Втілення Стратегії розвитку правосуддя має відбуватися спільно з адвокатурою – Олександр Дроздов | НААУ

Втілення Стратегії розвитку правосуддя має відбуватися спільно з адвокатурою – Олександр Дроздов

Різне
14:58 Пт 09.07.21 2257 Переглядів
Версія для друку

Стратегія розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки, затверджена указом Президента, має втілюватися за планом реалізації, який буде розроблений спільно з адвокатурою.

Про це повідомив голова Комітету з питань безоплатної правової допомоги Олександр Дроздов, який також входить до складу Комісії з питань правової реформи при Президентові України.

Як визначено в указі, деталізований перелік  завдань, заходів, очікуваних результатів та показників подальшої реалізації реформи судоустрою, судочинства та інших правових інститутів відображається у Плані дій щодо реалізації Стратегії, який схвалюється Комісією з питань правової реформи. Розробка та запровадження  Плану дій має супроводжуватися комплексними обговореннями із залученням громадського та експертного середовища.

«Цей указ містить дві частини, і  перша частина стосується того, що має робити Комісія з правової реформи …і узгоджувати все, що стосується удосконалення адвокатури, з адвокатами. Стратегії, щоб вона була виконана, потрібен план дій, над яким ми разом з вами будемо працювати», - сказав Олександр Дроздов під час Публічного слухання звіту про діяльність НААУ у 2020 році.

Основні проблеми, на вирішення яких націлена Стратегія, - функціональна недосконалість системи адвокатського самоврядування, складність доступу до професії та недостатня ефективність захисту прав адвокатів.

З метою запровадження системного підходу до удосконалення інституту адвокатури в Україні необхідно забезпечити: -посилення гарантій адвокатської діяльності, її видів і професійних прав адвокатів, -удосконалення самоврядності адвокатури;  розширення можливостей доступу до державних реєстрів та баз даних при здійсненні адвокатської діяльності.

«Одна з пропозицій удосконалення самоврядності адвокатури, яка зараз обговорюється, передбачає, що у законі про адвокатуру має бути норма, що у разі внесення змін у законодавство про адвокатуру необхідно, щоб відповідні висновки надавала Рада адвокатів України до Верховної Ради України. Наведене своєю чергою формуватиме чітку узгоджену комунікацію між адвокатурою та парламентом», - повідомив Олександр Дроздов.
 

Він також акцентував увагу присутніх  на необхідності спільно розробити пропозиції й щодо удосконалення статусу помічника адвоката у судових провадженнях, надавши останньому певне коло процесуальних прав, які мають бути обумовлені відповідним процесуальними повноваженнями самого адвоката. "Далі справа за законодавцем, який має врахувати напрацювання адвокатури в процесі вдосконалення правового регулювання адвокатської діяльності", - запропонував Олександр Дроздов.

Повну версію презентації Олександра Дроздова можна переглянути тут

Нагадаємо, Рада адвокатів України на своєму засіданні, яке відбулось в м. Кам’янець-Подільський, прийняла Стратегію розвитку на 2021-2025 роки.

Документ складається з чотирьох основних етапів: планування (включаючи розробку стратегії), реалізація, оцінка результатів і наслідків (аналіз причин досягнення чи недосягнення результатів) та уточнення стратегії з метою підтримки її актуальності, а також містить 26 пунктів, в яких чітко окреслені основні завдання, цілі та пріоритетні напрямки діяльності.

Популярні новини

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 9371

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 9107

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 10424

Законодавство

Сплата судового збору за позов немайнового характеру: що варто…

Спроба спростити правила сплати судового збору може призвести до ситуації правової невизначеності, коли на випадок подання позову з кількома вимогами немайнового характеру не буде регулюючої норми.

14:12 Пн 15.07.24 11846

Законодавство

Повноваження дізнавача мають враховувати форму досудового…

Кримінальний процесуальний кодекс дійсно потребує уточнення компетенції дізнавача, органу дізнання та керівника цього органу. Разом із тим їхні повноваження мають узгоджуватися із формою, в якій здійснюється розслідування кримінальних проступків.

9:49 Пт 12.07.24 9906

Гарантії діяльності

Споживачів грантів забронювали. А як щодо адвокатів?

На тлі рішення Кабміну про визнання критично важливими громадських організацій, які є виконавцями проектів міжнародної допомоги на іноземні гранти, та бронювання від мобілізації усіх їхніх співробітників, залишається незрозумілою позиція Уряду з цього питання щодо адвокатів.

8:56 Пт 12.07.24 11222

Дискусія

Вибори у післявоєнний час: виклики організації обговорили в Острозі

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Судовий захист політичних та громадянських прав і свобод у довоєнний, воєнний і післявоєнний час».

16:46 Чт 11.07.24 8980

Законодавство

Дезертирів звільнятимуть від відповідальності за двох умов

Законодавча ініціатива з упровадження механізмів звільнення військовослужбовців Збройних Сил від кримінальної відповідальності за вчинення військового кримінального правопорушення заслуговує на підтримку. Водночас, вона містить дискусійні положення.

15:58 Чт 11.07.24 9630

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл