Проект Положення про здійснення фінмоніторингу суб’єктами первинного моніторингу виходить за межі регулювання закону - підсумки робочої групи при Мінюсті | НААУ

Проект Положення про здійснення фінмоніторингу суб’єктами первинного моніторингу виходить за межі регулювання закону - підсумки робочої групи при Мінюсті

Різне
9:00 Ср 08.07.20 3161 Переглядів
Версія для друку

7 липня відбулося засідання Робочої групи з питань нормативно-правового забезпечення у сфері фінансового моніторингу при Міністерстві юстиції України, до якої входять Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, Голова Комітету з питань БПД Олександр Дроздов та Голова Комітету з питань митного і податкового права Яків Воронін, представники Міністерства юстиції, Державної служби фінансового моніторингу та Нотаріальної палати України.

Під час зустрічі учасники обговорювали пропозиції та зауваження до розробленого Міністерством юстиції України Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство юстиції України.

Представники НААУ розробили проект документу, який містить багато критичних зауважень до запропонованого Міністерством юстиції Положення. Зокрема, у багатьох пунктах документу Міністерство юстиції намагається вийти за межі закону у частині регулювання за суб’єктами шляхом закріплення у Положенні обов’язків, які насправді відсутні у Законі України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення» тим самим неправомірно та безпідставно втручаючись в інші чутливі для адвокатури сфери діяльності. Вочевидь, що такі дії порушують насамперед статтю 19 Конституції України, якою закріплено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Також представниками НААУ під час обговорення неодноразово зверталася увага на відсутність чіткості, зрозумілості та необхідної однозначності багатьох запропонованих Міністерством юстиції у Положенні норм. Як наголосив Олександр Дроздов, наведений підхід порушує таку основоположну складову верховенства права як принцип юридичної визначеності. А як відомо, з практики Конституційного Суду України, саме верховенство права є тим нормативним ідеалом, до якого повинна прагнути кожна система права.

Засідання Робочої групи тривало 3.5 годин, під час яких представники НААУ надавали зауваження майже до кожного пункту, адже багато з них дійсно порушують права адвокатів і обмежують права НААУ як саморегульованої організації, яка представляє 56 000 адвокатів України.

Після засідання Робочої групи Олександр Дроздов розповів, що на сьогодні було обговорено 41 пункт Положення із 141. Дискусія продовжиться у п’ятницю. Представники НААУ роблять усе, щоб органи влади дослухалися до пропозицій, які надала НААУ і взяли їх до уваги, адже думка адвокатської спільноти не має бути проігнорована.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 1472

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 2616

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2888

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3262

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3124

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2154

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3152

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3479

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл