоката включає в себе:

  1. професійні контакти адвокатів країн-членів за винятком контактів, здійснюваних адвокатами однієї країни;
  2. професійну діяльність адвоката однієї з держав-членів, здійснювану ним в іншій державі-члені, незалежно від його фізичного перебування в цій державі.

Загальними вимогами щодо здійснення адвокатом професійної діяльності є:

  • абсолютна незалежність і відсутність будь-якого впливу на адвоката як у судових провадженнях, так і в позасудових справах;
  • неупередженість у суді;
  • дотримання стандартів заради інтересів клієнта, які превалюють перед власними інтересами адвоката;
  • дотримання професійних честі, гідності та порядності;
  • конфіденційність збереження усіх відомостей, які стали відомі в процесі здійснення адвокатської діяльності.

При цьому, здійснюючи міжнародну діяльність, адвокат з іншої держави-члена може бути зобов’язаний дотримуватися професійних правил держави-члена перебування у разі участі у судових слуханнях у справі, зобов’язаний дотримуватися правил поведінки, прийнятих у цьому суді, зберігаючи належну повагу і ввічливість до суду, захищати інтереси клієнта чесно і безстрашно.

У процесі співробітництва адвокати держав-членів зобов’язані брати до уваги можливі відмінності між законодавчими системами та професійними організаціями, компетенціями й обов’язками адвокатів у відповідних державах-членах.

Кодексом також окреслено порядок дій при вирішенні спорів між адвокатами різних держав-учасниць. Зокрема, адвокат не повинен вчиняти будь-яких юридичних дій, спрямованих проти колеги з іншої держави-члена, без попереднього повідомлення асоціації адвокатів або правового товариства, членами яких вони обидва є.

Довідково: CCBE була заснована в 1960 році як міжнародна асоціація, яка просуває погляди європейських адвокатів із захисту правових принципів, на яких базується демократія та верховенство права.

Сьогодні ця організація представляє понад мільйон європейських юристів перед європейськими та іншими міжнародними установами. Найважливішими місіями CCBE є регулювання професії, захист верховенства права, прав людини та демократичних цінностей. Також до сфери особливої уваги включені питання доступу до правосуддя, оцифрування процесів правосуддя.

Членами ССВЕ є адвокатури та правничі товариства з 46 країн Європейського Союзу, Європейського економічного простору та Європи. Організація складається з 32 країн-членів та 14 країн-асоційованих членів і країн-спостерігачів.

У листопаді 2022 року під час пленарної сесії ССВЕ Національна асоціація адвокатів України отримала статус асоційованого члена та була нагороджена відзнакою з прав людини за видатну та невтомну відданість на користь прав людини та верховенства права в Україні.

Матеріал підготувала адвокат, представник НААУ у Чеській Республіці Олена Максименко.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 1634

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 5497

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8010

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 7533

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 7253

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 8604

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 6906

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 6527

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл