Валентин Гвоздій: неконституційні положення будь-якого закону мають бути негайно усунені парламентом | НААУ

Валентин Гвоздій: неконституційні положення будь-якого закону мають бути негайно усунені парламентом

Законодавство
11:35 Вт 01.12.20 1143 Переглядів
Версія для друку

Метою рішення Конституційного суду, яким він визнав неконституційними низку положень закону України «Про запобігання корупції», було усунення важелів впливу на судову гілку влади.

Таке переконання висловив Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій під час другої національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Відео виступу можна переглянути тут

Валентин Гвоздій наголосив, що за останній час це перше сміливе рішення, яке ухвалив суд в Україні.

«Коли ми сьогодні говоримо про суд, ми, в першу чергу, очікуємо на справедливі судові рішення. Ми хочемо, щоб суд виконував свою функцію, заради якої він створювався – забезпечити чесне, прозоре, ефективне, швидке правосуддя. Це можливо за умови, якщо суд буде сильним і незалежним. Але сьогодні ці слова настільки часто звучать, що для більшості вони втратили сенс і несуть на практиці реального відображення своєї суті. І, можливо, останнє рішення КСУ – це гучний голос суддівського корпусу, який на кінець сказав своє слово і продемонстрував, що судді дійсно хочуть бути незалежними», - вважає Валентин Гвоздій.

Заступник Голови НААУ, РАУ переконаний, що конституційна криза створена штучно.

«Я не бачу ніякої Конституційної кризи в країні, де є Конституція, метою якої є встановлення меж для влади. Конституцію парламент приймає для того, щоб через встановлені механізми обмежень балансу поділу влади забезпечити дотримання своїх прав та гарантій, які вони декларують. КСУ вперше, на мій погляд, прийняв таке сміливе рішення якраз в інтересах судової влади. Якщо відкинути всі істерики, лозунги, заяви, там коротка і проста суть – не можна здійснювати вплив і тиск на судову владу зі сторони виконавчої влади. І коли КСУ сказав, що ми прибираємо важелі впливу для того, щоб суди були чесними, він став об’єктом нападок. І такий дискусійний майданчик потрібен для того, щоб пояснити людям складні речі», - заявив він.

Валентин Гвоздій вважає, що неконституційні положення будь-якого закону, які визнані у будь-якому рішенні КСУ, мають бути негайно усунені парламентським шляхом.

«Що треба зробити? Не кричати «зрада» і  «все пропало. Треба писати нормальні, якісні закони і рухатися вперед. В законі про запобігання корупції парламент має додати одну чи дві статті на 4 рядки, де буде виписаний механізм здійснення антикорупційного контролю по відношенню до суддів, щоб він не був тиском на них. Ось і все», - підсумував Валентин Гвоздій.

Нагадаємо, 30 листопада відбулася друга національна дискусія "Доступ до правосуддя: реалії та перспективи". Співорганізаторами заходу є НААУ та Вища рада правосуддя. Повне відео заходу можна переглянути тут

У жовтні НААУ робила заяву щодо рішення КСУ про неконституційність окремих положень антикорупційного законодавства, в якій закликала до відновлення вищої сили конституційних норм.

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 695

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1008

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2271

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2376

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2120

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3131

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3469

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 8001

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл