Законодавство щодо захисту тварин в України потребує удосконалення | НААУ

Законодавство щодо захисту тварин в України потребує удосконалення

Законодавство
9:00 Чт 05.08.21 2102 Переглядів
Версія для друку

НААУ вважає за доцільне повернути проект Закону № 5697 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за незаконне ввезення/вивезення тварин, порушення правил утримання та поводження з тваринами, використання тварин у видовищних заходах, їх вилучення тощо» № 5697 від 23.06.2021 р. на доопрацювання.

Відповідний правовий аналіз було здійснено Комітетом з адміністративного права та процесу у відповідь на запит Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності.

Серед іншого, проектом Закону №5697 пропонується  внести зміни до статті 265 КУпАП наступного змісту: «Про вилучення речей, об’єктів тваринного чи рослинного світу і документів складається протокол, або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне чи кримінальне правопорушення про огляд речей, об’єктів тваринного чи рослинного світу, або адміністративне затримання». Такі нововведення є недоцільними й необґрунтованими. Це пов'язано з тим, що запропоновані зміни вносяться винятково до Кодексу України про адміністративні правопорушення та жодним чином не стосуються Кримінального кодексу України.

У цьому аспекті необхідно зазначити, що поняття «кримінальне правопорушення» відсутнє, натомість існує поняття «кримінальний проступок», яке не передбачає складання такого процесуального документа, як протокол. Отже, необхідно вилучити слова «кримінальне правопорушення» із Законопроекту №5697 у частині внесення змін до статті 265 КУпАП.

Також законопроектом № 5697 пропонується доповнити норми КУпАП статею 883, що є передчасним, оскільки проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони використання тварин у цирку та інших незаконних видовищних заходах із залученням тварин» № 5406 від 20.04.2021 р., який передбачає накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності за порушення заборони на використання тварин у видовищних заходах, ще не прийнятий. Відповідно, доцільніше доповнити КУпАП додатковою статтею після прийняття Законопроекту № 5406.

Крім того, законопроект слід привести у відповідність до стандартів законодавчої техніки.

Текст і фото підготовлено командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Самоврядування

Змінено вимоги до скарг суддів на адвокатів

До судових рішень, ухвал, окремих ухвал або постанов, що подаються суддями до КДКА на дії адвокатів, не застосовуються вимоги, встановлені до заяви (скарги) щодо неналежної поведінки адвоката.

16:24 Вт 22.10.24 1096

Законодавство

Чи варто обмежити дискрецію суду в питанні поновлення строків?

Оцінка поважності причин пропуску процесуального строку належить до виключної дискреції суду, що вирішує відповідне процесуальне питання. Наявність чи відсутність поважних причин для пропуску оцінюється сьогодні за внутрішнім переконанням суду.

13:23 Пн 21.10.24 2751

ЄРАУ

В ЄРАУ відкрили емейли адвокатів

Інформацію про адресу електронної пошти адвокатів, розміщену в Єдиному реєстрі адвокатів України, відкрили для публічного доступу.

12:36 Пн 21.10.24 4874

Самоврядування

Учасникам засідань ВКДКА дали доступ до матеріалів їхніх справ у…

Відтепер учасники дисциплінарних проваджень (скаржники та адвокати) мають можливість знайомитися з усіма матеріалами справи через захищене хмарне сховище ще до початку розгляду скарги у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури. Логін та пароль для доступу надаватиме секретаріат ВКДКА разом із запрошенням на засідання.

12:46 Пт 18.10.24 7140

Захист військових

Посадовий оклад військовослужбовця: як визначається розмір

Посадовий оклад є одним з трьох основних видів грошового забезпечення військовослужбовця. Його розмір залежить від займаної посади і визначеного тарифного розряду.

10:34 Чт 17.10.24 9425

Самоврядування

Спрощено вимоги до представництва у дисциплінарних провадженнях

Повноваження представника скаржника у дисциплінарному провадженні щодо адвоката можуть посвідчуватися ордером. Додавати до нього витяг із договору, у якому зазначати повноваження або обмеження прав на вчинення окремих дій, а також засвідчувати цей витяг підписом сторін договору більше не треба.

10:47 Ср 16.10.24 9144

Cудова практика

Про співмірність витрат на правничу допомогу зі складністю справи…

Вирішуючи питання про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, суд має пересвідчитись, що заявлені витрати є співмірними зі складністю провадження, а наданий адвокатом обсяг послуг і витрачений час відповідають критерію реальності таких витрат.

16:23 Вт 15.10.24 9184

Законодавство

Електронний ордер пропонують закріпити на рівні закону

Ордер може бути згенерований у «Особистому кабінеті адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та бути підписаний шляхом накладення електронного цифрового підпису адвоката.

15:32 Вт 15.10.24 9253

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл