БПД: адвокати добиратимуть навчальні бали за 2023 рік до квітня | НААУ

БПД: адвокати добиратимуть навчальні бали за 2023 рік до квітня

БПД
9:48 Ср 14.02.24 10492 Переглядів
Версія для друку

Адвокати, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу, або уклали контракт (договір) про її надання, повинні щороку отримувати не менш ніж 2 залікових бали за навчання саме з питання БПД. Строк для виконання цього обов’язку за 2023 рік подовжено до 1 квітня.

Відповідне рішення ухвалила Рада адвокатів України під час останнього засідання 8 лютого. Питання ініціювали адвокати Рівненської області.

Нагадаємо, за загальним правилом Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, затвердженого рішенням РАУ від 03.07.2021 №63, всі адвокати (крім молодих, що практикують до трьох років), зобов’язані підвищувати кваліфікацію адвоката на рівні 10 годин на рік (10 залікових балів). І звітним роком з підвищення кваліфікації адвокатів уважається календарний рік, з 1 січня по 31 грудня кожного року.

Особливості для адвокатів системи БПД встановлені пунктом 21-1 Порядку, згідно з яким, серед десяти залікових балів за рік, їм необхідно набрати два саме з питань БПД. Така норма з’явилася у 2022 році (рішення РАУ від 16.12.2022 №168), враховуючи, що адвокати, які співпрацюють з системою БПД, повинні володіти ґрунтовними знаннями та навичками у цій галузі права для надання якісної, своєчасної правової допомоги суб’єктам безоплатної правової допомоги. Йдеться про існуючі особливості виконання Правил адвокатської етики, виконання стандартів надання БПД, специфіку взаємодії з центрами надання БПД тощо.

Доповідач у цьому питанні – заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій розповів, що станом на сьогоднішній день у Реєстрі адвокатів, які надають БВПД, міститься інформація про 1789 адвокатів. Серед них 1194 (67%) виконали вимоги щодо набрання залікових балів.

«Навчання – це не є щось таке, що можна ігнорувати, особливо коли ти працюєш за контрактами на державу і захищаєш найбільш вразливі категорії громадян, які отримують допомогу в системі БПД. Тому ми всіляко сприяли адвокатам для того, щоб вони могли пройти ці навчання, - пояснив В.Гвоздій. - І ось, коли наприкінці січня ми побачили, що частина адвокатів не встигає це зробити, ми поставилися із розумінням та запропонували пройти спеціальне тестування».

Відповідно до п.32 Порядку, адвокатам, які не виконали вимоги цього Порядку за попередні роки надається можливість отримати сертифікати з підвищення кваліфікації за ці роки за умови успішних проходжень спеціальних тестувань у Вищій школі адвокатури НААУ за кожен рік невиконання.

«І багато хто цим інструментом скористався, - додав заступник голови НААУ, РАУ. Але все одно залишаються колеги, які з різних причин вимоги усе ще не виконали. Враховуючи воєнний стан, логічною видається пропозиція продовжити хоча б на три місяці строк для виконання цього обов'язку.

Раніше з аналогічною пропозицією виступала голова Комітету НААУ  з питань безоплатної правничої допомоги Оксана Каденко. У грудні 2022 року її комітет підготував відповідний висновок.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 4938

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 6141

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6366

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3523

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3294

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2244

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3281

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3556

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл