25 червня 2020 року відбувся Україно-Німецький форум адвокатів | НААУ

25 червня 2020 року відбувся Україно-Німецький форум адвокатів

Різне
15:00 Чт 25.06.20 1224 Переглядів
Версія для друку

Захід був присвячений онлайн-правосуддю в Німеччині, зокрема, функціонуванню спеціальної електронної скриньки адвокатів, та впровадженню електронного суду в Україні

Це вже 7-й форум, організований спільно Національною асоціацією адвокатів України, Комітетом з міжнародних зв’язків НААУ, Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) та Федеральною палатою адвокатів Німеччини. Але вперше форум пройшов в режимі відеоконференції на платформі ZOOM.

Відкриваючи дискусію, Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова наголосила, що в нинішніх умовах, коли весь світ бореться з пандемією коронавірусу і переходить в онлайн, саме електронний суд для адвокатів був би найкращим сервісом у співпраці з судами. Проте вона відмітила, що на сьогодні система електронного суду в Україні ще не завершена. Аби онлайн-сервіси електронного судочинства були досконалими і не суперечили нормам закону, НААУ активно долучається до їх впровадження у складі робочих груп з представниками органів судової влади.

«На сьогодні у системі електронного суду в Україні в особистому кабінеті користувача взагалі забули про адвокатів. Є кабінет фізичної особи без ідентифікації адвоката. Це говорить про багато про що, тому що неможливо ідентифікувати адвоката за ордером чи реєстрацією в ЄРАУ. Крім того, у нас виникли великі проблеми в тому, чи фіксуються наші електронні докази, адже у нас немає зворотного зв’язку. І це ті питання, які б ми зараз хотіли підняти і почути думку німецьких колег, тому що ми зараз активно намагаємося втрутитися в діяльність розробників, щоб не забули про адвокатів», - повідомила Лідія Ізовітова. Разом з тим, органи адвокатського адвокатського самоврядування активно беруть у модернізації ЄРАУ, створенні повнофункціонального особистого онлайн-кабінету адвоката на основі ЄРАУ та повного переходу на документообіг.

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій у своєму вступному слові звернув увагу на іншу проблему, з якою стикаються українські адвокати – збереження конфіденційної інформації клієнтів в системі електронного суду.

«За українським законодавством адвокати мають виключне право на представництво інтересів громадян у судах, тому вони мають бути основними користувачами сервісів електронного суду. І ми будемо виступати локомотивом цих змін і допомагатимемо розробникам на етапі впровадження таких сервісів, які б могли забезпечити не тільки якісне користування, але і, в першу чергу, адвокатську таємницю, тому що ми працюємо для громадян і їх інформація згідно закону є конфіденційною і не може бути доступною для третіх осіб. Це нас хвилює в першу чергу. Тому нам дуже важливо почути сьогодні, як вирішено питання адвокатської таємниці у Німеччині, щоб застосувати цей досвід в Україні», - сказав Валентин Гвоздій.

Директор міжнародної галузі Федеральної Палати адвокатів Вероніка Хоррер привітала учасників форуму та представила спікерів з німецької сторони. А це фахівці, які допомагали впроваджувати онлайн-сервіси функціонування судочинства у Німеччині.

«Я вітаю вас від Німецької федеральної палати і від всіх 166 тисяч адвокатів Німеччини. Ми дуже раді, що нам вдалося сьогодні з вами зустрітися. На жаль, персонально побачитися з вами у нас немає можливості, бо ми живемо у дуже не простий час. Але ви маєте знати, що ми за вами дуже сумуємо і дуже сподіваюсь на скору зустріч. А сьогодні – сподіваємося на плідну співпрацю і обмін досвідом, який буде корисний і для наших, і для ваших адвокатів», - зауважила Вероніка Хоррер.

Загалом у заході взяли участь майже 5 тисяч адвокатів України та Німеччини.

Популярні новини

БПД

БПД потребує невідкладної допомоги, – Валентин Гвоздій

Дванадцять років існування в Україні системи безоплатної правничої допомоги достатньо для того, щоб зрозуміти нездатність Міністерства юстиції ефективно керувати цим напрямом.

16:21 Пт 29.03.24 205

Гарантії діяльності

Ототожнення адвоката з клієнтом: хто відповідальний?

Починаючи від злочинів проти статевої свободи неповнолітніх і закінчуючи воєнними злочинами, особи, які підозрюються у їх вчиненні, майже ніколи не укладають договорів про надання правничої допомоги з адвокатами.

11:43 Пт 29.03.24 711

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1649

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 2040

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 3312

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4824

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4923

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4088

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл