Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід уточнити, - РАУ | НААУ

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід уточнити, - РАУ

БПД
10:42 Пт 03.05.24 8297 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

Відповідне рішення було ухвалене на останньому засіданні РАУ за підсумками обговорення звернення адвоката, яка поскаржилася на несправедливість формули оплати послуг, що застосовують регіональні центри БПД (постанова Кабміну від 17.09.2014 №465).

Адвокат подала до центру акт наданих послуг та розрахунок розміру винагороди у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування з урахуванням десяти епізодів правопорушень. Але чиновники визначили, що розрахунок має здійснюватися виходячи лише з двох епізодів.

За постановою при визначені суми оплати враховується ступінь тяжкості інкримінованого злочину за кожним епізодом. Одним із злочинів, у вчиненні яких підозрювалася особа, був незаконний збут психотропних речовин. Кожен з епізодів порушення був внесений до ЄРДР, адже факти збуту характеризувалися окремим часом, місцем способом вчинення та мали власний предмет доказування. Крім цього кожен факт був окремою достатньою підставою для притягнення особи до відповідальності. Але у центрі вирішили, що це було продовжуване правопорушення. І згідно з правилами, якщо в матеріалах провадження правопорушення трактується як продовжуване, то під час розрахунку винагороди воно приймається як один епізод.

«Така позиція на обґрунтоване переконання Комітету, є несправедливою, - зауважила під час засідання член РАУ, голова Комітету НААУ з питань БПД Оксана Каденко. - Адже вона не враховує обсягу роботи адвоката по захисту особи… Це, відповідно, зовсім інший обсяг дослідження доказів, роботи з клієнтом, дослідження матеріалів, формування позиції тощо. Оцінка такої ситуації явно не відповідає меті реалізації диференціації оплати послуг адвоката в залежності від обсягу наданих послуг».

Вона звернула увагу на те, що якби адвокат погодилася на кваліфікацію з ознакою повторності, то питання було б вирішено, але така формалізація обвинувального акта прямо суперечить інтересам підзахисного, бо ця ознака повторності обтяжує кримінальну відповідальність.

Учасники засідання погодилися, що проблема дійсно існує. А член РАУ Барбара Калюжна додатково звернула увагу, що схожа за своєю суттю ситуація пов’язана із представництвом кількох потерпілих, коли попри значний обсяг, оплата здійснюється як за роботу з одним потерпілим.

Зрештою у РАУ констатували необхідність внесення змін до методики розрахунків і в контексті оплати роботи адвокатів запропонували впровадити три критерії: кількість епізодів згідно витягів з ЄРДР, кількість епізодів згідно обвинувального акта і кількість епізодів згідно вироку суду першої інстанції.  При цьому для оплати роботи адвоката має застосовуватися найбільший з трьох показників.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1555

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2838

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4254

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4508

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5952

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл