Адвокатів пропонують забронювати, – правки до проекту №10449 | НААУ

Адвокатів пропонують забронювати, – правки до проекту №10449

Законодавство
11:19 Пт 01.03.24 13418 Переглядів
Версія для друку

Народні депутати у поданих ними правках до проекту Закону про посилення мобілізації пропонують передбачити бронювання адвокатів. Мета – упередити зриви судових засідань.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Зараз проект №10449 готується до другого читання у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Він передбачає відстрочку від мобілізації для суддів, членів ВРП, ВККС, дисциплінарних інспекторів, передбачає бронювання прокурорів, працівників органів досудового розслідування та правоохоронних органів, але не адвокатів. Разом з тим, кримінальні справи без адвокатів розглядати неможливо.

Поправки до законопроекту про мобілізацію, подані народними депутатами, передбачають запровадження бронювання для адвокатів.

Наприклад, член Комітету Верховної Ради Роман Бабій поправкою 2163 пропонує, щоб бронюванню підлягали не лише особи, які працюють або проходять службу в Національній поліції України, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, ДСНС, Службі судової охорони, в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, патронатних службах (як це прийнято в першому читанні), але й також ті, хто працює в установах експертної служби МВС, як державні виконавці, як приватні виконавці, і як особи, які здійснюють адвокатську діяльність. Адвокати так само є складовою системи правосуддя, про що зазначено в Конституції України, і покликані захищати права і свободи громадян у суді. З урахуванням, що працівники державної системи обвинувачення (прокуратура, правоохоронні органи) бронюються, то такий самий підхід має застосовуватися і до системи адвокатури.

Інший член Комітету ВР з питань правової політики Сергій Демченко також пропонує додати до переліку заброньованих адвокатів у зв'язку з тим, що вони є стороною судового процесу і у разі їхньої тотальної мобілізації робота судів буде паралізована.

Пропонує забронювати адвокатів і член Комітету ВР з питань правової політики Ігор Фріс, а також народні депутати Олександр Бакумов та Анатолій Бурміч (останні з уточненням «крім осіб, стосовно яких припинено або зупинено право на заняття адвокатською діяльністю»).

Відповідну поправку також вніс народний депутат Микола Тищенко, який пропонує забронювати «адвокатів, відомості про яких включені до Єдиного реєстру адвокатів України та відображаються на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та право на заняття адвокатською діяльністю яких не зупинено».

В свою чергу, член Комітету ВР з питань правової політики Володимир Ватрас пропонує прирівняти у законі про мобілізацію за наслідками по відношенню до військової служби до призначення суддею, членом Вищої ради правосуддя та ВККС, призначення (обрання) державного та приватного виконавця, адвоката, що надає безоплатну вторинну правничу допомогу.

Нагадаємо, на необхідність внесення змін до проекту №10449 раніше звертала увагу НААУ.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 2111

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 3265

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 3524

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3293

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3162

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2168

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3162

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3487

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл