Комітет ВР з питань правової політики підтримує ідею спрощеного оподаткування для адвокатів | НААУ

Комітет ВР з питань правової політики підтримує ідею спрощеного оподаткування для адвокатів

Законодавство
15:15 Ср 27.10.21 3049 Переглядів
Версія для друку

НААУ закликає прискорити прийняття законопроекту щодо можливості адвокатів працювати за спрощеного оподаткування для самозайнятих осіб.

Під час позачергового засідання Ради адвокатів України Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова закликала народних депутатів і очільників профільних комітетів за можливістю сприяти ухваленню відповідних змін до законодавства до того, як почнеться бюджетний процес. Наразі у Верховній Раді зареєстрований проект змін до Податкового кодексу народного депутата Володимира Ватраса №2200 щодо оподаткування самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. Можливо, аби виокремити з цього законопроекту в окрему законодавчу ініціативу адвокатів або адвокатів й інші юридичні професії, і прискорити прийняття відповідних змін до податкового законодавства. Такий крок може бути включено до Плану дій з реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки в частині удосконалення адвокатури уже на поточний рік, аби розпочати втілення стратегічного документу.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова підкреслила, що встановлення спрощеної системи оподаткування для адвокатів забезпечить справедливі умови серед всіх суб’єктів оподаткування доходів та дасть додаткові можливості для зниження вартості правових послуг для населення.

«На спрощеному оподаткуванні знаходяться підприємці, які на власний ризик, задля отримання власного прибутку здійснюють свою підприємницьку діяльність. Адвокати не є підприємцями. Ми здійснюємо захист не з метою отримання прибутку і не на власний ризик, а несемо конституційну функцію. І ми на кабальному оподаткуванні. Це несправедливо. Крім того, для людей, які потребують правової допомоги, вартість цієї допомоги при спрощеному оподаткуванні буде зменшена. Люди також виграють. Не тільки адвокати. Тому ці позиції потрібно врахувати», - закликала Лідія Ізовітова.

За словами Голови Комітету ВР з питань правової політики Андрія Костіна, у парламенті можна знайти підтримку цій законодавчій ініціативи за умови активної позиції адвокатури та діалогу з Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики. До цього закликав і народний депутат, Голова Комісії з питань правової реформи при Президентові України, Голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

«Аргумент , який стосується можливого зменшення вартості доступу громадян до правової допомоги, буде дуже слушним з боку НААУ, і якщо він буде публічним. Тоді народним депутатам буде легко його використовувати в діалозі з іншими членами парламенту, щоб захисти цю позицію. Тому багато залежить публічної позиції адвокатури», - наголосив очільник профільного парламентського комітету.

При цьому обидва керівники парламентських комітетів підтримали ідею прийняття такого законопроекту.

«Наше завдання – намагатися вирішити це питання для адвокатів. На мій погляд, можливість для адвокатів застосовувати систему спрощеного оподаткування – це не тільки про справедливе ставлення держави до представників самозайнятих професій. В цьому є також і певний антикорупційний запобіжник. Тому, безумовно, що стосується питань оподаткування будемо підтримувати і маю надію, що наступного року це питання буде вирішено», - заявив Андрій Костін.

Голова профільного парламентського комітету також повідомив, що наприкінці цього року має розпочатись робота щодо внесення змін у законодавство задля посилення прав і гарантій адвокатської діяльності.

«Правосуддя в Україні має бути справедливим і адвокатура є головною інституцією, яка може забезпечувати справедливість саме з точки зору захисту прав та інтересів українських громадян. Є певні напрацювання щодо законопроекту про посилення прав та гарантій адвокатської діяльності – я маю на увазі саме процесуальний аспект, або зміни до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», і потрібно, щоб ми в цьому році цей законопроект спільно відпрацювали з НААУ і будемо його обговорювати також з представниками профільного комітету з правоохоронної діяльності та з представниками правоохоронної системи та іншими сторонами», - зазначив Андрій Костін.

Він запевнив, що діалог з адвокатурою триває, і відповідні зміни до профільного законодавства будуть проходити фахове обговорення.

«Ми знаходимося в постійному діалозі. Він є професійним, побудованим на принципах взаємної поваги і розумінні тих проблем, які ми маємо вирішувати. Міцна адвокатура – це запорука справедливого правосуддя. Певні питання потребують обговорення, і ми будемо над ними працювати в Комісії з правової реформи, щоб надалі План дій відповідав меті, яка закладена в Стратегії, і включав ті кроки, які ми можемо зробити за ці два роки», - сказав Андрій Костін.

В ході обговорення цього питання ідею прийняття спрощеного оподаткування для адвокатів підтримав і заступник Голови НААУ, РАУ Олексій Кухар. "Ми не маємо бути в стані дискримінації порівняно з іншими категоріями, і наша Стратегія має бути такою, щоб на нас поширена була спрощена система оподаткування", - сказав він.

 

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 850

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1360

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1230

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2469

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 3837

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 3859

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5506

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4755

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл