Посвідчення повноважень адвоката у виконавчому провадженні: колізію норм усунуто | НААУ

Посвідчення повноважень адвоката у виконавчому провадженні: колізію норм усунуто

Законодавство
9:51 Чт 03.08.23 7732 Переглядів
Версія для друку

Вимоги щодо посвідчення повноважень адвоката, закріплені в Законі «Про виконавче провадження», приведено у відповідність до норм Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Надавати витяг з договору за наявності ордеру більше не потрібно.

Сьогодні, 3 серпня, набрав чинності Закон від 10.04.2023 № 3022-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги». Ним були внесені зміни і до ст. 16 Закону «Про виконавче провадження», яка визначає правила представництва сторін у виконавчому провадженні.

За загальним правилом повноваження адвоката як представника посвідчуються зокрема ордером. І донедавна до ордеру обов’язково мав додаватися витяг з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих дій як представника сторони виконавчого провадження. Витяг мав засвідчуватися підписами сторін договору.

Національна асоціація адвокатів України неодноразово порушувала перед Міністерством юстиції (регулятором діяльності органів виконавчої служби) питання про те, що ця норма ч. 4 ст. 16 Закону про виконавче провадження не узгоджується із положеннями Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність, згідно із якими ордер є достатнім підтвердженням повноважень адвоката на представництво клієнта.

Так, ст. 24 Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність, встановлюючи вимоги до адвокатського запиту, вимагає додавати до нього посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги. Вимагати від адвоката подання разом з адвокатським запитом інших документів забороняється. Але, отримуючи адвокатський запит, оформлений відповідно до цих вимог, виконавці донедавна відмовляли у його задоволенні на підставі невідповідності вимог Закону про виконавче провадження.

Від сьогодні, згідно із оновленою редакцією абз. 2 ч. 4 ст. 16 цього Закону, повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів:

1) довіреністю;

2) ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»;

3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Нагадаємо, нещодавно Рада адвокатів України також звертала увагу на необхідність внесення змін до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін’юсту від 18.10.2000 № 52/5. Адже встановлені Міністерством юстиції вимоги до документів, що пред’являються адвокатом для отримання документів у відділах державної реєстрації актів цивільного стану, не корелюються із законом.

Популярні новини

Призначення

Гендерний Комітет отримав нового очільника

Головою Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань гендерної політики призначено адвоката, члена РАУ від Чернівецької області Анатолія Тельмана. Тетяна Андріанова, яка очолювала цей комітет, стала заступником голови.

16:21 Ср 03.07.24 129

Дискусія

Кого торкнеться економічне бронювання пояснив голова Комітету НААУ

Поява законопроектів щодо «економічного бронювання» - вже крок уперед, який дасть можливість українській економіці вижити. Проте для всіх мають існувати чіткі правила.

10:58 Ср 03.07.24 558

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 1921

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 2185

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 3181

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 8183

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 8355

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 257

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл