Як спеціалісти в сільрадах оцінюватимуть роботу адвокатів? Постанова Кабміну потребує змін | НААУ

Як спеціалісти в сільрадах оцінюватимуть роботу адвокатів? Постанова Кабміну потребує змін

БПД
16:52 Вт 24.10.23 4815 Переглядів
Версія для друку

Кабмін, регулюючи питання організації надання безоплатної первинної правничої допомоги органами місцевого самоврядування, погодився із позицією НААУ щодо необхідності скасування вимог до кваліфікації адвокатів, що залучаються до такої допомоги. А от питання моніторингу якості БПД потребує подальших змін.

Йдеться про постанову Кабінету Міністрів України від 13.10.2023 №1088, якою були затверджені:

  • Порядок залучення органами місцевого самоврядування адвокатів та інших фахівців у відповідній галузі права до надання безоплатної первинної правничої допомоги;
  • Порядок надання безоплатної первинної правничої допомоги суб'єктами, що створюються або залучаються за договорами органами місцевого самоврядування.

Оцінку цим нормативно-правовим актам дали члени Ради адвокатів України під час засідання 23 жовтня.

Нагадаємо, проект постанови, який готувався Мін’юстом, 11 жовтня розглядався на Урядовому комітеті з питань економічної, фінансової і правової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості та правоохоронної діяльності. При цьому первинний варіант проекту передбачав чотири кваліфікаційні вимоги до адвокатів, які можуть брати участь у наданні БППД: наявність у ЄРАУ, стаж роботи 1 рік, участь у заходах підвищення кваліфікації та відсутність дисциплінарних стягнень. Водночас, для інших фахівців у галузі права було лише дві вимоги (юридична освіта, стаж - 1 рік).

Тоді на засіданні урядового комітету голова Комітету НААУ з питань безоплатної правової допомоги Оксана Каденко назвала такий диференційований підхід абсолютно необґрунтованим та дискримінаційним. І у фінальній редакції Порядку залучення (див. п.5) вимоги до адвокатів були повністю зняті.

А от зауваження щодо процедури оцінки якості, повноти та своєчасності надання безоплатної правничої допомоги були враховані лише частково. Так, за задумом розробників, моніторити якість мали органи місцевого самоврядування. Як тоді пояснював заступник міністра юстиції Олександр Банчук, контролювати якість роботи має той, хто її оплачує. Водночас, згідно із ч. 2 ст. 25 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» оцінювати надання адвокатами БППД мають комісії, утворені для цієї мети радами адвокатів регіонів. А органи місцевого самоврядування називаються як суб’єкти звернення. Саме тому фінальну редакцію норми п. 11 Порядку надання БПД у Кабміні спробували зробити компромісною:

«Механізм проведення моніторингу діяльності надавача правничої допомоги може визначатися органами місцевого самоврядування.

З метою проведення оцінки якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної первинної правничої допомоги органи місцевого самоврядування можуть звернутися до відповідних комісій, утворених радами адвокатів регіонів».

О.Каденко, як член РАУ, під час засідання відзначила, що і така редакція Порядку надання БПД суперечить нормам Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який однозначно відносить завдання оцінки якості, повноти та своєчасності надання адвокатами БППД до повноважень органів адвокатського, а не місцевого самоврядування.

«Ми маємо повернутися до роботи комісій з оцінки якості безоплатної правничої допомоги, бо саме через систему БПД сьогодні відбувається токсичні для адвокатури процеси, - зауважила О.Каденко. – Навіть якщо не брати до уваги питання необхідності приведення ухваленої постанови у відповідність із законом, не впевнена, що в селищних радах знайдеться достатня кількість спеціалістів, здатних фахово оцінювати роботу адвокатів».

У зв’язку із цим РАУ вирішила звернутися до Кабінету Міністрів України з ініціативою внесення у цій частині змін до постанови Кабміну від 13.10.2023 №1088. Одночасно планується переглянути положення про комісії з якості. «Тут важливо розуміти що ці комісії не є дисциплінарними органами. Вони покликані перш за все захищати інтереси адвокатів, - говорить член РАУ. – І цей вектор роботи потребує спільних із Міністерством юстиції зусиль».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 2185

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3457

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4866

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 5124

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6573

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13704

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11040

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11078

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл