Зареєстровано законопроект для переходу адвокатів на спрощену систему оподаткування | НААУ

Зареєстровано законопроект для переходу адвокатів на спрощену систему оподаткування

Законодавство
13:05 Ср 01.12.21 10990 Переглядів
Версія для друку

У Верховній Раді зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих адвокатом, який зареєстрований як самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність (реєстраційний номер 6358).

Автори законопроекту – народні депутати Володимир Ватрас, Андрій Костін, Сергій Іонушас та інші пропонують встановити можливість для адвокатів обирати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності в межах, визначених Податковим кодексом України. Відтак, ідеться про внесення змін до Податкового кодексу для вдосконалення застосування спрощеної системи оподаткування стосовно адвоката, який зареєстрований як самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Нагадаємо, у жовтні після консультацій з народними депутатами, які підтримують ідею спрощеного оподаткування для адвокатів, на засіданні Ради адвокатів України була досягнута домовленість про те, що для прискореного ухвалення податкових змін для адвокатів потрібен окремий законопроект. Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова закликала парламентарів, які були запрошені на засідання РАУ, подати такий законопроект до кінця 2021 року.

«Пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, щодо розширення кола осіб, які можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування визначивши самозайняту особу, яка проводить незалежну професійну адвокатську діяльність як платника податку, яка має право самостійно обрати спрощену систему оподаткування», - ідеться у поюснювальній записці до законопроекту.

Законодавча ініціатива подана на виконання Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021–2023 роки, затвердженої указом Президента. Стратегія, зокрема, передбачає удосконалення низки напрямів, які стосуються роботи адвокатури, одним з яких є вдосконалення організаційно-правових форм провадження адвокатської діяльності та посилення гарантій.

«Законопроєкт, враховуючи основні цілі та напрямки розвитку що стосуються інституту адвокатури та визначені в Стратегії, має на меті посилити гарантії адвокатської діяльності, її видів і професійних прав адвокатів щодо оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, а саме застосування спрощеної системи оподаткування для самозайнятих осіб – адвокатів», - ідеться у супровідному документі до законопроекту.

На сьогодні, податкове законодавство, вказує на те, що адвокат, який здійснює індивідуальну діяльність, повинен стояти на обліку в податковому органі як самозайнята особа, яка займається незалежною професійною діяльністю (за КВЕД 69.10). Оподатковується така діяльність за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу України, 18 % бази оподаткування щодо доходів та 1,5 % військовий збір.

Проте поряд з цим є законодавчо закріплена можливість адвокатів зареєструватись у податкових органах як ФОП з ознакою незалежної професійної діяльності ( п.65.9 Податкового кодексу), без порушення ч.1 статті 13 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та обрати спрощену систему оподаткування.

На відміну від фізичних осіб-підприємців, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, позбавлені можливості обрати спрощену систему оподаткування, що, в свою чергу, ставить таких осіб у нерівні умови оподаткування отриманих ними доходів.

Як вважають автори законопроекту, неоднозначність зазначених правових норм ускладнює ведення податкового обліку та сплату податків для адвокатів як самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. Така ситуація не є економічно доцільною та соціально справедливою. Відтак, законопроект має на меті вирівняти права адвокатів, які практикують індивідуально, та тих які навмисно реєструються у податкових органах як фізичні особи – підприємці з ознакою незалежної професійної діяльності (п.65.9 Податкового кодексу) задля отримання можливості обрання спрощеної системи оподаткування. 

Також автори законопроекту передбачають, що його прийняття приведе до детінізації ринку адвокатських послуг.

 

 

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1287

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1809

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1669

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2904

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4274

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 4293

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5943

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4771

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл