Адвокатів пропонують забронювати, – правки до проекту №10449 | НААУ

Адвокатів пропонують забронювати, – правки до проекту №10449

Законодавство
11:19 Пт 01.03.24 14256 Переглядів
Версія для друку

Народні депутати у поданих ними правках до проекту Закону про посилення мобілізації пропонують передбачити бронювання адвокатів. Мета – упередити зриви судових засідань.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Зараз проект №10449 готується до другого читання у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Він передбачає відстрочку від мобілізації для суддів, членів ВРП, ВККС, дисциплінарних інспекторів, передбачає бронювання прокурорів, працівників органів досудового розслідування та правоохоронних органів, але не адвокатів. Разом з тим, кримінальні справи без адвокатів розглядати неможливо.

Поправки до законопроекту про мобілізацію, подані народними депутатами, передбачають запровадження бронювання для адвокатів.

Наприклад, член Комітету Верховної Ради Роман Бабій поправкою 2163 пропонує, щоб бронюванню підлягали не лише особи, які працюють або проходять службу в Національній поліції України, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, ДСНС, Службі судової охорони, в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, патронатних службах (як це прийнято в першому читанні), але й також ті, хто працює в установах експертної служби МВС, як державні виконавці, як приватні виконавці, і як особи, які здійснюють адвокатську діяльність. Адвокати так само є складовою системи правосуддя, про що зазначено в Конституції України, і покликані захищати права і свободи громадян у суді. З урахуванням, що працівники державної системи обвинувачення (прокуратура, правоохоронні органи) бронюються, то такий самий підхід має застосовуватися і до системи адвокатури.

Інший член Комітету ВР з питань правової політики Сергій Демченко також пропонує додати до переліку заброньованих адвокатів у зв'язку з тим, що вони є стороною судового процесу і у разі їхньої тотальної мобілізації робота судів буде паралізована.

Пропонує забронювати адвокатів і член Комітету ВР з питань правової політики Ігор Фріс, а також народні депутати Олександр Бакумов та Анатолій Бурміч (останні з уточненням «крім осіб, стосовно яких припинено або зупинено право на заняття адвокатською діяльністю»).

Відповідну поправку також вніс народний депутат Микола Тищенко, який пропонує забронювати «адвокатів, відомості про яких включені до Єдиного реєстру адвокатів України та відображаються на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та право на заняття адвокатською діяльністю яких не зупинено».

В свою чергу, член Комітету ВР з питань правової політики Володимир Ватрас пропонує прирівняти у законі про мобілізацію за наслідками по відношенню до військової служби до призначення суддею, членом Вищої ради правосуддя та ВККС, призначення (обрання) державного та приватного виконавця, адвоката, що надає безоплатну вторинну правничу допомогу.

Нагадаємо, на необхідність внесення змін до проекту №10449 раніше звертала увагу НААУ.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1278

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2570

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 3984

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4239

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5683

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13659

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл