У НААУ обговорили проблемні питання захисту прав і свобод людини в умовах карантинних обмежень | НААУ

У НААУ обговорили проблемні питання захисту прав і свобод людини в умовах карантинних обмежень

Різне
15:51 Пт 10.12.21 1560 Переглядів
Версія для друку

У зв'язку із запровадженням більш жорстких обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням хвороби Covid-19, у НААУ за ініціативою Комітету з міжнародного права, Комітету захисту прав людини та Комітету з медичного і фармацевтичного права та біоетики відбувся круглий стіл на тему «Право людини (не) бути вакцинованою».

Захід відкрив Голова Комітету з міжнародного права Віталій Власюк, який звернув увагу на необхідність висвітлення зазначеної теми. За його словами, міжнародне право не може триматися осторонь проблеми вакцинування та запровадження обмежувальних заходів. Адвокат розповів, що в деяких країнах, наприклад в Іспанії, Конституційний суд визнав локдаун неконституційним, посилаючись на норми міжнародного права. 

Голова Комітету з питань медичного права та біоетики Ірина Сенюта у своїй доповіді «Право-обов’язок людини на вакцинацію: калейдоскоп проблем» висвітлила зарубіжний досвід біоетичного регламенту щодо вакцинації. Так, у Позиції Естонської ради з біоетики та досліджень людини «Етичні рамки вакцинації проти COVID-19» зазначено, що розумний баланс має бути досягнутий між особою при визначенні пріоритету вакцин та інтересами суспільства. Шукаючи такий баланс, необхідно враховувати можливу шкоду не лише окремій людині, а й здоров’ю населення та суспільству в цілому. Крім того, було розкрито контроверсії національного законодавства, у тому числі наказу МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153.

Голова Комітету захисту прав людини Ганна Колесник розповіла про доступ до правосуддя в умовах поширення хвороби COVID-19. За її словами, право на справедливий суд не може бути обмежене, проте при встановленні справедливого балансу між правом особи на безпечне для життя і здоров’я довкілля та правом на справедливий суд переважає природне право осіб на життя та безпечне довкілля, обов’язок щодо забезпечення якого покладено на державу Україна.

Голова секції відновного правосуддя Комітету захисту прав людини Ігор Свєтлічний під час свого виступу проаналізував найважливіші рішення Європейського суду з прав людини щодо запровадження локдауну та проведення масової вакцинації. Адвокат розповів, що в усьому світі, у тому числі і в США, і в країнах Європи, встановлені зобов'язання громадян щодо вакцинації та обмеження для невакцинованих. У рішеннях вищих судових інстанцій зарубіжних країн більшість обмежень визнані такими, що не порушуть права людини. Так, у рішенні ЄСПЛ у справі Terheş c. Roumanie встановлено, що у зв'язку з пандемією COVID-19 ступінь обмеження свободи не був таким інтенсивним, щоб дозволити вважати її "позбавленням волі", а у справі Vavřička and Others v. the Czech Republic обов'язкова вакцинація була визнана пропорційним втручанням.

Крім цього, Ігор Свєтлічний навів приклад заяви 672 французьких пожежників до ЄСПЛ щодо обов'язковості вакцинації, яка була відхилена Європейським судом.

У своїй доповіді член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Оксана Вітязь розкрила поняття та види вакцинації, розповіла про права пацієнтів при проведенні профілактичних щеплень, особливостей надання інформованої згоди на проведення щеплення та право відмови від нього.

Член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Сергій Антонов виступив із доповіддю «Досвід правового регулювання обов’язкової вакцинації Австралії: доктрини No Jab, No Pay та No Jab, No Play». Спікером було висвітлено результати упровадження у законодавство окремих штатів Австралії норм, які регламентують обов’язковість вакцинації для певних категорій резидентів, систему штрафів та обмежень громадських прав. Також адвокат навів приклади із судової практики за позовами щодо відсторонення від роботи та звільнення працівників, які не бажають вакцинуватися відповідно до Національного графіка обов’язкових щеплень.

Також до обговорення долучилася Голова Секції захисту права на доступ до інформації Комітету захисту прав людини Оксана Полотнянко, яка розкрила питання щодо звільнення від адміністративної відповідальності за порушення карантину. Також адвокатка ознайомила з порядком оскарження такого протоколу та найбільш розповсюдженими помилками при його складанні.

Завершуючи захід, його учасники погодилися з тим, що на сьогодні в Україні щеплення від Covid-19 не є обов'язковими. Тобто людина може обирати, вакцинуватися їй, чи ні. Якщо ж вона обрала не вакцинуватися - це її право, яке гарантує держава. Але в такому випадку людина має погодитися з певними обмеженнями.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 4008

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 6874

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 6428

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 6933

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 8469

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 6841

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 6504

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 6114

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл