У НААУ обговорили питання реформування Господарського кодексу України | НААУ

У НААУ обговорили питання реформування Господарського кодексу України

Різне
16:02 Чт 10.12.20 758 Переглядів
Версія для друку

08 грудня 2020 року в НААУ за ініціативою Комітету з господарського права та процесу відбувся Круглий стіл на тему: «Законопроект №4164 - системний крок в упорядкуванні господарського та цивільного законодавства». Захід відбувся з метою обговорення підстав та наслідків реформування Господарського кодексу України задля приведення його у відповідність до Цивільного кодексу України.

Модерували захід: Наталія Ковалко, адвокат, член Комітету з господарського права та процесу, д.ю.н., доцент, доцент кафедри фінансового права Інституту права КНУ імені Тараса Шевченка, член Кваліфікаційної палати КДКА Київської області, член Науково-консультативної ради при ВС, сертифікований бізнес-медіатор; а також Олександр Черних, адвокат, член Комітету з господарського права, Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ. Крім цього, участь в обговоренні основних ідей законопроекту взяли доктори юридичних наук, члени Науково-консультативної ради при Верховному Суді: Володимир Устименко, Олена Беляневич, Олег Подцерковний.

Так, Володимир Устименко закцентував увагу на тому, що з «дати набрання чинності Господарського кодексу України минуло більш ніж 16 років, а тому за цей час економічні відносини, на врегулювання яких спрямовані норми Господарського кодексу, зазнали суттєвих змін під впливом глобалізаційних та євроінтеграційних процесів. Усе це певною мірою детермінує потребу в корегуванні окремих нормативних положень Господарського кодексу України з метою забезпечення ефективного правового регулювання економічних (господарських) відносин».

Олег Подцерковний розповів про механізм дії новел Законопроекту № 4164 щодо усуненню розбіжностей у сфері зобов'язального права та заходів відповідальності. Доповідач, зокрема, зазначив: «Убачається, що внесення запропонованих у Законопроекті №4164 змін до Господарського кодексу України сприятиме вдосконаленню правового регулювання економічних відносин. Сам законопроект покликаний покращити правове регулювання економічних відносин шляхом унесення змін до Господарського кодексу України, що в подальшому сприятиме узгодженню з положеннями Цивільного кодексу України та деяких інших законодавчих актів, що регулюють тотожну сферу суспільних відносин. Ухвалення Законопроекту №4164 допоможе вдосконаленню правового регулювання економічних відносин на базі Господарського кодексу України та дасть змогу  узгодити його нормативні положення із Цивільним кодексом України, деякими іншими законодавчими актами, що регулюють відносини у сфері господарювання».

Олена Беляневич відзначила, що змістовне оновлення Господарського кодексу України набуло особливої актуальності внаслідок підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, окремі розділи якої стосуються питань правового забезпечення вільної торгівлі, сприяння залученню інвестицій, лібералізації зовнішньоекономічних відносин тощо. Правозахисниця також сфокусувала увагу на тому, що норми законопроекту додатково уточнюють положення Господарського кодексу України, якими визначено особливості захисту економічної конкуренції, організації та здійснення підприємницької діяльності, окремі аспекти діяльності підприємств (унітарних та корпоративних), об’єднань підприємств, правовий режим майна та майнових прав, деякі види господарських зобов’язань, особливості організації та здійснення господарсько-торговельно та зовнішньоекономічної діяльності тощо.

Наприкінці заходу модератор Наталія Ковалко подякувала учасникам Круглого столу за активну участь та додала: «Дійсно, питання, які ми обговорювали сьогодні, та інформація, якою поділилися науковці, є дуже важливою та цікавою, стосується майже кожного!».

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 2627

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 6100

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 5729

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 6167

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 7688

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 6737

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 6469

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 6107

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл