У НААУ відбулася дискусія щодо проблемних питань поділу власності подружжя на частку у статутному капіталі ТОВ | НААУ

У НААУ відбулася дискусія щодо проблемних питань поділу власності подружжя на частку у статутному капіталі ТОВ

Різне
12:24 Пт 04.06.21 1709 Переглядів
Версія для друку

Обговорення організовано НААУ за ініціативою Комітету з сімейного права, Комітету з цивільного права та процесу, Комітету з господарського права та процес; Київського регіонального центру Національної академії правових наук України.

Модератор круглого столу адвокат, к.ю.н., Голова Комітету з господарського права та процесу НААУ, керуючий партнер АО «CTRL.law», Ганна Осетинська, привітавши учасників, розповіла, що найбільш неоднозначним у справах про поділ майна подружжя є питання поділу бізнесу та “корпоративних прав”. Такі спори вирізняються наявністю різних підходів щодо розуміння поняття частки у статутному капіталі, існування спірних питань щодо визначення належного та ефективного способу захисту прав та законних інтересів кожного з подружжя. Крім того, проблемною є сфера визначення дійсної ринкової вартості частки учасника у статутному капіталі ТОВ та інші питання.

Адвокат, сімейний медіатор, к.ю.н., Голова Комітету з сімейного права НААУ, Ганна Гаро у вітальному слові доповнила актуальність проведення заходу: “У даній категорії спорів між подружжям багато в чому залежить від того, яку позицію займе суд. За загальним правилом суди схиляються до думки, що в результаті поділу подружнього майна може виникнути не право власності на частку у статутному капіталі, а право вимоги на виплату певної грошової суми. Однак невизначеність та суперечності в правових позиціях судів не сприяють встановленню єдиної практики. Тож, метою даного круглого столу будуть:

- з’ясувати підходи до розуміння поняття частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю  як об’єкта цивільних прав; 

- розглянути проблемні питання застосування можливих способів захисту прав та законних інтересів того з подружжя, хто не є засновником (учасником) товариства з обмеженою відповідальністю, зокрема права вимоги виплати, як-то: частини вартості частки учасника у статутному капіталі товариства, половини доходу від діяльності господарського товариства,  вартості внесеного майна до товариства, та доцільність застосування кожного із  способів захисту.

А також обговорити проблемні питання визначення дійсної (ринкової) вартості частки  учасника у статутному капіталі ТОВ”.

Перше питання для обговорення “Способи поділу частки в статутному капіталі ТОВ: старі проблеми і нові можливості” розкрив Голова Комітету з цивільного права та процесу НААУ, к.ю.н., адвокат Олег Простибоженко. У своїй доповіді адвокат розкрив поняття корпоративного права і частки в статутному капіталі як об’єкта права спільної сумісної власності подружжя, а також висвітлив чинну судову практику, яка склалася щодо поділу між подружжям частки в статутному капіталі ТОВ. Зокрема, доповідачем було наголошено на суперечностях у судовій практиці, а також запропоновано нове бачення щодо можливого реального поділу між подружжям частки в статутному капіталі на підставі норм Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю”.

Заступник Голови Комітету з господарського права та процесу НААУ, адвокат Марія Орлик, як автор Закону України “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” підвела перші підсумки застосування Закону при поділі частки подружжя в статутному капіталі. Спікер також обгрунтувала, чому право вимагати половину отриманого від ТОВ доходу наразі є нежиттєздатним механізмом.  Окремо у своїй доповіді адвокат зауважила, що проблемним моментом при відчуженні частки одним з подружжя до розлучення, є й те, що згода і обізнаність іншого презюмується.

У своєму виступі корпоративний секретар, комплаєнс-офіцер, медіатор, радник з питань корпоративного управління Vodafone (Україна) адвокат Надія Тарасова звернула увагу на закріплене в статті 7 Закону України “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” право учасників товариства укладати корпоративний договір, який може передбачати умови або порядок визначення умов, на яких учасник має право або зобов’язаний купити або продати частку у статутному капіталі (її частину). Відповідно, у випадку укладеного одним з подружжя корпоративного договору, за наявності шлюбного договору чи договору про поділ майна, норми згаданих договорів можуть конфліктувати між собою, що призводить або може призвести до корпоративних або сімейних спорів. Лектор навела приклади конфліктних норм та надала пропозиції щодо запобігання виникнення спорів, зокрема: на поточний момент - узгоджувати умови договорів (корпоративного, шлюбного та договору про поділ майна).

Сімейний медіатор, корпоративний секретар, оцінювач та адвокат Тетяна Витріщак розповіла учасникам про правові аспекти стягнення вартості частки у статутному капіталі ТОВ при поділі майна подружжя. Доповідач навела власне твердження, що частка в статутному капіталі ТОВ є майном, а саме майновим правом та об’єктом права спільної сумісної власності подружжя. І є різниця з корпоративними правами, адже вони передбачають участь в управлінні, прийнятті рішень, отриманні дивідендів. Також, адвокат висвітлила питання визначення вартості частки в статутному капіталі ТОВ в Україні, які можуть здійснюватися двома різними суб’єктами з різним статусом і метою, як-от: незалежними оцінювачами та судовими експертами. Але проблемами є:

- не задоволення судом клопотання про витребування документів у ТОВ та призначення судової комплексної експертизи (відсутня усталена практика з призначення експертизи для визначення ринкової вартості частки при поділі майна подружжя);

- ненадання товариством витребовуваних документів (посилання на конфіденційність інформації, тощо).

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак у своєму виступі на тему: “Поділ майна подружжя у практиці КЦС в контексті вивчення проблем, окреслених метою круглого столу” навела перелік висновків ВС, на які варто звернути увагу при розгляді справ, як от:

- Рішення Конституційного Суду України від 19 вересня 2012 року у справі №1-8/2012;

- Постанова ВС від 11 вересня 2019 року у справі № 756/12009/15;

- Постанова ВС від 13 березня 2019 року у справі № 756/10797/15;

- Постанова Великої Палати ВС від 03 липня 2019 року у справі № 554/8023/15;

- Постанова ВС від 11 березня 2020 року у справі № 161/19023/17;

- Постанова ВС від 19 лютого 2020 року у справі № 279/6459/14;

- Постанова ВС від 11 грудня 2019 року у справі № 638/19826/15.

Суддя підсумувала, що наразі не змінився спосіб захисту прав та законних інтересів кожного з подружжя - це завжди про гроші, про стягнення компенсації, різними є лише підстави та алгоритм обґрунтування правової позиції сторін.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олена Кібенко проінформувала присутніх про практику господарських судів у питанні власності подружжя на частку в статутному капіталі ТОВ, серед яких рішення:

- Постанова ВС від 03.03.2020 у справі № 909/52/19;

- Постанова ВС від 10 жовтня 2019 року у справі № 911/2218/18;

- Постанова ВС від 16.10.2019 у справі № 906/936/18;

- Постанова ВС від 12.11.2019 у справі № 918/598/18;

- Ухвала ВС від 09.09.2020 у справі № 916/2813/18;

- Постанова ВС від 17 лютого 2021 року у справі № 905/1926/18 (оцінка акцій).

Професор кафедри цивільного права та процесу ДВНЗ "Ужгородський національний університет", д.ю.н. Марія Менджул розповіла про досвід чеських колег у вирішенні подібних справ. У Чехії сімейні відносини врегульовані окремою частиною другою Цивільного кодексу «Сімейне право», і зокрема в ній містяться положення щодо регулювання підприємницької діяльності подружжя (§ 700-707). § 704 ЦК Чехії встановлює переважне право одного із подружжя чи членів сім’ї, які безпосередньо ним займаються, на придбання частки у випадку поділу сімейного бізнесу чи його відчуження. У випадку виплати частки у сімейному бізнесі іншому з подружжя можливий договір про розстрочку платежів (§ 706). Доповідач вважає, що аналогічні норми варто запровадити і в СК України, а саме доповнити статтю 61 СК України частиною 5 такого змісту: «Частка у статутному капіталі юридичної особи, набута під час шлюбу, є об'єктом права спільної сумісної власності. У випадку поділу спільного майна подружжя, інший із подружжя має переважне право на викуп частки у статутному капіталі юридичної особи, учасником якої він є».

Учасники дискусії обговорили питання реального поділу частки. Олег Простибоженко зауважив: “Частка у статутному капіталі є об'єктом права власності. Ми маємо знайти межу втручання другого із подружжя в ті корпоративні права, які виникають у того з подружжя хто є формальним власником цієї частки. Чи маємо ми право оспорити іншого з подружжя як співвласника, поставити під сумнів розпорядження такою часткою? Чи ми повинні написати, що способом захисту у разі вчинення дій є компенсація? Скільки ми даємо влади кожному з подружжя дій щодо частки? - В цих питаннях ми повинні шукати точки дотику”.

За результатами обговорення учасники круглого столу дійшли спільного висновку щодо гострої потреби в уніфікації судової практики з даної тематики та внесення змін до законодавства, об’єднавши зусилля в цих напрямках.

Наприкінці заходу судді Верховного Суду надали поради у спорах про поділ власності подружжя на частку у статутному капіталі ТОВ:

З точки зору суду, принцип диспозитивності процесу ніхто не скасує. Тому суд оцінить усі фактичні підстави та всі правові підстави, заявлені стороною у спорі. Процесуальні фільтри дещо змінилися з 08 лютого 2020 року. Тому судді ВС звертають увагу на таку підставу касаційного оскарження як відсутність висновку ВС або необхідність відступу від такого висновку. Важливо обгрунтовувати необхідність відступу від тієї чи іншої позиції ВС. Коли наводиться така підстава касаційного оскарження, у Касаційного цивільного суду немає підстав для відмови у відкритті касаційного провадження, окрім випадків, пов'язаних з ціною позову. Якщо така підстава буде наведена, то ВС відкриє провадження і буде оцінювати обставини. Мотиви відступу мають бути належним чином обгрунтовані - це буде гарантувати єдність судової практики.

Крім того, в цивільних справах про поділ майна можливим вбачається застосовувати підходи, якими вже давно користуються в господарських справах саме про оцінку вартості частки у статутному капіталі товариства”.

Переглянути відеозапис круглого столу можна на сторінці НААУ у Facebook.

Текст та фото підготовлено командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 296

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 1547

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 2954

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 3015

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 4641

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4611

Законодавство

Адвокати знайшли юридичний ляп в останніх змінах до КПК

Через помилки у юридичній техніці, що були допущені під час внесення чергових змін до Кримінального процесуального кодексу, можуть порушуватися права осіб, що тримаються в установах попереднього ув’язнення або виконання покарань.

13:32 Пн 15.04.24 4582

Законодавство

Якщо строк розслідування закінчився, справа має бути закрита, -…

Міністерство юстиції в рамках приведення законодавства до стандартів ЄС опрацьовує ідею скасування однієї з підстав закриття кримінального провадження, а саме - закінчення строку досудового розслідування. У НААУ попереджають про порушення прав підозрюваного.

15:52 Пт 12.04.24 8567

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл