У ВР врахують позицію НААУ щодо цифровізації виконавчого провадження | НААУ

У ВР врахують позицію НААУ щодо цифровізації виконавчого провадження

Законодавство
15:45 Пн 04.09.23 921 Переглядів
Версія для друку

Відсутність чітких передбачених Законом строків зняття арештів та надсилання постанов до банківських установ, а також можливість поновлення виконавчого провадження без предʼявлення виконавчого документа містить низку корупціогенних чинників.

На це звернув увагу голова Комітету НААУ з питань примусового виконання рішень Олександр Черних під час останнього засідання Комітету ВР з питань правової політики, де розглядався проект Закону № 9363 «Про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження».

О.Черних представив позицію адвокатської спільноти до цього проекту, що стосується проблеми відсутності строків закриття виконавчих проваджень і зняття арешту із коштів при виконанні рішень. За його словами, ці обставини є вкрай актуальними для осіб, що перебувають на військовій службі, та тимчасово переміщених осіб, адже вони не мають можливості фізично надати до державних чи приватних виконавців необхідні документи.

Також були висловлені аргументи про необхідність виключення з тексту норм, що створюють собою корупціогенні чинники, такі як: поновлення провадження без відновлення виконавчого документа, превалювання записів в реєстрі боржників над процедурою арешту майна, неузгодженість термінології з іншими законами.

За підсумками розгляду проекту у Комітеті ВР було прийняте рішення направити проект Закону №9363 на розгляд парламенту у другому читанні з урахуванням зауважень Національної асоціації адвокатів України.

Популярні новини

Дискусія

Як діяти, коли орган опіки і піклування не надсилає письмовий…

Сімейний кодекс України покладає, в тому числі на орган опіки та піклування, обов'язок подати письмовий висновок щодо розв'язання спору. Проте не рідко державний орган ігнорує це зобов’язання.

15:23 Пт 17.05.24 3273

Етика

Валентин Гвоздій: Чому адвокат не може свідчити проти свого клієнта

Коли адвокат без згоди клієнта розголошує довірену йому інформацію (наприклад, аби досягти угоди у кримінальному провадженні і зменшити собі покарання), це містить ознаки дисциплінарного правопорушення.

13:52 Пт 17.05.24 3316

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 4411

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 4838

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 5646

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 8328

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 6484

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 5074

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл