Контролювати якість безоплатної правничої допомоги вправі лише адвокати | НААУ

Контролювати якість безоплатної правничої допомоги вправі лише адвокати

БПД
17:11 Ср 11.10.23 9014 Переглядів
Версія для друку

Визначена законом модель взаємодії адвокатури з органами, залученими до надання безоплатної правничої допомоги, а також особливий статус адвокатів в системі БПД, повинні бути відображені на підзаконному рівні.

На це звернула увагу голова Комітету НААУ з питань безоплатної правової допомоги Оксана Каденко, оцінюючи проект постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання щодо організації надання безоплатної первинної правничої допомоги органами місцевого самоврядування».

Документ, який готували в Міністерстві юстиції, 11 жовтня розглянув Урядовий комітет з питань економічної, фінансової і правової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості та правоохоронної діяльності.

Постановою Кабміну планується затвердити:

  • Порядок залучення органами місцевого самоврядування адвокатів та інших фахівців у відповідній галузі права на надання безоплатної первинної правничої допомоги;
  • Порядок надання безоплатної первинної правничої допомоги суб’єктами, що створюються або залучаються за договорами органами місцевого самоврядування.

Серед інших питань, заперечення під час засідання викликали кваліфікаційні вимоги до адвокатів, запропоновані для їхньої участі у наданні безоплатної первинної правничої допомоги (БППД), та суб’єкти перевірки якості допомоги.

Так, згідно із проектом Порядку, до надання БППД допускатимуть адвокатів, які відповідають чотирьом вимогам:

1) наявність відомостей про них у ЄРАУ;

2) стаж адвокатської діяльності не менше одного року,

3) участь у заходах підвищення кваліфікації адвокатів України (протягом поточного або попереднього року),

4) відсутність дисциплінарних стягнень (протягом останнього року).

При цьому для інших фахівців у галузі права, які також можуть надавати БППД, встановлено лише дві вимоги: наявність вищої юридичної освіти і стаж роботи у відповідній галузі права не менше одного року (за останні два роки).

Представляючи позицію розробника, заступник міністра юстиції Олександр Банчук пояснив, що такі вимоги до юристів мають забезпечити для органів місцевого самоврядування широкі можливості пошуку надавачів БППД. Щоправда, при цьому він не прокоментував доцільність запровадження підвищених вимог для адвокатів.

Але О.Каденко назвала такий диференційований підхід абсолютно необґрунтованим та дискримінаційним. «Презюмується, що адвокат за своїм статусом є професійним висококваліфікованим надавачем правничих послуг. Він вже має відповідний стаж роботи, пройшов кваліфікаційний відбір, постійно підвищує свою кваліфікацію тощо, - пояснила вона. - Якщо держава вважає, що надавати БППД можуть всі юристи, які після здобуття ступеня бакалавра мають один рік стажу роботи, то які підстави визначати для адвокатів додаткові підвищені цензи?».

Що стосується якості, повноти та своєчасності надання безоплатної правничої допомоги, то моніторити це, за задумом розробників, мають органи місцевого самоврядування. Бо, як пояснив заступник міністра, контролювати якість роботи має той, хто її оплачує.

Водночас, згідно з ч. 2 ст. 25 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» оцінювати надання адвокатами БППД мають комісії, утворені для цієї мети радами адвокатів регіонів. Органи місцевого самоврядування визначені лише як суб’єкти звернення.

«Тобто оцінку якості надання правничої допомоги законом віднесено до функцій адвокатського самоврядування, а суб’єктами здійснення визначено конкретні органи – комісії з оцінювання якості», - пояснила голова профільного комітету НААУ.

Вона наполягла, що перевірка якості професійної діяльності не може проводитись за межами інституту адвокатури сторонніми суб’єктами. «Фактично запропонованою редакцією норм проекту нівелюється гарантована законом незалежність адвокатури від органів державної влади та місцевого самоврядування, адже останні отримують функції контролю за адвокатами, - зауважила О.Каденко. - Адвокатура відповідно до закону створила систему органів оцінки якості надання БПД. І ця система здатна виконати покладені на неї завдання».

«Сьогодні немає ні фактичних, ні юридичних підстав порушувати закон і наділяти такими ж повноваженнями органи місцевого самоврядування», - резюмувала представник НААУ.

Національна асоціація адвокатів України і далі відстоюватиме позицію неприпустимості втручання органів державної влади та місцевого самоврядування у здійснення адвокатурою самоврядних функцій. Тож проект постанови Кабміну незабаром розгляне та оцінить Рада адвокатів України на спеціальному позачерговому засіданні.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 1137

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 1132

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 4068

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 6915

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8357

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 7582

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 7314

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 8670

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл