Судова система опинилась на межі знищення в результаті експериментальних судових реформ – Лідія Ізовітова | НААУ

Судова система опинилась на межі знищення в результаті експериментальних судових реформ – Лідія Ізовітова

Законодавство
18:25 Ср 09.12.20 1100 Переглядів
Версія для друку

Реалізація гарантованого громадянам України права на судовий захист – під загрозою, адже сьогодні нікому його забезпечувати. В результаті реформ судової влади велика кількість суддів звільнилася, а нових набрати не можуть через блокування діяльності ВККС.

Про це заявила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час Третьої національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи», організованого НААУ спільно з Вищою радою правосуддя України та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування.

«Судова система опинилась на межі знищення у результаті реалізації різних Концепцій, Стратегій судово-правових реформ.  Реформа 2014-2016 років з очищення судової гілки влади виявилась одночасно як відкритою, так і прихованою люстрацією суддів. Як наслідок, в деяких районах стоять порожні будівлі судів, відправляти правосуддя фізично немає кому. І гарантоване громадянам України право на судовий захист сьогодні нікому забезпечувати. Серед причин вказують на відсутність у державі сформованого складу ВККС, яка б змогла оцінити кандидатів у судді, або надати відповідні рекомендації тим, які вже оцінені. Велика кількість вже оцінених попереднім складом ВККС кандидатів на посади суддів «зависла» - вони всі чекають на довгоочікувану рекомендацію нового складу ВККС», - пояснила Лідія Ізовітова.

На думку законодавця, розблокувати призначення суддів на посади може новий склад ВККС, про формування якого йдеться у законопроекті №3711.

Голова НААУ, РАУ зазначила, що Європейська комісія за демократію через право (Венеційська комісія) вітає перезапуск процедури добору суддів та самої ВККС, про що зазначено у її висновку стосовно законопроекту №3711.

Натомість, у професійних колах ведуться тривалі дискусії щодо створення нової ВККС за запропонованими новими правилами, зокрема, із залученням нових суб’єктів формування. Центральним питанням цих дискусій є ризики втрати незалежності судової влади.

«У нас, адвокатів, постає основне запитання: чи буде судова влада після запропонованих змін – незалежною, а правосуддя – якісним? Адже згідно із законопроектом №3711 з’являється новий суб’єкт – Конкурсна комісія, що складається з трьох представників – від Ради суддів України і трьох міжнародних експертів – від міжнародних організацій. Чи однакова вага двох органів суддівського самоврядування – З’їзду суддів і Ради суддів? Чи це одне і те саме? Чи не вбачаєте ви в такому «кишеньково-кулуарному» представництві певні корупційні ризики? Ці та інші питання ми маємо сьогодні обговорити», - зазначила Лідія Ізовітова.

Нагадаємо, з 23 листопада НААУ та ВРП організували 3 національні дискусії, присвячені питанням доступу до правосуддя та професійним оцінкам результатів судових реформ. У ході цих обговорень неодноразово йшлося про неконституційність положень чинного закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо залучення міжнародних експертів до складу органів при ВРП, визначена рішенням Конституційного суду від 11 березня 2020 року № 4-р/2020.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 1347

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 1537

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 2610

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 7575

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 7827

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 243

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 8316

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 7362

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл