Договір, перепустка, ордер? Як гарантувати безпеку адвокатів під час комендантської години | НААУ

Договір, перепустка, ордер? Як гарантувати безпеку адвокатів під час комендантської години

Дискусія
12:07 Ср 26.07.23 3595 Переглядів
Версія для друку

Нещодавно до переліку осіб, які мають право пересуватись під час комендантської години, Уряд відніс адвокатів, що співпрацюють із системою БПД. Хоча такий крок має надважливе значення для захисту прав громадян, більшість адвокатів України фактично зазнали дискримінації. Адже ті, хто надає правову допомогу за договором, позбавлені можливості робити це під час комендантської години.

Шляхи вирішення цієї проблеми обговорили у Національній асоціації адвокатів України 24 липня під час спільного засідання комітетів з питань захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності,  з питань захисту прав людини, з питань адвокатської практики, з питань кримінального права та процесу, з питань адміністративного права та процесу, з питань військового права, з питань безоплатної правової допомоги.

Нагадаємо, з 27 червня адвокатам, призначеним регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, дозволили перебування на вулицях та в інших громадських місцях, де запроваджено комендантську годину, без перепусток.

Відповідні зміни були внесені до Порядку здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан (постанова Кабміну від 08.07.2020 № 573). Йдеться про забезпечення надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення, особам, час прибуття до яких припадає на визначений період доби.

Згідно із установленим порядком, у разі зупинки під час виїзду до затриманої особи адвокат, призначений регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, має пред’явити разом із документом, що посвідчує особу, також свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю або посвідчення адвоката України та скановану копію доручення регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Пересування адвоката під час комендантської години має на меті саме надання правової допомоги. Будь-яка інша мета виключається, - наголосила голова Комітету з питань БПД Оксана Каденко. – Повноваження адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу затриманій особі, підтверджуються документами, що видаються в рамках налагодженого механізму взаємодії державних органів. Але як і чим підтверджувати повноваження адвоката за договором на надання правової допомоги саме під час комендантської години? Він часто не може навіть підтвердити сам факт затримання, бо йому відомо про це зі слів клієнта. Більше того, сам договір про надання правової допомоги здебільшого укладається на місці затримання. Тож, аби гарантувати безпеку пересування адвоката на період воєнного стану, ми маємо запропонувати перелік документів, які пред’являє адвокат на підтвердження свого права порушувати умови комендантської години, які б достовірно та однозначно підтверджували мету такого пересування».

Заступник голови Комітету з питань захисту прав людини Сергій Старенький звернув увагу на те, що норми Порядку, затвердженого постановою Кабміну № 573, сформовані таким чином, що право пересуватися під час комендантської години мають адвокати, сферою діяльності яких є кримінальні провадження. «А це можна чітко прослідкувати внесенням відомостей до ЄРАУ, де є графа, що відображає, в яких категоріях проваджень задіяний адвокат, - зазначив він. - Тобто, якщо адвокат спеціалізується у кримінальних справах і ці відомості внесені до ЄРАУ, то це може бути підставою для його перебування у комендантську годину поза своїм житлом чи робочим місцем». Іншим аспектом регулювання, на думку С.Старенького, мають стати наслідки порушення адвокатом режиму комендантської години. Це питання, на його думку, потребує окремого опрацювання.

«Іншого механізму, окрім видачі адвокатам перепусток на пересування у комендантську годину, не може бути, - переконаний член Комітету з питань адміністративного права та процесу Євгеній Черналівський. – Тож нам треба розробити механізм звернення рад адвокатів регіонів до НААУ та військових адміністрацій для видачі перепусток адвокатам, які практикують саме у кримінальних та адміністративних справах». Для цього, на думку Є.Черналівського, у постанові Кабміну слід закріпити як відповідне право рад адвокатів регіонів звертатися, так і обов’язок військових адміністрацій видавати перепустки.

Але голова Комітету з питань кримінального права та процесу Анжеліка Моісєєва вважає, що спеціальні перепустки на пересування у комендантську годину адвокатам повинна видавати НААУ, а не місцева влада. «Процесуально, у випадку необхідності, яка виникла у зв’язку зі специфікою роботи адвоката, такий адвокат міг би звертатися до НААУ із заявою про отримання перепустки. У ній він зазначає, що буде використовувати перепустку виключно в інтересах клієнта, - зауважила вона. - Окрім цього у постанові Кабміну повинно зазначатись, що адвокат несе дисциплінарну  відповідальність за неналежне використання перепустки, щоб уникнути зловживань».

Під час дії воєнного стану перепустки на пересування у комендантську годину видаються саме військовими адміністраціями. НААУ може робити запити, але лише військова адміністрація приймає рішення видавати спецперепустку чи ні. Таку думку висловив голова Комітету з питань адвокатської практики Богдан Кушнір. «Виправляти несправедливість між адвокатами в частині пересування у комендантську годину потрібно шляхом внесення адвокатів до переліку представників критичної інфраструктури. Після цього на місцях вирішувати, за якими критеріями видавати перепустки чи одноразові дозволи на порушення комендантської години», - запропонував Б.Кушнір.

«Законодавство України передбачає два документи, що підтверджують повноваження адвоката. Це договір про надання правової допомоги та ордер, - нагадав голова Комітету НААУ з питань захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Володимир Клочков, який головував на засіданні. – У зв’язку із цим нам необхідно шукати вирішення проблеми щодо можливості пересування адвокатів у комендантську годину саме у змінах до цих документів. Використання інших шляхів досягнення бажаного результату може призвести до зловживання даним правом».

Голова Комітету з питань військового права Марія Островська вважає, що змінами до постанови №573 Кабмін зробив провокаційний крок та фактично поділив адвокатів на важливих та не важливих. «Не варто застосовувати складні механізми, які передбачають реєстри, перепустки тощо, - говорить вона. - Необхідно відображати повноваження адвоката на пересування у комендантську саме у ордері. Для цього слід унести зміни до Порядку здійснення заходів під час запровадження комендантської години та до Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги. Повноваження адвоката на пересування у комендантську годину повинні підтверджуватись саме ордером, де повинна бути відповідна додаткова графа».

За підсумками обговорення проблеми було вироблено пропозиції, які спрямовали голові НААУ, РАУ Лідії Ізовітовій для внесення цього питання у порядок денний найближчого засідання Ради адвокатів України.

Популярні новини

Дискусія

Як діяти, коли орган опіки і піклування не надсилає письмовий…

Сімейний кодекс України покладає, в тому числі на орган опіки та піклування, обов'язок подати письмовий висновок щодо розв'язання спору. Проте не рідко державний орган ігнорує це зобов’язання.

15:23 Пт 17.05.24 1884

Етика

Валентин Гвоздій: Чому адвокат не може свідчити проти свого клієнта

Коли адвокат без згоди клієнта розголошує довірену йому інформацію (наприклад, аби досягти угоди у кримінальному провадженні і зменшити собі покарання), це містить ознаки дисциплінарного правопорушення.

13:52 Пт 17.05.24 1993

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 3108

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 3503

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 4290

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 7019

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 5183

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 5039

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл