Запис у реєстрі боржників – не підстава для відмови у реєстрації майна – Комітет НААУ | НААУ

Запис у реєстрі боржників – не підстава для відмови у реєстрації майна – Комітет НААУ

Законодавство
15:00 Вт 18.07.23 2135 Переглядів
Версія для друку

Ініціатива парламенту щодо цифровізації виконавчого провадження обмежує права власності, адже передбачає відмову в реєстрації нерухомості та транспортного засобу у разі наявності запису в реєстрі боржників.

Такий висновок зробили у Комітеті НААУ з питань з примусового виконання рішень на основі правового аналізу законопроекту № 9363 «Про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження».

Так, законопроектом пропонується:

-розширення функціоналу системи, зокрема, щодо взаємодії виконавців з державними органами, банками, іншими фінансовими установами, небанківськими надавачами платіжних послуг, емітентами електронних грошей;

-запровадження взаємодії між Єдиним реєстром боржників (як складової системи) та іншими реєстрами з метою недопущення відчуження боржником майна (відповідні взаємодії будуть здійснюватися автоматизовано);

-можливість формування довідки про наявність/відсутність відомостей про особу в Єдиному реєстрі боржників, у тому числі з накладеним кваліфікованим електронним підписом адміністратора системи, за формою, встановленою Міністерством юстиції України (формування відповідної довідки буде здійснюватися автоматизовано);

-удосконалення порядку звернення стягнення на кошти боржників на рахунках у банках, інших фінансових установах (небанківських надавачах платіжних послуг, які мають право відкривати платіжні рахунки), який здійснюватиметься за допомогою інформаційної взаємодії виконавців та зазначених суб’єктів (автоматизований арешт коштів). Підключення банків, інших фінансових установах (небанківських надавачах платіжних послуг, які мають право відкривати платіжні рахунки) до інформаційної взаємодії буде обов’язковим;

-поновлення виконавчого провадження у разі повторного пред’явлення виконавчого документа, а не відкриття нового виконавчого провадження. Зазначене дозволить виключити дублювання відомостей про боржника в Єдиному реєстрі боржників, а також сприятиме ефективному виконанню виконавчого документа, оскільки відомості про виконання виконавчого документа будуть міститися в одному провадженні;

-виключення відомостей про особу з Єдиного реєстру боржників та зняття арешту з коштів на її рахунках у разі надходження на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця, коштів, достатніх для задоволення вимог стягувача, виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів та основної винагороди приватного виконавця, які підлягають стягненню під час виконання такого рішення, буде здійснюватися автоматизовано на підставі відповідного повідомлення про погашення заборгованості за виконавчим провадженням;

-визначення порядку звернення стягнення на кошти боржника, що перебувають на вкладних (депозитних рахунках);

-запровадження автоматизованої взаємодії системи із системою депозитарного обліку цінних паперів.

У Комітеті НААУ наголошують, що дана законодавча ініціатива позбавляє особу права розпоряджатися належним їй майном, навіть при відсутності зареєстрованих обтяжень, арештів, заборон на це майно.

Також у Комітеті НААУ звертають увагу, що законопроект не передбачає повідомлення банківських установ про зняття арештів з рахунків у разі закриття виконавчого провадження (ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження»). А пропоновані зміни до ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» надають можливість отримання інформації про операції за рахунками без обмеження строку, за який надається інформація.

Пропоноване доповнення Закону України «Про виконавче провадження» ст. 37-1 в редакції законопроекту містить корупціогенні фактори, зокрема, поновлення виконавчого провадження без пред’явлення виконавчого документа, а також не встановлення строку, протягом якого може бути поновлене виконавче провадження після повернення виконавчого документа стягувачу.

У частині доповнення Закону України «Про виконавче провадження» ст. 39-1 не передбачені строки формування автоматичних повідомлень, строки надсилання їх сторонам виконавчого провадження та банківським установам.

У НААУ вважають, що законопроект № 9363 потребує доопрацювання. Зауваження направлені до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Популярні новини

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 827

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 1140

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 1906

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 4779

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 2977

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 4406

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 5011

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8134

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл