Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ відзначив 5-річчя своєї діяльності | НААУ

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ відзначив 5-річчя своєї діяльності

Різне
15:00 Ср 10.08.22 752 Переглядів
Версія для друку

5 серпня відбулися урочисте засідання Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ і круглий стіл на тему «Воєнне медичне право», присвячені 5-й річниці з дня його створення. Метою заходу було відзначити ювілейну дату з нагоди створення Комітету, висвітлити історію успіху діяльності та долученість Комітету до розвитку національного медичного права, обговорити непрості питання царини в умовах воєнного стану. Модератором заходу була голова Комітету Ірина Сенюта.

З вітальним словом виступила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова, яка привітала голову та членів Комітету з ювілеєм, вказавши, що Комітет став центром наукових досліджень, практичних напрацювань і рекомендацій. Крім того, залучився до формування законодавства у сфері медицини, завоював міжнародне визнання серед колег у всьому світі, а також посилює експертність НААУ. Лідія Павлівна відзначила, що питання медичного права були та залишаються на вістрі актуальності, а Комітет готовий реагувати на виклики сьогодення у цій царині.

Також з вітальним словом виступив заступник Голови РАУ Валентин Гвоздій, який відзначив високий професіоналізм членів Комітету та надзвичайно організаційну роботу команди. Валентин згадав про міжнародні здобутки, зокрема про укладення за  ініціативою Комітету меморандуму про взаєморозуміння між НААУ та Всесвітньою асоціацією медичного права. Крім того, неодноразово керівники курсу програми Ради Європи HELP відзначали високу якість і фаховість медичного курсу в Україні.

Голова ВКДКА Сергій Вилков розповів, що ідея створення Комітету зародилася під час проведення заходу з підвищення кваліфікації адвокатів. Адже саме тоді важливо було мати осередок, де б адвокати отримували та ділилися напрацюваннями щодо надання кваліфікованої правової допомоги у медичній галузі. Комітет всі 5 років своєї діяльності є одним з активних.

Директор ВША НААУ Савва Кузьменко у вітальному слові зазначив, що активна співпраця Комітету та Вищої школи адвокатури розпочалася у 2018 році. Саме відтоді члени Комітету почали виступати спікерами на семінарах, вебінарах ВША. А медичний курс програми Ради Європи HELP наразі входить до топ-5 курсів, що дійсно підтверджує експертність команди Комітету. Комітет спільно з ВША планує ще багато проектів, серед яких не лише на медичну тематику, а й щодо захисту прав адвокатів.

Директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома відмітив, що Комітет регулярно проводить навчальні заходи, готує наукові публікації та звітує про свою роботу. Крім того, у 2016 - 2017 роках викликами була нова медична реформа, у 2020 - 2021 - подолання пандемії та вакцинація, а у 2022-му - воєнно-медичні питання. У ці всі періоди члени Комітету готувати консультації для колег і громадян, відповідали на актуальні запитання.

На урочистому засіданні презентовано брошуру про роботу Комітету: історія успіху діяльності та книгу «Воєнне медичне право в запитаннях і відповідях». В останній висвітлено відповіді на найактуальніші питання динаміки медичних правовідносин в умовах воєнного стану, особливості реалізації окремих прав людини у сфері охорони здоров'я, алгоритми надання медичної та реабілітаційної допомоги, зокрема військовослужбовцям, а також проблематику найкращих інтересів дитини й особливостей трудових правовідносин у сфері охорони здоров'я.

На круглому столі виступив член Ради Комітету, д.ю.н., професор, завідувач кафедрою цивільного права Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка Роман Майданик з доповіддю на тему «Позасудове вирішення медичних спорів в умовах воєнного стану: стан і перспективи», розкривши чимало питань: від функціонування інституту медичного омбудсмена до медичного арбітражу.

Голова Комітету, д.ю.н., професор, завідувач кафедрою медичного права Львівського національного медичного університету імені Д. Галицького Ірина Сенюта виступила з доповіддю «Право громадського здоров’я і збройний конфлікт: окремі аспекти». Під час виступу Ірина Сенюта привернула увагу слухачів до концепції медичного нейтралітету в умовах збройного конфлікту. А також розглянула питання можливості притягнення медичних працівників до відповідальності за продовження виконання професійних обов’язків на тимчасово окупованій території України крізь призму колабораційної діяльності.

Запрошеним гостем на захід була начальник відділу державного контролю ліцензування медичної практики Департаменту контролю якості надання медичної допомоги МОЗ України Ольга Худошина, яка поділилася з присутніми нормативними викликами та особливостями ліцензування медичної практики в умовах воєнного стану.

З доповіддю на круглому столі виступила заступник Голови Комітету, к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін ОНУ імені І. І. Мечнікова Вікторія Валах, яка розкрила питання права дитини на медичну допомогу в умовах воєнного стану, зокрема висвітлила порядок надання медичної допомоги внутрішньо переміщеній дитині. Проаналізувала вітчизняну судову практику щодо дотримання прав дитини на медичну допомогу.

На заході виступив також член Ради Комітету, к.ю.н., директор Науково-експертного Центру медичного та репродуктивного права Сергій Антонов, який присвятив свою доповідь аналізу проблем реалізації та захисту окремих репродуктивних прав під час воєнного стану. Зокрема, розкрив правовий механізм збереження та посмертного використання надалі репродуктивного матеріалу для чоловіків, які вирушають до зони військових дій.

На заході виступили член Ради Комітету Олександр Корнага з темою доповіді «Направлення громадян для лікування за кордоном: правові підстави та способи реалізації», акцентувавши увагу на лікуванні за кордоном військовослужбовців, та член Ради Комітету Оксана Міськів, яка у своїй доповіді розкрила законодавчі новели в галузі охорони здоров’я в умовах воєнного стану.

Відеозапис заходу доступний для перегляду за посиланням.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 311

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 756

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2043

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3676

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3894

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4005

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4673

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6138

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл