НААУ закликає парламент ухвалити законопроект №3602 для уточнення обов’язкового декларування членами кваліфкомісій | НААУ

НААУ закликає парламент ухвалити законопроект №3602 для уточнення обов’язкового декларування членами кваліфкомісій

Законодавство
14:04 Пт 19.11.21 2084 Переглядів
Версія для друку

Звернення Національної асоціації адвокатів України

Національна асоціація адвокатів України закликає народних депутатів України ухвалити законопроект №3602 про внесення змін до закону «Про запобігання корупції» щодо усунення невизначеності обов'язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відповідне звернення НААУ скерувала до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

«Самоврядний незалежний інститут адвокатури розраховує на Вашу підтримку щодо включення до розгляду на пленарному засіданні означеного питання та, користуючись нагодою, закликає народних депутатів, голів парламентських комітетів підтримати та як найшвидше прийняти в цілому законопроект реєстр. № 3602, який направлений на дотримання незалежності адвокатури», - йдеться у зверненні.

Законопроект пропонує уточнити положення закону «Про запобігання корупції» про обов’язкове подання декларацій, зокрема, викласти в такій редакції: «Особи, зазначені у підпункті «в» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, подають в установленому цим Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік у разі входження до складу конкурсної, дисциплінарної, атестаційної комісії, утвореної відповідно до закону державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування або при таких органах, до складу Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», - протягом десяти календарних днів після входження (включення, залучення, обрання, призначення) до складу відповідної комісії, Громадської ради доброчесності».

НААУ нагадала, що Рада адвокатів України у своїх рішеннях № 30, 31 вказувала, що розширене тлумачення закону України «Про запобігання корупції» в частині віднесення Голови, членів КДКА, Голови та членів ВКДКА до суб’єктів, визначених підпунктом «в» пункту 2 частини першої статті 3 вказаного закону, суперечить принципу правової визначеності, який є складовою принципу верховенства права та може розцінюватися як втручання в роботу недержавних професійних самоврядних організацій.

«Усунення невизначеності обов’язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповн оважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» та множинного трактування положень закону України «Про запобігання корупції» забезпечує однакове застосування норм закону щодо кола осіб, на яких не поширюються вимоги фінансового контролю», - зазначено у документі.

НААУ поділяє позицію Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики та позицію суб’єктів права на законодавчу ініціативу – народних депутатів України Дануца О.А., Бакумова О.С. та інших про те, що дія розділу VII закону України «Про запобігання корупції» не поширюється на осіб, які входять до складу конкурсних, дисциплінарних, атестаційних комісій недержавних організацій професійного самоврядування (саморегулювання) і при цьому не є особами, зазначеними у пункті 1, підпунктах «а», «в», пункту 2 частини першої статті  3 вказаного закону.

«НААУ підтримує напрацьований та поданий до другого читання проект закону України про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо уточнення переліку осіб, які входять до складу конкурсних, дисциплінарних комісій недержавних організацій професійного самоврядування (саморегулювання) для цілей фінансового контролю (реєстр. № 3602), як такий, що пропонує комплексний та системний підхід для вирішення питання щодо фінансового контролю даної категорії осіб та усуває існуючу правову невизначеність», - наголошує НААУ.

На підтримку законопроекту виступив Голова ВКДКА Сергій Вилков.

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 759

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1183

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2471

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4078

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4296

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4034

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4685

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6140

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл